Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Η Ελλάδα συμμετέχει στο πιλοτικό έργο Aptitude

31/10/2025infocomBy infocom2 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Στο επίκεντρο τίθεται η Ευρώπη, μέσω του νέου έργου Aptitude, με στόχο την ανάπτυξη πιλοτικών δοκιμών για την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πορτοφολιού Ψηφιακής Ταυτότητας (EUDIW) το οποίο με την ολοκλήρωσή του, θα επιτρέπει σε κάθε πολίτη της ΕΕ να χρησιμοποιεί μια ενιαία, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή ταυτότητα, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα προς την ευθυγράμμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους στόχους της Ψηφιακής Δεκαετίας μέχρι το 2027, καθιστώντας την καθημερινότητα των πολιτών πιο εύκολη, ασφαλή και γρήγορη.

Η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου στις 22 & 23 Οκτωβρίου 2025 στο Παρίσι. Το ευρωπαϊκό έργο Aptitude (Advanced Project for Trusted Identity Technologies and Unified Digital Ecosystem), συγκέντρωσε πάνω από 300 συμμετέχοντες που αντιπροσώπευαν 117 οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από 11 κράτη-μέλη της ΕΕ — Γαλλία (συντονιστής του έργου), Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ουγγαρία — καθώς και την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το έργο αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ψηφιακής Ταυτότητας, μέσω του οποίου, θα δοκιμαστούν περιπτώσεις χρήσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν, να κάνουν check-in και να διέρχονται τα σύνορα με ψηφιακά διαπιστευτήρια, χωρίς φυσικά έγγραφα. Επίσης θα δοκιμαστούν οι ηλεκτρονικές και φυσικές πληρωμές, με ισχυρή ταυτοποίηση, καθώς θα παρέχεται εύκολη πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως τράπεζες, μεταφορές ή εγγραφή οχημάτων για ιδιοκτησία ή ενοικίαση, μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Τέλος, οι πολίτες θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (General Data Protection Regulation – GDPR) και τα υψηλότερα πρότυπα προστασίας ιδιωτικότητας.

Μέσα από τη συνεργασία κρατών-μελών και επιχειρήσεων, το έργο θα διασφαλίσει ότι η νέα ψηφιακή ταυτότητα θα έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, θα είναι ασφαλής, εύχρηστη και αποδεκτή σε όλη την Ευρώπη.

Η Ελλάδα συμμετέχει στο έργο με τη συνεισφορά των εξής φορέων: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, Avra Tours S.A., Cyclades Fast Ferries Shipping Company, Fraport Greece, Giovanti Travel, PIRAEUS PLUS, TKC KOLECTION και Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Το έργο Aptitude έχει διάρκεια 24 μήνες (Οκτώβριος 2025 – Σεπτέμβριος 2027) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Digital Europe Programme, που στηρίζει την ανάπτυξη και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πορτοφολιού Ψηφιακής Ταυτότητας (EUDIW), με 50% χρηματοδότηση από την ΕΕ και 50% από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

Aptitude GRNET ΕΔΥΤΕ
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΗΕ: Συμφωνία 128 χωρών για τον ορισμό των αυτόνομων οπλικών συστημάτων

Το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στην 90η ΔΕΘ

Η Acer αναβιώνει την ιστορική Packard Bell στην IFA 2026

Η D-Marin επενδύει πάνω από 20 εκατ. ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μαρινών

Ο Τραμπ βλέπει οικονομικές συνέπειες από το μπλοκάρισμα των data centers

Η ψηφιακή ετοιμότητα συνδέεται στενότερα με τον δημόσιο ανοιχτό κώδικα

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • Η ανάπτυξη και η κερδοφορία κορυφαίες προτεραιότητες στο eCommerce
  • Από τη ΓΑΙΑΟΣΕ στα «Ελληνικά Σιδηροδρομικά Ακίνητα»: Νέα εποχή στη σιδηροδρομική ακίνητη περιουσία
  • Υπογραφή σύμβασης δωρεάς για την ανακαίνιση του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης
  • ΕΕΑΑ: Απολογισμός των Έργων της για το  έτος 2025
  • ΠΣΕ: Άνοδος 14,9% για το επτάμηνο οι ελληνικές εξαγωγές κατά τον Ιούλιο 2026
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσωρινός ανάδοχος σε δύο έργα ΣΔΙΤ
  • Hellenic Growth Agora στην 90η ΔΕΘ: Ο πρωτογενής τομέας περνά σε νέα εποχή
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Έρευνα Ransomware στην Ευρώπη: Αύξηση επιθέσεων 29% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026
  • cipherX: Η κυβερνοασφάλεια, από τη θεωρία στην πράξη στις 26 & 27 Σεπτεμβρίου
  • Η Check Point ενσωματώνει τα μοντέλα OpenAI Daybreak για ταχύτερο εντοπισμό και αντιμετώπιση κυβερνοκινδύνων
  • Quishing; Πώς το phishing μέσω QR code μπορεί να παρακάμψει τα μέτρα ασφαλείας των επιχειρήσεων
  • Η Sparkle και η Hellas Sat πετυχαίνουν την πρώτη δορυφορική σύνδεση κβαντικής ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
  • Η Netcompany υποστηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για υπηρεσίες προσυμπτωματικού ελέγχου
  • Η Forscope ξεπερνά το ορόσημο των 500.000 πωλήσεων αδειών λογισμικού, εξασφαλίζοντας άνω των €41 εκατ. σε εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.