Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Πέμπτη, 27 Αυγούστου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»IT

Προσωρινή συμφωνία για πιο βιώσιμα, επισκευάσιμα και κυκλικά προϊόντα

12/12/2023infocomBy infocom4 Mins Read IT
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Η κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό για βιώσιμα προϊόντα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «θα συμβάλει ώστε τα βιώσιμα προϊόντα να καταστούν ο νέος κανόνας στην ΕΕ, με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους, την αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας και των πόρων, την ευκολότερη επισκευή και ανακύκλωση, τη μείωση των ανησυχητικών ουσιών και την αύξηση του ανακυκλωμένου περιεχομένου. Θα βελτιώσει επίσης τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού για βιώσιμα προϊόντα στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και θα ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που προσφέρουν βιώσιμα προϊόντα».

Ο νέος νόμος θα βασιστεί στην υφιστάμενη οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό, η οποία έχει οδηγήσει με στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προϊόντων στην ΕΕ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Θα επιτρέψει τον σταδιακό καθορισμό απαιτήσεων επιδόσεων και πληροφοριών για βασικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει και θα επικαιροποιεί τακτικά κατάλογο προϊόντων που προσδιορίζονται βάσει ενδελεχούς ανάλυσης και κριτηρίων που σχετίζονται ιδίως με τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα, το περιβάλλον και την ενεργειακή απόδοση. Με τον τρόπο αυτό, «η Επιτροπή θα διασφαλίσει την προβλεψιμότητα και τη διαφάνεια σχετικά με το ποια προϊόντα θα καλύπτονται πότε.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε προϊόντα με υψηλό αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (ιδίως ενδυμάτων και υποδημάτων), των επίπλων (συμπεριλαμβανομένων των στρωμάτων), του σιδήρου και του χάλυβα, του αλουμινίου, των ελαστικών επισώτρων, των χρωμάτων, των λιπαντικών και των χημικών ουσιών, καθώς και των συνδεόμενων με την ενέργεια προϊόντων, των προϊόντων ΤΠΕ και άλλων ηλεκτρονικών ειδών».

Οι νέες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού θα υπερβαίνουν την ενεργειακή απόδοση και θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της κυκλικότητας, καλύπτοντας, μεταξύ άλλων: ανθεκτικότητα, δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης, αναβάθμισης και επισκευήςτου προϊόντος, παρουσία χημικών ουσιών που αναστέλλουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών, ενεργειακή απόδοση και αποδοτική χρήση των πόρων, ανακυκλωμένο περιεχόμενο, αποτύπωμα άνθρακα και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διαθέσιμες πληροφορίες για το προϊόν, ιδίως ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος.

Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει επίσης νέα μέτρα για τον τερματισμό της σπάταλης και επιβλαβούς για το περιβάλλον πρακτικής της καταστροφής μη πωληθέντων καταναλωτικών προϊόντων. Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την πρόληψη αυτής της πρακτικής και οι συννομοθέτες θέσπισαν άμεση απαγόρευση της καταστροφής μη πωληθέντων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και προϊόντων υπόδησης, με παρεκκλίσεις για τις μικρές επιχειρήσεις και μεταβατική περίοδο για τις μεσαίες επιχειρήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, άλλοι τομείς θα μπορούσαν να καλύπτονται από τέτοιες απαγορεύσεις, εάν χρειαστεί.

Επιπλέον, οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο πόσα μη πωληθέντα καταναλωτικά προϊόντα απορρίπτουν και γιατί. Αυτό αναμένεται να αποθαρρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή αυτής της πρακτικής.

Θα καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας των προϊόντων, μεταξύ άλλων μέσω ενός «ψηφιακού διαβατηρίου προϊόντος»,το οποίο θα βοηθήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές προϊόντων και θα βοηθήσει τις αρχές να βελτιώσουν την επιβολή των νομικών απαιτήσεων.

Το «διαβατήριο» θα είναι μια εύκολα προσβάσιμη ετικέτα σε προϊόντα που θα παρέχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του προϊόντος. Θα είναι χρήσιμο όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τις τελωνειακές αρχές και τις αρχές εποπτείας της αγοράς.

Πρόσθετες πληροφορίες για τα προϊόντα θα μπορούσαν επίσης να παρέχονται μέσω ετικετών παρόμοιων με την ευρέως αναγνωρισμένη ενεργειακή ετικέτα της ΕΕ που ισχύει επί του παρόντος για πολλά συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, και θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν για την εμφάνιση βαθμολογίας δυνατότητας επισκευής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα τον νέο κανονισμό. Μόλις εκδοθεί, ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει την 20ηημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα.

Στη συνέχεια, θα εγκριθεί το πρώτο πρόγραμμα εργασίας στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό για βιώσιμα προϊόντα, το οποίο θα καθορίζει ποια προϊόντα θα αποτελούν στόχο.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

europe
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η DOTSOFT αναλαμβάνει την ψηφιακή ανάδειξη του προσκυνηματικού κεφαλαίου της Πιερίας

Η έλλειψη ενέργειας και γης ωθεί τα AI data centres εκτός πόλεων

Τα κέντρα δεδομένων AI αλλάζουν τον χάρτη των ημιαγωγών

Τραμπ: «Κάνουν λάθος» οι κοινότητες που απορρίπτουν τα data centers

Pew: Αυξάνονται γρήγορα οι ιστοσελίδες με ενδείξεις περιεχομένου από AI

Στις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον 15 από τις 20 μεγαλύτερες αγορές hyperscale data centers

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS BizNow.gr
  • Η κρίση στον Περσικό Κόλπο αυξάνει την πίεση σε ανάπτυξη και πληθωρισμό
  • Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ε.Β.Ε.Π. και Νεπάλ
  • ΣΕΒΕ: Ολοκληρώθηκε η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τα Επίτιμα Μέλη
  • “Πράσινες Ανάσες για την Αττική”: Πρόγραμμα 60,4 εκ. ευρώ για 13 παρεμβάσεις
  • Η Revolut λανσάρει το EURR, το πρώτο της stablecoin συνδεδεμένο με το ευρώ
  • Ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • ΥΠΕΚΑ: Επανεκκινεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
RSS itsecuritypro.gr
  • ESET και ο Όμιλος EVC ξεκινούν στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης στους τομείς κυβερνοασφάλειας και ενέργειας
  • Allianz: Η ραγδαία ανάπτυξη data centers σηματοδοτεί μια νέα εποχή κινδύνων και ευκαιριών στις υποδομές για τον ασφαλιστικό κλάδο
  • Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι επιθέσεις ransomware σε ετήσια βάση
  • Η Schneider Electric παρουσιάζει το Easy UPS 3S Pro για ευκολότερη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας σε κρίσιμες εφαρμογές
  • Η AI δημιουργεί ένα νέο οικοσύστημα λογισμικού το οποίο εμφανίζει νέες απειλές
  • Η Sophos συνεργάζεται με την OpenAI στην ασφάλεια ΑΙ
  • Πάνω από τη μισή Gen Z έχει ήδη δεχθεί κυβερνοεπίθεση – Η πιο συνδεδεμένη γενιά είναι και η λιγότερο προστατευμένη
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.