Να επιβραδυνθεί περαιτέρω ο ρυθμός μείωσης των εσόδων του ΟΤΕ αναμένει για το υπόλοιπο του 2014 η διοίκηση του Οργανισμού. Όπως εκτιμά τα αποτελέσματα του ΟΤΕ θα επηρεαστούν θετικά από τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ευνοϊκότερη βάση σύγκρισης με τις επιδόσεις του προηγούμενου έτους σε ότι αφορά τις διαδοχικές μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τις αρχές του 2013, την αύξηση της διείσδυσης νέων υπηρεσιών του ΟΤΕ, ιδιαίτερα της τηλεόρασης και τέλος τη σταθεροποίηση του δείκτη ARPU (μέσο έσοδο ανά συνδρομητή) στη κινητή τηλεφωνία.
Αντίθετα, οι μειώσεις των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία άρχισαν να επηρεάζουν τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας και τη κερδοφορία EBITDA στη χώρα. Ο ΟΤΕ, σύμφωνα πάντα με τη διοίκησή του, θα συνεχίσει να εστιάζει στη μείωση του κόστους, και η κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη μείωση κόστους από τα πρόσφατα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης.
Σημειώνεται πως ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το rating του OTE κατά 2 βαθμίδες, από Β2 σε Βa3. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του οίκου, η αναβάθμιση αυτή «καταδεικνύει βελτιωμένη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, θετική λειτουργική επίδοση και επιτυχημένη προσπάθεια απομόχλευσης από πλευράς ΟΤΕ υπό το τρέχον επιχειρηματικό του πλάνο και παρά τις προκλήσεις από το περιβάλλον». Σύμφωνα επίσης με την έκθεση της Moody’s ο ΟΤΕ έχει επιδείξει ανθεκτικότητα κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης και έχει μεριμνήσει ώστε να προστατευθεί έναντι της αδύναμης οικονομίας.
Για το εξάμηνο ο όμιλος ΟΤΕ παρουσίασε μείωση εσόδων 2,8% (1.914,3 εκατ. ευρώ έναντι 1.968,7 εκατ.) καθαρά κέρδη 125,1 εκατ. ευρώ έναντι 223,9 εκατ. μειωμένα κατά 44,1% και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 673,7 εκατ. ευρώ έναντι 688,4 εκατ. Το ίδιο διάστημα οι προσαρμοσμένες καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 359 εκατ. ευρώ έναντι 488,6 εκατ. (μείωση 26,5%) ενώ οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία σε 274,2 εκατ. έναντι 212,6 αυξημένες κατά 29%.
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ήταν 1.547,6 εκατ. ευρώ έναντι 2.459,2 εκατ. μειωμένος κατά 37,1%.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου 2014, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλης Τσαμάζ, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Και το Β’ τρίμηνο της χρονιάς, παρουσιάσαμε καλά αποτελέσματα, βελτιώνοντας τα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA και τα καθαρά μας κέρδη, παρά την επίδραση από τη μείωση των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία και τον έντονο ανταγωνισμό. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, ο ΟΤΕ κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης, ενώ περιόρισε περαιτέρω την απώλεια γραμμών στο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα της συνεχούς έμφασης που δίνουμε στη συγκράτηση του κόστους, η κερδοφορία στη σταθερή τηλεφωνία παρουσίασε νέα σημαντική βελτίωση».
Κατά την ενημέρωση των αναλυτών ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής Ζ. Πιπερίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε ότι από την πλευρά του Ρυθμιστή «βλέπουμε τα πρώτα σημάδια διαφάνειας» ενώ ο γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών Μ. Μαζαράκης ερωτώμενος για τις εξελίξεις για τη Forthnet αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση των Vodafone – Wind αρκούμενος να πει ότι ο ΟΤΕ έχει κάνει μια πρόταση για τη Nova και αναμένει.