Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 4 Ιουνίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Τεχνητή Νοημοσύνη, Machine Learning και Αugmented Reality σε έργο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας

25/10/2023Τέτη ΗγουμενίδηBy Τέτη Ηγουμενίδη3 Mins Read AI IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Τη βελτίωση των επιχειρησιακών διαδικασιών στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της διαχείρισης κρίσεων μέσω της ενσωμάτωσης σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων έχει ως αντικείμενο το έργο «ΤΗ2ORAX – Εξελίξιμο Ολιστικό Υβριδικό Επιχειρησιακό Αυτόνομο Σύστημα» που προκήρυξε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με συνολικό προϋπολογισμό, 85,626 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνει ΦΠΑ και δικαιώματα προαίρεσης) επιδιώκει την ενσωμάτωση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφόρησης «επόμενης γενιάς» (Trellis Holistic & Hybrid Operational Ruggedized Autonomous eXemplary system), βασισμένο σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, Machine – to – Machine Learning και επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality).

Φορείς υλοποίησης του εν λόγω έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης από κοινού με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α) (Γ΄Κλάδος). Φορέας Λειτουργίας (χρήσης) και Συντήρησης του Έργου είναι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α) (Γ΄Κλάδος), καθώς η φύση, το αντικείμενο και ο σκοπός του έργου εντάσσονται στο πλαίσιο της βελτίωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Χώρας.

Ο διαγωνισμός γίνεται με τη διαδικασία του κλειστού διαγωνισμού του άρθρου 28 του ν.4412/16 σε δύο φάσεις – στάδια: 1) Α’ Στάδιο: Προεπιλογή – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής 2) Β’ Στάδιο: Ανάθεση – Πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Χθες δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση που αφορά το Α΄ Στάδιο της Προεπιλογής η οποία ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των αιτήσεων συμμετοχής την 21η .11.2023.

Ειδικότερα, η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης ενός συνόλου επιμέρους πληροφοριακών υποσυστημάτων, τα οποία, αντλώντας δεδομένα από διαφορετικές πηγές, θα παράγουν σύνθετες πληροφορίες μέσω της επεξεργασίας πρωτογενών στοιχείων, αφού προηγουμένως αξιολογήσουν τα στοιχεία αυτά ως προς τη βασιμότητα, τη σπουδαιότητα και τον χαρακτήρα τους.

Οι παραγόμενες πληροφορίες θα αποτυπώνονται οπτικοποιημένες σε μία ενιαία πλατφόρμα του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Έργου, με σκοπό να παρέχουν τη δυνατότητα σύγχρονης επίγνωσης της κατάστασης σε μία δεδομένη χρονική στιγμή προς τον λήπτη της απόφασης για την αντιμετώπιση ενός συμβάντος που λαμβάνει χώρα στην ελληνική επικράτεια.

Η αξιολόγηση, κατηγοριοποίηση, παραμετροποίηση και ενοποίηση των πρωτογενών δεδομένων θα καθίσταται δυνατή μέσω της αυτονομίας των πληροφοριακών υποσυστημάτων, που παρέχεται από τα πλέον σύγχρονα εργαλεία της Τεχνικής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), της Μηχανικής Μάθησης (Machine learning) και της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality).

Το σύστημα θα συνθέτει διαφορετικούς τύπους και μορφές συνεργατικών δεδομένων σε ένα ενιαίο περιβάλλον, θα απεικονίζει τα δεδομένα αυτά σε χάρτες, θα τα επεξεργάζεται από κατάλληλους αλγόριθμους για τον αυτόματο/ημιαυτόματο συσχετισμό τους με τα υπόλοιπα επίπεδα πληροφοριών (Διευκρινισμένη Εικόνα Αέρος/Επιφανείας/Εδάφους, Δεδομένων Τηλεπισκόπησης, Αισθητήρες κλπ) και θα παρέχει σχετικές πληροφορίες σε εμπλεκόμενους φορείς, διευκολύνοντας τη συνεργασία στρατιωτικών και πολιτικών δομών τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, όταν αυτό απαιτείται.

Ο σχεδιασμός του συστήματος θα είναι τέτοιος ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ποικίλου φάσματος τελικών χρηστών σε μακροπρόθεσμη βάση.

Εν κατακλείδι το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση του μηχανισμού διαχείρισης απειλών και κινδύνων στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, συνεισφέροντας ταυτόχρονα, με αποστολή δεδομένων, ενεργά στις δράσεις του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων (NatCHAMM).

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

augmented reality machine learning Τεχνητή νοημοσύνη ΤΗ2ORAX
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
Avatar photo
Τέτη Ηγουμενίδη

Η Τέτη Ηγουμενίδη, μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), είναι δημοσιογράφος του επιχειρηματικού ρεπορτάζ. Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις εταιρείες real estate και γενικότερα την αγορά ακινήτων. Επίσης, ασχολείται με τις δραστηριότητες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εργάζεται στον έντυπο Τύπο χωρίς διακοπή από το 1990 (μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Νίκη, Εξουσία και Ναυτεμπορική), και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, και τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Anthropic άντλησε $65 δισ. και ξεπέρασε την αποτίμηση της OpenAI

Ο Τραμπ αλλάζει στάση και ζητά εποπτεία στα νέα AI μοντέλα

Η ESET επενδύει €40 εκατ. στην AI κυβερνοασφάλεια

InnoHealthServ: Η ψηφιακή πλατφόρμα που φέρνει νέα εποχή στη διοίκηση των νοσοκομείων

Από τα δεδομένα στη λήψη αποφάσεων: Η συμβολή του InnoHealthServ στα δημόσια νοσοκομεία

NoFire AI: χρηματοδότηση $2,5 εκ. για ανάπτυξη πλατφόρμας αυτόνομης αξιοπιστίας λογισμικού (AI SRE)

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.: Γιόρτασε 50 χρόνια πρωτοπορίας, ανάπτυξης και εμπιστοσύνης
  • MagentaONE Business: Ένας κόσμος γεμάτος οφέλη από την COSMOTE TELEKOM
  • ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα ενίσχυσης της νέας επιχειρηματικότητας
  • Χ. Δούκας: Καλούμε επιχειρήσεις, φορείς και πολίτες για να ανοίξουμε δρόμους απασχόλησης
  • ΣΕΤΠΕ: Ισχυρή ελληνική παρουσία στα Σκόπια για νέες τεχνολογικές συνεργασίες
  • Lidl Ελλάς: Επένδυση 1,9 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του καταστήματος στην Αλεξανδρούπολη
  • Η Κομισιόν αφαιρεί την Ελλάδα από τη λίστα των χωρών με Μακροοικονομικές Ανισορροπίες
RSS itsecuritypro.gr
  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη εν δυνάμει «Δούρειος Ίππος» για κυβερνοεπιθέσεις phishing – Προσοχή σε link, QR code και ευαίσθητα δεδομένα
  • Η ESET επενδύει €40 εκατ. στην AI κυβερνοασφάλεια απέναντι στο διαρκώς διευρυνόμενο πεδίο επιθέσεων
  • Το 5ο ESG Universe Forum 2026 ανοίγει τη συζήτηση για τη νέα εποχή του ESG – Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα!
  • «Cyber Europe 2026» –Προ των πυλών η 8η Πανευρωπαϊκή Άσκηση Αντιμετώπισης Κρίσεων στον Κυβερνοχώρο με επίκεντρο τις Μεταφορές
  • 16ο INFOCOM SECURITY 2026 : Από την Αναγέννηση στην Ανθεκτικότητα της Ψηφιακής Εποχής
  • Η Ανατομία της Ψηφιακής Ανθεκτικότητας
  • Η Ταυτότητα είναι η Νέα Περίμετρος
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.