Αποστολή: Παρίσι / Villarceaux
Επί ευρωπαϊκού εδάφους δεν είναι πολλά τα σημεία που υπάρχουν πυρήνες τεχνολογικής πρωτοπορίας. Και μάλιστα όταν λέμε πρωτοπορίας μιλάμε για το ανώτερο επίπεδο της που στη γλώσσα τω κοινών θνητών λέγεται εφεύρεση. Μέχρι να φτάσει κάποιος στην εφεύρεση, πρέπει να ακολουθήσει ένα μακρύ ανηφορικό δρόμο που λέγεται έρευνα, αυτό ακριβώς κάνουν οι 250 ερευνητές στα εργαστήρια Bell Labs της Alcatel-Lucent, τα οποία, βρίσκονται περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι.
Στο γαλλικό χωριό, το Villarceaux, η ζωή κυλά ήρεμα. Οι κάτοικοι του χωριού ωστόσο βρίσκονται μια ανάσα μακριά από όσα τόσο οι ίδιοι, όσο και οι υπόλοιπη ανθρωπότητα θα δουν από τις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών μέσα στα επόμενα χρόνια.
Και μπορεί οι κάτοικοι του διπλανού χωριού να μη μάθουν ποτέ τι γίνεται στη γειτονιά τους, αλλά εμείς είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε στο δαιδαλώδες συγκρότημα με οδηγό μας τον Jean-Luc Beylat, Πρόεδρο της Alcatel-Lucent Bell Labs της Γαλλίας. Ρίξαμε μια ματιά στο αύριο και συναντήσαμε ανθρώπους παθιασμένους με αυτό που κάνουν, αποφασισμένους να βάλουν τους νόμους της φυσικής να δουλεύουν για μας.
Ο στόχος του αγώνα που διενεργείται πίσω από τι πόρτες των εργαστηρίων σε όλο τον κόσμο είναι διπλός και συνεχής. Ποιος θα καταφέρει να μεταφέρει την ψηφιακή πληροφορία, όσο το δυνατόν πιο μακριά και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Παίζοντας με το φως
Η οπτική ίνα είναι σήμερα ο κορμός που σηκώνει το βάρος των τηλεπικοινωνιακών αναγκών. Από φυσικής απόψεως το φώς είναι το ταχύτερο μέσο, αλλά οι ανάγκες μας έχουν ήδη ξεπεράσει τη βασική οπτική δέσμη. Όπως μας εξηγεί ο Gabriel, ήδη από το 2010 οι ερευνητές έχουν πετύχει να διακινήσουν μέσω πολυπλεξίας της φωτεινής δέσμης 4 φoρές περισσότερη πληροφορία στον ίδιο χρόνο, αλλά σε μικρές αποστάσεις. Στα Bell Labs, αυτό που προσπαθούν είναι να εφαρμόσουν αυτό το concept σε αποστάσεις 7-8.000 χιλιομέτρων, όσο οι διηπειρωτικές αποστάσεις. Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι τεράστιες και στο ερευνητικό τραπέζι ένας δαίδαλος από μετρητικές συσκευές και πειραματικές διατάξεις, αποτελούν την απόδειξη μάχης μυαλού και φυσικής.
Η μάχη με το φώς δίνεται σε δύο πεδία. Στη μετάδοση της πληροφορίας που θα φτάσει στους χρήστες με δίκτυα μεγάλων αποστάσεων, αλλά και στην υπερταχεία ανταλλαγή δεδομένων της τάξεως των 100Gbit/s που έχουν ανάγκη τα data centers και οι περιφερειακές τους υποδομές. Εκεί, χρειάζονται προηγμένες μονάδες που να ανιχνεύουν να ενισχύουν και να προωθούν αυτούς τους υψίσυχνους παλμούς. Και το όνομα αυτών PIC (Photonic Integrated Cirquit), τα οποία μας δείχνει περήφανος κάτω από το μικροσκόπιο ο Chiristophe.
Συνωστισμός στον αέρα
Είναι πραγματική συμφόρηση αυτό που συμβαίνει με τα δίκτυα WiFi. To κυριότερο πρόβλημα, όπως μας λέει η Barbara, είναι ότι οι χρήστες του WiFi, διακινούν πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών απ’ότι οι χρήστες μέσα από τα δίκτυα κινητής. Ιδιαίτερα μάλιστα λόγω της μικρής εμβέλειας των δικτύων WiFi η ποιότητα σύνδεσης πέφτει υπερβολικά και ο χρήστης απογοητεύεται. Η πρόταση των Bell Labs και της Orange, είναι να μπει στο παιχνίδι και ο operator κινητής. Το όνομα της πρότασης είναι ANDSF (Access Network Discovery and Selection Function), η οποία είναι ο ρυθμιστής της κυκλοφορίας των δεδομένων και επιλέγει την καλύτερη πηγή από την οποία η συσκευή θα λάβει το περιεχόμενο που έχει ζητήσει.
Όλη αυτή η πλατφόρμα, εντάσσεται σε μια γενικότερη πολιτική χρήσης δικτύου του παρόχου, ώστε χρεώσεις και λαμβανόμενες υπηρεσίες να είναι αναλογικά δίκαιες.
Γνωρίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο παίζει πλέον το video στον όγκο και τις απαιτήσεις, τα Bell Labs διατηρούν ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα. Στην πρώτη γραμμή το ασύρματο video conference το οποίο αποτελεί τεράστια πρόκληση, αλλά και τη λυδία λίθο για το enterprise mobility. Η επίδειξη αμφίδρομου video conference, προερχόμενου από πολλαπλές πηγές ήταν εντυπωσιακή και αξίζει το όνομα «Video Meeting Tools» που της έχουν δώσει από τα Bell Labs.
Το Πράσινο Άγγιγμα
Green touch, ονομάζει τη μετεξέλιξη διαχείρισης δεδομένων η Alcatel Lucent και τα Bell Labs, έχουν βαλθεί από επιστημονική σύλληψη, να την κάνουν πράξη στα δίκτυα οπτικών ινών. Με ένα προηγμένο μοντέλο διακίνησης δεδομένων που μόνο τα bits που μεταβάλλονται θα μεταδίδονται ενώ τα υπόλοιπα θα αναπαράγονται τοπικά, θα φέρει μείωση κόστους ενέργειας κατά 30 φορές.
Μέσα από τις προσπάθειες για μειωμένη κατανάλωση και λιγότερη διακίνηση δεδομένων, εντάσσονται και οι πολλές τεχνικές που επιδεικνύουν τα Bell Labs, όσον αφορά τους προηγμένους αλγορίθμους κατακερματισμού και επανασύνθεσης της πληροφορίας από τον πομπό προς το δέκτη. Ο κατακερματισμός αυτός έχει πολλαπλά οφέλη. Τα πακέτα δεδομένων μπορούν να διακινηθούν μέσω διαφορετικών δρόμων δικτύου, να κωδικοποιηθούν δίνοντας υψηλά επίπεδα ασφάλειας και η επανασύνθεση να δώσει άριστα αποτελέσματα, ενώ μπορεί να αναπληρώσει τυχόν χαμένα πακέτα, χωρίς αισθητή διαφορά στο αποτέλεσμα, όπως μας έδειξε στην πράξη ο Serge.
Η Έμπνευση ξεκινά από τον πίνακα
Κρατήσαμε για το τέλος, ίσως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της επίδειξης. Δεν είναι η τεχνολογία δεν είναι οι οπτικές ίνες, οι αισθητήρες, τα φίλτρα, οι αλγόριθμοι και η εφαρμοσμένη φυσική. Είναι η έμπνευση. Είναι αυτό για το οποίο οι τελικοί χρήστες των δικτύων, των συσκευών και των τεχνολογιών απολαμβάνουν. Είναι ο δρόμος που ξεκινά από τη σύλληψη μέχρι την εφεύρεση, είναι αυτό που συνήθως οι καταναλωτές δεν γνώριζαν καν ότι χρειάζονταν.
Όλα ξεκινούν από ένα πίνακα όπου σχεδιάζονται οι δρόμοι που ακολουθούνται από την έρευνα αναγκών από την πλευρά των καταναλωτών, τον καθορισμό ομάδων εργασίας, την εξεύρεση συνεταίρων, τη συστράτευση δυνάμεων, την κατάρτιση των ερευνητικών ομάδων και φυσικά το πλάνο εμπορικής εκμετάλλευσης του προϊόντος που θα παραχθεί.
Με το πάθος που αντιστοιχεί σε ένα τόσο εμπνευσμένο project, o Jean-Baptiste περισσότερο ως ποιητής και λιγότερο ως τεχνοκράτης, μπροστά από ένα τεράστιο πίνακα μας δείχνει πως λειτουργεί το Acceleration platform με την κωδική ονομασία AxP.
Bell Labs: με την ταχύτητα του φωτός
Η Alcatel-Lucent βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τηλεπικοινωνιών από τη γέννηση του κλάδου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι ρίζες της εταιρείας εκτείνονται σε δύο ηπείρους και περιλαμβάνουν δύο πρωτοποριακές εταιρείες: τη La Compagnie Générale d’Electricite (CGE) και τη Western Electric Manufacturing Company.
Η Western Electric ξεκίνησε το 1869 όταν η Elisha Gray και ο Enos Ν. Barton δημιούργησαν μία μικρή εταιρεία παραγωγής στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Το 1880, η εταιρεία είχε μετεγκατασταθεί στο Σικάγο του Ιλλινόις και είχε καταφέρει να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής παραγωγής στις ΗΠΑ. Η Western Electric ξεχώρισε για την παραγωγή μιας ποικιλίας ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης εμπορικής στον κόσμο γραφομηχανής, τηλεγραφικού εξοπλισμού και τον ηλεκτρικό στυλό του Thomas A. Edison. Το 1881 η αμερικανική Bell Telephone Company – που ιδρύθηκε από τον Alexander Graham Bell και αποτέλεσε τον προκάτοχό της American Telephone & Telegraph (γνωστής σε όλους σήμερα AT & T) – αγόρασε μερίδιο ελέγχου στη Western Electric και την κατέστησε την αποκλειστικό κατασκευαστή εξοπλισμού για τις τηλεφωνικές εταιρείες Bell.
Αντίστοιχα, η La Compagnie Générale d’Electricite (CGE) ιδρύθηκε το 1898 από τον Γάλλο μηχανικό Pierre Azaria, έχοντας να ανταγωνιστεί τις AEG, Siemens και General Electric. Έχοντας τη βάση της στην περιοχή της Αλσατίας της Γαλλίας, η CGE ήταν ένας βιομηχανικός όμιλος με δραστηριότητες σε διάφορους τομείς όπως ο ηλεκτρισμός, οι μεταφορές, η ηλεκτρονική και οι τηλεπικοινωνίες. Η CGE θα αποκτήσει ηγετική θέση στον ψηφιακών επικοινωνιών και θα γίνει επίσης γνωστή για την παραγωγή του “TGV” (train à grande vitesse) τρένου υψηλής ταχύτητας στη Γαλλία. Το 1925, τα Bell Telephone Laboratories δημιουργήθηκαν από την ενοποίηση της Western Electric Research Laboratories, που σχηματίστηκε το 1907, και μέρος του Τμήματος Μηχανικών της AT & T. Τα Bell Labs έμελλε να δημιουργήσουν μερικές από τις πιο σημαντικές επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων και των τρανζίστορ, το λέιζερ, την ηλιακή μπαταρία, το ψηφιακό τσιπ επεξεργαστή σήματος και την κυψελοειδή έννοια της κινητής τηλεφωνίας.
Άλλωστε τα Bell Labs έχουν να παινεύονται για μια μακριά ιστορία επιτυχημένων ανακαλύψεων και δημιουργιών, όπως το τρανζίστορ, το λέιζερ, η γλώσσα προγραμματισμού C++, το Unix, την τεχνολογία text-to-speech, την HDTV κ.λπ. Στα εργαστήρια έχουν απονεμηθεί από το 1925 μέχρι και σήμερα 7 βραβεία Νόμπελ Φυσικής, σε αναγνώριση του έργου τους.