Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 12 Μαΐου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

«Έσπασε» το TorrentLocker

17/12/2014infocomBy infocom3 Mins Read Security Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η ομάδα ερευνητών της ESET® στον Καναδά ανέλυσε ένα ευρέως εξαπλωμένο ransomware, γνωστό ως TorrentLocker, η εξάπλωση του οποίου άρχισε στις αρχές του 2014.

ransomware

Η πιο πρόσφατη παραλλαγή του malwareέχει μολύνει τουλάχιστον 40 χιλιάδες συστήματα κατά τους τελευταίους μήνες, στοχεύοντας κυρίως Ευρωπαϊκές χώρες. Η ομάδα ερευνητών της ESETέχει ετοιμάσει εκτεταμένη έκθεση, στην οποία παρουσιάζει όλα τα ευρήματα της έρευνας και της ανάλυσης της συμπεριφοράς του malware καθώς και σχετικό blogpost στο WeLiveSecurity.com.

Η τηλεμετρία της ESETανιχνεύει το TorrentLocker ως Win32/Filecoder.Dl. Το όνομά του προέρχεται από το κλειδί μητρώου που χρησιμοποιούσε το κακόβουλο λογισμικό για να αποθηκεύσει πληροφορίες ρυθμίσεων με το ψεύτικο όνομα «Bit Torrent Application», όταν ξεκίνησε να εξελίσσεται αυτό το filecoder.

Αυτή η οικογένεια ransomware κρυπτογραφεί έγγραφα, εικόνες και άλλα αρχεία στη συσκευή του χρήστη και απαιτεί λύτρα για να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του.  Η τυπική υπογραφή του είναι η πληρωμή λύτρων αποκλειστικά με crypto-currency – μέχρι 4,081 Bitcoin ( €1.180 ή $1.500). Στις τελευταίες εκστρατείες, το TorrentLocker έχει μολύνει 40 χιλιάδες συστήματα και έχει κρυπτογραφήσει 280 εκατομμύρια έγγραφα στοχεύοντας σε χώρες κυρίως της Ευρώπης, αλλά και σε χρήστες σε Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Από αυτές τις περιπτώσεις, μόνο 570 θύματα πλήρωσαν τα λύτρα, που απέφεραν στους δράστες πίσω από το TorrentLocker το ποσό των 585.401 αμερικάνικων δολαρίων σε Bitcoin.

Στην έκθεση των ερευνητών της ESET έχουν εξεταστεί και αναλυθεί επτά διαφορετικοί τρόποι εξάπλωσης του TorrentLocker. Σύμφωνα με τα δεδομένα της τηλεμετρίας της ESET, τα πρώτα ίχνη αυτού του malware χρονολογούνται το Φεβρουάριο 2014. Το malware εξελίσσεται διαρκώς, με την πιο προηγμένη του εκδοχή να βρίσκεται σε λειτουργία από τον Αύγουστο 2014.

«Πιστεύουμε ότι οι δράστες πίσω από το TorrentLocker είναι οι ίδιο με εκείνους πίσω από την οικογένεια του banking trojan Hesperbot» δήλωσε ο Marc-Etienne M. Léveillé, ερευνητής της ESET από τον Καναδά. «Επιπλέον, με το TorrentLocker, οι δράστες αντιδρούν στις online εκθέσεις ξεπερνώντας τους Δείκτες Παραβίασης που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του κακόβουλου λογισμικού και τροποποιώντας τον τρόπο χρήσης των Προτύπων Κρυπτογράφησης AES (Advanced Encryption Standards) από λειτουργία Counter mode (CTR) σε λειτουργία CBC (Cipher block chaining) κατόπιν αποκάλυψης μίας μεθόδου εξαγωγής των κωδικών.» Αυτό σημαίνει ότι τα θύματα του TorrentLocker δεν μπορούν να ανακτήσουν πλέον όλα τα έγγραφα τους συνδυάζοντας ένα κρυπτογραφημένο αρχείο και το απλό του κείμενο για να ανακτήσουν τον κωδικό.

Πώς εξαπλώνεται η μόλυνση; Το θύμα λαμβάνει ένα spam e-mail με κακόβουλο έγγραφο και οδηγείται να ανοίξει το συνημμένο αρχείο – συνήθως επισυνάπτονται απλήρωτα τιμολόγια, ενημερώσεις για παρακολούθηση πακέτων ή απλήρωτες κλήσεις. Η αξιοπιστία του e-mail αυξάνεται καθώς προσομοιάζει σε ιστότοπους επιχειρήσεων ή του κράτους του τόπου του θύματος. Ανοίγοντας το spam μήνυμα, αν το θύμα πατήσει το link που οδηγεί στη σελίδα λήψης ενώ δεν βρίσκεται σε μία από τις χώρες που έχουν δεχτεί την επίθεση, θα ανακατευθυνθεί στη σελίδα αναζήτησης της Google. «Για να ξεγελάσουν τα θύματα, οι δράστες έχουν εισάγει εικόνες CAPTCHA δημιουργώντας μία ψευδή αίσθησηασφάλειας» εξηγεί ο Léveillé.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ransomware TorrentLocker είναι διαθέσιμες στο website της ESET με νέα για την ασφάλεια WeLiveSecurity.com. Τα πρώτα στοιχεία για την έρευνα και το malware βρίσκονται στο blog: http://www.welivesecurity.com/2014/12/16/torrentlocker-racketeering-ransomware-disassembled-by-eset-experts/. Η αναλυτική έκθεση βρίσκεται εδώ: http://www.welivesecurity.com/wp-content/uploads/2014/12/torrent_locker.pdf

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Bitcoin ransomware TorrentLocker
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κινεζική επιχειρηματική ένωση βλέπει πλήγμα €367,8 δισ. από το Cybersecurity Act

Η Thyreos Cyber παρουσιάζει την Palestra για κυβερνοασφάλεια και επιχειρησιακή ετοιμότητα

Πάνω από το 50% των παραβιασμένων κωδικών τελειώνει σε αριθμό

Το μήνυμα για τα λύτρα είναι μόνο η αρχή – πίσω του κρύβεται κάτι μεγαλύτερο

Από μηδενική βάση στα 8 δισ. δολάρια η αγορά AISS

Δυναμική ανάπτυξη της Odyssey Cybersecurity στην Ελλάδα με τεχνολογικό πυλώνα το ClearSkies

Leave A Reply Cancel Reply

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • WINGS ICT Solutions: Με τεχνολογία ΑΙ και 5G η πυρανίχνευση στο Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων
  • Σ. Ζαχαράκη: Η Ελλάδα θέτει αυστηρό πλαίσιο για τη χρήση της ΤΝ στα σχολεία
  • Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης επίτιμο μέλος του Ε.Β.Ε.Π.
  • Στ. Καφούνης:  Κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και αναπτυξιακές φορολογικές παρεμβάσεις για τις ΜμΕ
  • Όμιλος ΔΕΗ: Δωρεά περιπολικών και μοτοσικλετών στην Άμεση Δράση Αττικής
  • ΕΤΑΔ: Προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλών στη Ρόδο
  • Το 6ο Premium Real Estate Forum ανοίγει τις πύλες του!
RSS itsecuritypro.gr
  • Private SOC στο Cloud – Ασφάλεια χωρίς περιορισμούς
  • PartnerNET: Δυναμική παρουσία στην έκθεση Automation & Robotics  2026 
  • Διάκριση Κορυφής στην Pylones Hellas για το Maritime Cybersecurity από την Palo Alto Networks
  • Δυναμική ανάπτυξη της Odyssey Cybersecurity στην Ελλάδα, με τεχνολογικό πυλώνα το ClearSkies™
  • ΕΥΠ: Διαγωνισμός καινοτομίας για την Εθνική Ασφάλεια – Οι θεματικοί άξονες – Τα βραβεία
  • Στρατηγική συνεργασία της Akeydor Group με Mindbreeze στον τομέα του AI Driven Enterprise Intelligence και Knowledge Management
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ eSafe Cyber Security και Pylones Hellas – Νέα φάση ανάπτυξης στην ελληνική αγορά
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.