Οι παγκόσμιες δαπάνες για την generative τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) αναμένεται να φτάσουν τα 644 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, σημειώνοντας αύξηση 76,4% σε σύγκριση με το 2024, σύμφωνα με πρόβλεψη της εταιρείας Gartner.
«Οι προσδοκίες για τις δυνατότητες της GenAI μειώνονται, λόγω των υψηλών ποσοστών αποτυχίας στις αρχικές εργασίες απόδειξης του επιχειρηματικού σεναρίου (proof-of-concept – POC) και της δυσαρέσκειας με τα τρέχοντα αποτελέσματα της GenAI», δήλωσε ο John-David Lovelock, διακεκριμένος αντιπρόεδρος και αναλυτής της Gartner. «Παρά ταύτα, οι πάροχοι θεμελιωδών μοντέλων επενδύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για να ενισχύσουν το μέγεθος, την απόδοση και την αξιοπιστία των μοντέλων GenAI. Αυτό το παράδοξο θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2025 και του 2026.
Τα φιλόδοξα εσωτερικά έργα του 2024 θα τεθούν υπό αυστηρό έλεγχο το 2025, καθώς οι επικεφαλής των πληροφοριακών συστημάτων (CIOs) θα επιλέξουν εμπορικές έτοιμες λύσεις (off-the-shelf), προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο προβλέψιμη υλοποίηση και επιχειρηματική αξία. Παρά τις βελτιώσεις των μοντέλων, οι CIOs θα περιορίσουν τις προσπάθειες απόδειξης επιχειρηματικού σεναρίου και ανάπτυξης ενδοεταιρικών λύσεων, εστιάζοντας αντ’ αυτού στις δυνατότητες GenAI που προσφέρονται από τους υπάρχοντες παρόχους λογισμικού», πρόσθεσε ο Lovelock.
Οι δαπάνες για την generative τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση σε όλες τις βασικές και επιμέρους αγορές το 2025. Η GenAI θα έχει μετασχηματιστική επίδραση σε κάθε πτυχή των αγορών δαπανών Πληροφορικής, υποδηλώνοντας ένα μέλλον όπου οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα ενσωματωθούν όλο και περισσότερο στις επιχειρησιακές λειτουργίες και στα καταναλωτικά προϊόντα.
Οι δαπάνες για GenAI το 2025 θα καθοδηγούνται κυρίως από την ενσωμάτωση δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης στο υλικό, όπως σε διακομιστές, smartphones και προσωπικούς υπολογιστές, με το 80% των συνολικών δαπανών να κατευθύνεται προς το hardware.
«Η τροχιά ανάπτυξης της αγοράς επηρεάζεται έντονα από την αυξανόμενη παρουσία συσκευών με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες αναμένεται να καταλάβουν σχεδόν το σύνολο της καταναλωτικής αγοράς συσκευών μέχρι το 2028», ανέφερε ο Lovelock. «Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν αναζητούν αυτές τις δυνατότητες. Καθώς οι κατασκευαστές ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη ως βασικό χαρακτηριστικό στις καταναλωτικές συσκευές, οι καταναλωτές θα εξαναγκαστούν ουσιαστικά να τις αγοράσουν.»