Close Menu
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
Facebook X (Twitter) Instagram
  • ABOUT
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • NEWSLETTER
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου
Facebook X (Twitter) YouTube LinkedIn RSS
InfoCom
  • Telecoms
  • IT
  • AI
  • Security
  • Επιχειρήσεις
    • Στρατηγική
  • Πρόσωπα
    • Στελέχη
    • Συνεντεύξεις
    • Απόψεις
  • Today
  • SmartTalks
  • eMagazine
  • Weekly Telecom
  • AI.BRIEF
InfoCom
Home»Security

Η παραπληροφόρηση για τον κοροναϊό εκτοξεύεται με νέες εκστρατείες spam και phishing

11/03/2020infocomBy infocom2 Mins Read Remote Work Security
Όλες οι εξελίξεις σε τηλεπικοινωνίες και τεχνολογία στο Google News!
Ακολουθήστε το Infocom.gr για τις σημαντικότερες ειδήσεις της ψηφιακής αγοράς.
Add as preferred source on Google

Καθώς ο κοροναϊός (COVID-19) συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό χρηστών γίνονται αποδέκτες ολοένα και περισσότερων ψεύτικων και παραπλανητικών πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Οι ψηφιακοί εγκληματίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, ελπίζοντας να επωφεληθούν από τους ανυποψίαστους χρήστες.

Η Tatyana Shcherbakova, senior web content αναλύτρια στην Kaspersky, αναφέρει σχετικά: «Στην αρχή, εντοπίσαμε email που προσέφεραν προϊόντα όπως μάσκες και, στη συνέχεια, το θέμα έγινε πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σε απάτες τύπου «Nigerian scam». Βρήκαμε επίσης emails με phishing links και κακόβουλα συνημμένα. Μία από τις πιο πρόσφατες εκστρατείες email μιμείται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), δείχνοντας ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναγνωρίζουν και αξιοποιούν τον σημαντικό ρόλο που έχει ο ΠΟΥ για την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τους κοροναϊούς. Οι χρήστες λαμβάνουν email που υποτίθεται ότι προέρχονται από τον ΠΟΥ, τα οποία φαίνεται να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή μόλυνσης. Μόλις ένας χρήστης κάνει κλικ στο link που έχει ενσωματωθεί στο email, μεταφέρεται σε έναν ιστότοπο phishing, όπου του ζητείται να μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες που καταλήγουν στα χέρια των ψηφιακών εγκληματιών. Αυτή η απάτη φαίνεται πιο ρεαλιστική από άλλα παραδείγματα που είδαμε πρόσφατα, όπως δωρεές που φέρονταν να προέρχονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ή το ΔΝΤ για όσους χρειάζονται δάνειο».

Ένα email που υποτίθεται ότι προέρχεται από τον ΠΟΥ οδηγεί σε έναν ιστότοπο phishing που συγκεντρώνει τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων.

Για να παραμείνουν ασφαλείς, συμβουλεύουμε τους χρήστες να μελετήσουν προσεκτικά το περιεχόμενο των email που λαμβάνουν και να εμπιστεύονται μόνο αξιόπιστες πηγές. Αν σας υπόσχονται εμβόλιο για τον ιό ή κάποια μαγικά προστατευτικά μέτρα ή το περιεχόμενο του email σας προκαλεί ανησυχία, πιθανότατα προέρχεται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ορισμένα spam email περιέχουν ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με εξαιρετικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν για τους κοροναϊούς.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο αποστολέας σας προτείνει να κλικάρετε σε κάποιο link και να μοιραστείτε τα προσωπικά σας δεδομένα ή να ανοίξετε ένα συνημμένο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δωρίσετε χρήματα ή να μοιραστείτε εμπιστευτικές σας πληροφορίες θεωρώντας ότι θα βοηθήσετε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό, ακόμα και αν το email προέρχεται από κάποιον που παρουσιάζεται ως υπάλληλος αξιόπιστου οργανισμού. Τέλος, ελέγξτε διπλά τη διεύθυνση του email, καθώς οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν δωρεάν υπηρεσίες email ή διευθύνσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τon εκάστοτε σχετικό οργανισμό.

Ακολουθήστε το Infocom.gr και στα Google News, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις από τον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας!

Infocom Today
SmartTalks

COVID-19 Kaspersky phishing spam
Share. Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link
infocom

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Gen Z χρησιμοποιεί την AI πιο ενεργά από κάθε άλλη γενιά και τη βλέπει ως φίλο

Πάνω από 58.000 phishing emails μεταμφιεσμένα σε φωνητικά μηνύματα

Η Ελλάδα στο European Cyber Security Challenge 2026

Η ΤΝ και η δύναμη των ανοιχτών πληροφοριών σε λάθος χέρια και γιατί όλοι θα μπορούσαμε να γίνουμε στόχος απάτης

Οι απατεώνες επιστρατεύουν την ΤΝ για να υποδυθούν brands και να πλήξουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Η TrendAI κατακτά την πρώτη θέση στο benchmark κυβερνοασφάλειας Agentic AI του CyberGym με ποσοστό επιτυχίας 97%

Comments are closed.

Εγγραφείτε στο Weekly Telecom
* indicates required
RSS feed: BizNow.gr BizNow.gr
  • SmartTalks #129: Δώρος Καπράλος, Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς: Ανάπτυξη με κανόνες και προοπτική!
  • Η Πειραιώς χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική
  • Bolt: Οι τάσεις αστικής κινητικότητας για το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα
  • Performance Technologies: Eνδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του α’ εξαμήνου 2026
  • Νέο ορόσημο για τη ναυτική εκπαίδευση στη Χίο
  • Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Οικονομικά Αποτελέσματα Α ’Εξαμήνου 2026
  • Οι οργανώσεις παραγωγών οπωροκηπευτικών ακόμη δεν τα βγάζουν πέρα με τους μεγάλους εμπόρους λιανικής
RSS feed: itsecuritypro.gr itsecuritypro.gr
  • Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν πρακτικές αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταγράψουν υψηλή απόδοση επένδυσης
  • Τέθηκε σε λειτουργία η Ενιαία Πλατφόρμα Αναφορών του Cyber Resilience Act από τον ENISA
  • Τέλος εποχής για τον SQL Server 2016: Πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν την παγίδα της «αναγκαστικής» αναβάθμισης
  • CISOs 2026: Πιο σίγουροι, αλλά πιο πιεσμένοι από ποτέ
  • Cyber Resilience Act: Νέες υποχρεώσεις αναφοράς για όλους τους κατασκευαστές προϊόντων με ψηφιακά στοιχεία
  • Η επιλογή για τον σωστό βιομηχανικό πίνακα
  • Revolut Data Breach: Όταν ένα κυβερνητικό email γίνεται όχημα διαρροής δεδομένων
Infocom Today

Copyright 2024 | All Rights Reserved

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.