Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 12 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Ευρώπη: Σε αναζήτηση των σπάνιων μετάλλων για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

16/11/2023Χρήστος ΚοτσακάςBy Χρήστος Κοτσακάς3 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Με τις ευρωπαϊκές αρχές να πιέζουν επί του θέματος, οι εταιρείες της Γηραιάς ηπείρου διερευνούν τρόπους για να αντικαταστήσουν την προμήθεια γαλλίου και γερμανίου που τίθεται σε κίνδυνο από τους περιορισμούς των εξαγωγών της Κίνας. Εντούτοις, η βιομηχανία λέει ότι θα χρειαστούν κίνητρα για να καταστεί βιώσιμη η παραγωγή κρίσιμων ορυκτών.

Η Κίνα, η οποία επεξεργάζεται το 80% του παγκόσμιου γαλλίου και το 60% του γερμανίου, επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές των μετάλλων, που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, από τον Αύγουστο, προκαλώντας πλήγμα στις αποστολές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με πιθανούς προμηθευτές και αγοραστές την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters.

Ο ελληνικός όμιλος Μυτιληναίος που, σύμφωνα με τις πηγές, βρέθηκε στη συνάντηση, δήλωσε ότι «τρέχει» ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει τον πιο οικονομικό τρόπο εξαγωγής γαλλίου, που θα μπορούσε να παράγει σε κλίμακα μέσα σε 18 μήνες. Από αυτό θα μπορούσαν να παραχθούν 40-45 μετρικοί τόνοι ετησίως, περίπου ίσο με την τρέχουσα ζήτηση της ΕΕ, όπως ανέφερε η εταιρεία. Το γάλλιο είναι συνήθως υποπροϊόν της επεξεργασίας του βωξίτη σε αλουμίνα, πρόδρομη ουσία του αλουμινίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, είπε ότι βασική απαίτηση είναι η υποστήριξη της βασικής επιχείρησης αλουμινίου, η οποία, όπως αναφέρει η βιομηχανία, λειτουργεί υπό υψηλές τιμές ενέργειας και εισφορές για τις εκπομπές άνθρακα. «Είμαστε παγιδευμένοι από τα εργαλεία που επέλεξε η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση. Χρειαζόμαστε μαζική προσιτή ενέργεια», είπε ο Μυτιληναίος. «Βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται. Η Επιτροπή πρέπει να παράσχει κίνητρα για να το επιδιώξει». Η εταιρεία ανέφερε ότι οι υποστηριζόμενες από την ΕΕ συμβάσεις διαφοράς που εξασφαλίζουν μελλοντικές τιμές θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

Η ευρωπαϊκή πρωτογενής παραγωγή αλουμινίου μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, από την κορύφωση του 2008 και έως το 2022. Τα μεταλλουργεία ψευδαργύρου, του οποίου το γερμάνιο είναι υποπροϊόν, αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις από το ενεργειακό κόστος. Ο νόμος της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο οποίος θα θέσει στόχους για την εξόρυξη, την ανακύκλωση και την επεξεργασία 17 βασικών υλικών, είναι πιθανό να τεθεί σε ισχύ τους επόμενους μήνες.

Η ευρωπαϊκή ένωση παραγωγών μη σιδηρούχων μετάλλων Eurometaux δήλωσε ότι πρέπει να υποστηριχθεί από χρηματοδότηση και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η Eurometaux σημείωσε ότι το ζήτημα είναι ευρύτερο, ότι δεν περιορίζεται στην απλή προμήθεια γαλλίου και γερμανίου και ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμες για τις μελλοντικές επιχειρήσεις.

Η Κομισιόν έχει προσδιορίσει και τα δύο σπάνια στοιχεία ως «στρατηγικές» πρώτες ύλες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή της, με στόχους για αυξημένη εξόρυξη, ανακύκλωση και μεταποίηση στην ΕΕ, για το 2030. Τα μέταλλα χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς, ηλεκτρικά οχήματα και βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι των εξαγωγών της Κίνας, που θα εφαρμοστούν από την 1η Αυγούστου, είναι «μόνο η αρχή», όπως δήλωσε ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος για την εμπορική πολιτική της Κίνας.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

China europe rare metals
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Χρήστος Κοτσακάς
  • Website
  • LinkedIn

Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δαπάνες για cloud υποδομές ξεπέρασαν τα 128 δισ. δολάρια στο τρίμηνο

Η κινεζική επιχειρηματική ένωση βλέπει πλήγμα €367,8 δισ. από το Cybersecurity Act

Ερευνητικό έργο PERSIST: νέες θεμελιώσεις για εύρωστα υπολογιστικά συστήματα επόμενης γενιάς

Η ΕΕ συμφώνησε σε απλούστερους κανόνες για το AI Act

DOTSOFT: λογισμικό σύστημα Lobbying της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Cosmos Business Systems αναλαμβάνει έργο ασφάλειας δεδομένων για την ΑΑΔΕ

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
  • Σ. Ζαχαράκη: Η Ελλάδα θέτει αυστηρό πλαίσιο για τη χρήση της ΤΝ στα σχολεία
  • Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επίτιμο μέλος του Ε.Β.Ε.Π.
  • Στ. Καφούνης:  Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και αναπτυξιακές φορολογικές παρεμβάσεις για τις ΜμΕ
  • Όμιλος ΔΕΗ: Δωρεά περιπολικών και μοτοσικλετών στην Άμεση Δράση Αττικής
  • ΕΤΑΔ: Προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλών στη Ρόδο
  • Το 6ο Premium Real Estate Forum ανοίγει τις πύλες του!
RSS itsecuritypro.gr
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
  • Δυναμική ανάπτυξη της Odyssey Cybersecurity στην Ελλάδα, με τεχνολογικό πυλώνα το ClearSkies™
  • ΕΥΠ: Διαγωνισμός καινοτομίας για την Εθνική Ασφάλεια – Οι θεματικοί άξονες – Τα βραβεία
  • Στρατηγική συνεργασία της Akeydor Group με Mindbreeze στον τομέα του AI Driven Enterprise Intelligence και Knowledge Management
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ eSafe Cyber Security και Pylones Hellas – Νέα φάση ανάπτυξης στην ελληνική αγορά
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.