Θεωρητικά ανά 10 ετία, η ασύρματη μεταφορά δεδομένων (που κάποτε αποκαλούσαμε Κινητή Τηλεφωνία) αλλάζει γενιά. Επίσης, η εμπορική εφαρμογή μίας γενιάς κινητής απέχει επίσης μία δεκαετία από τα πρώτα επιστημονικά πειράματα.
Έτσι, αν και η 2η και 3η γενιά κινητής σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και βρήκε εμπορική εφαρμογή πρώτα στην Ευρώπη, η 4η βρήκε πρόσφορο έδαφος πρώτα στην Δυτική όχθη του Ατλαντικού. Φυσικά, ήρθε η ώρα του 5G που δεν είναι παρά μια απλή αναβάθμιση ταχυτήτων …μόλις στα 10Gbps. Περίπου χίλιες φορές δηλαδή τις ταχύτητες που σήμερα πετυχαίνουμε σε πραγματικές συνθήκες, όχι μόνο μέσω 3G αλλά και ενσύρματο ADSL.
H εξέλιξη αυτή, έρχεται ακόμα πιο Δυτικά και αυτή τη φορά από τα Δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού και συγκεκριμένα την Ιαπωνία. Η γνωστή και μη εξαιρετέα NTT Docomo, φαίνεται να οδηγεί τις εξελίξεις δοκιμάζοντας στο τέλος Δεκεμβρίου αποστολή δεδομένων αγγίζοντας το μαγικό νούμερο των 10 Gbps.
Η δοκιμή έγινε σε συνεργασία με το Tokyo Institute of Technology στην πόλη Ιshigaki της Okinawa και χρειάστηκε 400 MHz bandwidth στο φάσμα των 11 GHz. Αν και η δοκιμή αφορούσε μόνο αποστολή δεδομένων, η NTT Docomo ισχυρίζεται ότι με τον ίδιο εξοπλισμό μπορεί να πετύχει και αντίστοιχες ταχύτητες λήψης δεδομένων.
Σύμφωνα με αναλυτές, αν και το πείραμα ήταν πετυχημένο, υπάρχουν ακόμα αρκετά εμπόδια ώστε να είναι μια λειτουργική υπηρεσία. Το σημαντικότερο είναι ότι το φάσμα των 11 GHz δεν προσφέρεται για μετάδοση δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που η NTT Docomo παραδέχτηκε χωρίς όμως να σχολιάσει περαιτέρω. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι η ζώνη των 400ΜΗz, είναι αρκετά μεγάλη και θέτει σοβαρά θέματα χωρητικότητας, τότε βλέπουμε γιατί θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια ανάπτυξης.