Σειρά ενημερωτικών επισκέψεων, μεταξύ των οποίων και στο κέντρο ελέγχου του δορυφόρου Hellas Sat 2 είχε την Τρίτη (7 Ιανουαρίου) ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ενόψει της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ).
Ο κ. Παππάς συνοδευόμενος από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου του Λευτέρη Κρέτσο και Βασίλη Μαγκλάρα, επισκέφθηκε επίσης την Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών, Corallia, την εταιρεία – προγραμματιστή και κατασκευαστή αισθητήρων υψηλής ποιότητας, European Sensor Systems και την εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων, Thales Hellas.
Στη διάρκεια των συναντήσεων τονίστηκε η σημασία της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών για το συντονισμό όλων των φορέων που αναπτύσσουν σχετική δραστηριότητα, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα. Η δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα κεφαλαιοποιήσει τις μέχρι σήμερα προσπάθειες, θα βάλει τέλος στην αδυναμία αξιοποίησης των δεκάδων φορέων που εργάζονται στο πεδίο των διαστημικών εφαρμογών παγκοσμίως, θα συντονίσει την εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς και θα προωθήσει αποτελεσματικά τις εφαρμογές που αναπτύσσονται.
«Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχουμε θέσει πρωταρχικό μας στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη νέα ανάπτυξη. Και, με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουμε δυναμικά στη μάχη για την καταπολέμηση του “brain drain” που τόσο πληγώνει τη χώρα μας. Υλοποιώντας ακριβώς τον συγκεκριμένο στρατηγικό μας σχεδιασμό, το ΕΚΔΕ θα συντονίσει όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο», τόνισε μεταξύ άλλων στους συνομιλητές του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Στο Corallia, ο Νίκος Παππάς ενημερώθηκε αναλυτικά για τις δράσεις υποστήριξης καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών (innovation clusters) σε συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός.
Η διοίκηση της Hellas Sat, του παρουσίασε τις δορυφορικές υπηρεσίες που προσφέρει ο δορυφόρος σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότιο Αφρική.
Η European Sensor Systems ενημέρωσε τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ για τα προϊόντα της, τους αισθητήρες υψηλής ποιότητας που σχεδιάζονται από Έλληνες επιστήμονες και χρησιμοποιούνται σε εξελιγμένες εφαρμογές ελέγχου και παρακολούθησης σε τομείς όπως η βιομηχανία, η ιατρική και η αεροδιαστημική.
Ο Νίκος Παππάς ξεναγήθηκε, επίσης, στις εγκαταστάσεις της Thales στο Κορωπί, όπου εδώ και 30 χρόνια η εταιρεία αναπτύσσει σειρά συστημάτων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικά συστήματα για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage και συστήματα αεράμυνας), καθώς και συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, σηματοδότησης του κύριου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και εποπτείας-επικοινωνίας για το μετρό της Αθήνας.