Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Telecoms

H Grid Telecom προχωρεί στην ανάπτυξη της ψηφιακής σύνδεσης Artemis μεταξύ Κρήτης και Αττικής

03/02/2026infocomBy infocom3 Mins Read Focus - Ελληνική Αγορά Telecoms
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η Grid Telecom, θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, ανακοινώνει την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών ARTEMIS που θα συνδέει την Κρήτη με την ηπειρωτική χώρα, δημιουργώντας μια νέα ψηφιακή λεωφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Το σύστημα ARTEMIS θα έχει συνολικό μήκος περίπου 280 χιλιομέτρων, μαζί με τις χερσαίες συνδέσεις έως τους καλωδιακούς σταθμούς και θα περιλαμβάνει υποθαλάσσιους ενισχυτές (repeaters), διασυνδέοντας καλωδιακούς σταθμούς και data centers στα Χανιά και την Αθήνα, με δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων έως και 30 Tbps ανά ζεύγος οπτικών ινών. Το σύστημα θα διαθέτει τουλάχιστον 24 ζεύγη οπτικών ινών και συνεπώς η συνολική χωρητικότητα του θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 720 terabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, υπερκαλύπτοντας όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επιπλέον, το σύστημα σχεδιάζεται τεχνικά ώστε να υποστηρίξει την εξέλιξη της τεχνολογίας αιχμής, αξιοποιώντας πλήρως τη σχετικά μικρή απόσταση μετάδοσης και τη διεύρυνση του οπτικού φάσματος, με προοπτική να καταστήσει το ARTEMIS ως το πρώτο petabit υποθαλάσσιο καλώδιο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, με δυνητική συνολική χωρητικότητα άνω του 1 petabit δεδομένων ανά δευτερόλεπτο, υπερβαίνοντας σημαντικά τα τεχνολογικά όρια των σημερινών συστημάτων οπτικών ινών.

Η Grid Telecom επενδύει σε σύγχρονες υποδομές με στόχο να μετατρέψει την Κρήτη σε στρατηγικό άξονα διακίνησης δεδομένων, προσφέροντας ευελιξία και διαφορισμό δικτύων. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιήσει πλήρως τις συνέργειες μεταξύ του νέου συστήματος ARTEMIS και των υφιστάμενων συστημάτων Minoas East-West και Apollo East-West, τα οποία ήδη συνδέουν το νησί με την ηπειρωτική χώρα, μέσω τεσσάρων διαφορετικών οδεύσεων και συνολικά 96 ζευγών οπτικών ινών. Σήμερα, το σύστημα Minoas East-West συνδέει τα Χανιά με την Πελοπόννησο, προσφέροντας μία εναλλακτική διαδρομή χαμηλής υστέρησης μετάδοσης δεδομένων, ενώ το σύστημα Apollo East-West εξασφαλίζει απευθείας σύνδεση μεταξύ Ηρακλείου και Αττικής χωρίς ενδιάμεσους καλωδιακούς σταθμούς, προσθέτοντας μία ακόμη κρίσιμη εναλλακτική διαδρομή.

Η Grid Telecom, σταθερά προσηλωμένη στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της, έχει εντάξει στον άμεσο σχεδιασμό της και την κατασκευή νέων καλωδιακών σταθμών στα Χανιά και την Αττική, που θα αποτελέσουν σημεία προσαιγιάλωσης του νέου συστήματος ARTEMIS και πύλες υποδοχής των διεθνών υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που διέρχονται της Ανατολικής Μεσογείου, διασυνδέοντας την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή και τη δυτική Ευρώπη. Το σύστημα θα διαθέτει ανοικτές διεπαφές εξοπλισμού (OCIE – Open Cable Interface Equipment), επιτρέποντας την απευθείας διασύνδεση με όλα τα διεθνή καλωδιακά συστήματα, χωρίς την ανάγκη πρόσθετου τερματικού εξοπλισμού μετάδοσης, επιτυγχάνοντας πρόσβαση σε data centers με σημαντικά μειωμένο κόστος διασύνδεσης.

Με αυτές τις υποδομές, η Grid Telecom ως ουδέτερος φορέας χονδρικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, θα μπορεί να προσφέρει ασφαλή προσαιγιάλωση ανοικτής πρόσβασης (open-access) και συνδεσιμότητα υψηλής αξιοπιστίας, μέσω εναλλακτικών οδεύσεων οπτικών ινών, προς υφιστάμενα και νέα data centers στην Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, αξιοποιώντας πλήρως τα χερσαία και υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που διαθέτει. Επιπλέον, θα παρέχει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης σε επίπεδο υποδομών και επιχειρησιακών εφαρμογών.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Artemis Grid Telecom
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    SmartTalks #131: Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Προνοητικό Δημόσιο!

    Στα 39,1 MW το νέο data center της Καράτζη στο Κρυονέρι

    ΔΕΗ: διεκδικεί θέση 4ου παρόχου και ανοίγει τη συζήτηση για το φάσμα! [Weekly Telecom[

    Το ενδιαφέρον της ΔΕΗ αλλάζει τον σχεδιασμό της ΕΕΤΤ για το φάσμα κινητής

    Η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των AI agents: Τι είδε η Amazon (AWS) στην ελληνική αγορά (έρευνα)

    Telekom: δωρεάν απεριόριστα data για 7 ημέρες στους συνδρομητές κινητής

    Comments are closed.

    Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
    * indicates required

    RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
    • Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio
    • Στήριξη 95 εκατ. ευρώ στην ελληνική βιομηχανία – Ανάχωμα στο αυξημένο ενεργειακό κόστος
    • Worldline στην Ελλάδα: Περιβαλλοντική δράση με συνέπεια και μετρήσιμο αντίκτυπο 
    • 97,8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη Περιφερειών και Δήμων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
    • Η Hellenic Ports στο «IMEC Ports Club» – Στρατηγική η θέση της Θεσσαλονίκης
    • Η Choose αναλαμβάνει την επικοινωνία για τη νέα εταιρική ταυτότητα της Υδρογείου Ασφαλιστικής
    • Από την επιτάχυνση στην επένδυση: Το Envolve επενδύει σε πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις 
    RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
    • ENISA Threat Landscape 2026: Οι ψηφιακές εξαρτήσεις διευρύνουν το πεδίο της κυβερνοαπειλής
    • NIS2 και Credentials: Η ασφάλεια των ταυτοτήτων γίνεται ζήτημα επιχειρησιακής ανθεκτικότητας
    • KillSec: Πίσω από την επιχείρηση KillSwitch αποκαλύπτεται το νέο business model του ransomware
    • Η AI δίνει προβάδισμα στους επιτιθέμενους – Η κυβερνοασφάλεια μπαίνει σε αγώνα ταχύτητας
    • H Mind The Hack στις 250 ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups της Ευρώπης,
    • 3 στους 4 υπαλλήλους της ΕΕ αντιμετώπισαν κυβερνοαπειλές στην εργασία, διαπιστώνει το νέο Ευρωβαρόμετρο
    • Νέα μελέτη: Η υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα αυξάνεται με τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη
    Infocom Today

    Copyright 2024 | All Rights Reserved

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.