Η Kaspersky Lab και η B2B International πραγματοποίησαν έρευνα για να αναδείξουν τις ψηφιακές απειλές για τις οποίες είναι ενήμεροι οι χρήστες του Διαδικτύου, καθώς και αυτές τις οποίες φοβούνται περισσότερο. Αποδεικνύεται ότι η παραβίαση online λογαριασμών αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των χρηστών.
Για τους Ευρωπαίους χρήστες του Διαδικτύου, η παραβίαση λογαριασμών και το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής κωδικών πρόσβασης και εμπιστευτικών πληροφοριών είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες, με περίπου τον ίδιο ποσοστό να εκφράζει τον προβληματισμό του γι’ αυτές (64% και 65% αντίστοιχα).Οι οικονομικές απειλές ήρθαν τρίτες στην κατάταξη με το 58% να ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει χρήματα από ένα λογαριασμό, ακολουθούμενες από τα email και τις ιστοσελίδες phishing (ακόμα μια απειλή με στόχο τα στοιχεία σύνδεσης σε λογαριασμό) που βρέθηκαν στην τέταρτη θέση.
Από την άλλη, οι απειλές υποκλοπής στοιχείων σύνδεσης ήταν επίσης μεταξύ εκείνων με τις οποίες οι χρήστες φαίνονται πιο εξοικειωμένοι, με το 86% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι είναι ενήμεροι για ζητήματα όπως το hacking, το phishing και το κακόβουλο λογισμικό που υποκλέπτουν στοιχεία σύνδεσης. Αυτό μαρτυρά ότι η πιο γνωστή και πιο ανησυχητική διαδικτυακή απειλή για τους χρήστες είναι η κλοπή της ψηφιακής τους ταυτότητας.
Οι απειλές που ανησυχούν τους χρήστες λιγότερο είναι οι επιθέσεις DDoS και οι παγκόσμιες εκστρατείες κατασκοπείας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί οι τύποι ψηφιακών επιθέσεων στοχοποιούν κυρίως εταιρείες και σπάνια απειλούν τους απλούς χρήστες. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιθέσεις DDoS και οι εκστρατείες κατασκοπείας είναι οι απειλές με τις οποίες οι χρήστες είναι λιγότερο εξοικειωμένοι, καθώς το 29% και το 27% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, δεν έχει ακούσει γι’ αυτές.
Ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι το 28% των χρηστών δεν γνωρίζει για την απειλή ransomware. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που νέα κακόβουλα προγράμματα που κρυπτογραφούν αρχεία από τους υπολογιστές και απαιτούν λύτρα για ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Οι ειδικοί της Kaspersky Lab, για παράδειγμα, ανέφεραν πρόσφατα μια νέα τροποποίηση του Trojan προγράμματος Tesla Crypt, το οποίο απαιτούσε $500 από κάθε θύμα.
Το adware και οι κακόβουλες εφαρμογές που έχουν στόχο την πρόσβαση σε webcam βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των απειλών για τις οποίες οι χρήστες δηλώνουν ότι είναι ενήμεροι και ότι δεν τους προκαλούν ανησυχία. Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά είναι πιο επικίνδυνα απ’ όσο φαίνεται. Οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να παρακολουθούν τους χρήστες ή να αποσπούν εμπιστευτικές πληροφορίες μέσω μιας webcam ή να χρησιμοποιούν αποσπάσματα βίντεο για να εκβιάσουν τα θύματά τους, ενώ τα προγράμματα «διαφήμισης» μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ενσωματώσουν ακόμα πιο επικίνδυνα προγράμματα.
Έτσι, η έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες εξακολουθούν να υποτιμούν πολλές ψηφιακές απειλές. Είναι ενδιαφέρον ότι το 51% των Ευρωπαίων χρηστών έχει παρατηρήσει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των online απειλών, αλλά μόνο το 20% πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο ψηφιακών επιθέσεων.
«Οι άνθρωποι ανησυχούν για την ασφάλεια των online λογαριασμών τους, αν και στην πραγματικότητα λίγοι από αυτούς πιστεύουν ότι θα αποτελέσουν στόχο μιας ψηφιακής επίθεσης. Κι εκεί είναι που κάνουν λάθος! Οι επιτιθέμενοι συχνά βασίζονται στο στοιχείο της έκπληξης και επιτίθενται εκεί που οι χρήστες δεν το περιμένουν. Για το λόγο αυτό, η Kaspersky Lab συνιστά στους χρήστες του Διαδικτύου να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τις τρέχουσες απειλές, να βρίσκονται σε εγρήγορση και να βεβαιωθούν ότι οι λύσεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες και έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή απειλή», δήλωσε ο Peter Aleshkin,Head of Consumer Marketing για τις Αναδυόμενες Αγορές της Kaspersky Lab.
Το Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 και το Kaspersky Total Security – multi-device είναι καθολικές λύσεις ασφάλειας, που προστατεύουν τους χρήστες οικιακών υπολογιστών και φορητών συσκευών από γνωστές και άγνωστες απειλές. Τα προϊόντα ενσωματώνουν τεχνολογίες για την προστασία των ιδιοκτητών της συσκευής από κακόβουλο λογισμικό, συμπεριλαμβανομένου λογισμικού υποκλοπής κωδικών πρόσβασης για ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως επίσης και από οικονομικές απειλές, απειλές phishing, adware κ.α. Για τα συστήματα με λειτουργικό Windows, η λύση διαθέτει ένα μηχανισμό για την προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε webcam και μικρόφωνο.