Χθες είδαμε την νέα προσπάθεια για δημιουργία ενός συνασπισμού παρόχων κάτω από την ομπρέλα του Firefox της Mozilla, ώστε να δημιουργήσουν ένα νέο πόλο λειτουργικού, λίγο πιο μακριά από τον έλεγχο της Google, της Apple και ίσως και της Microsoft. H διαφορά με την κίνηση του 2010, που είχε δημιουργήσει το WAC (Wholesale Application Community), είναι ότι η φετινή προσπάθεια βασίζεται στη δημιουργία πραγματικών συσκευών για πώληση, ώστε η θεωρία να γίνει πράξη. Κατά την εκτίμησή μας, είναι η τελευταία προσπάθεια των παρόχων να ξεφύγουν από τον εναγκαλισμό των ΟΤΤ’s, αλλά οι δυσκολίες δεν σταματούν στην εξεύρεση ενός κοινού προτύπου, αλλά περισσότερο στη δημιουργία πετυχημένου οικοσυστήματος όπως έχουν ήδη πράξει οι δύο Αμερικανικοί κολοσσοί.
Από την Κορεάτικη χερσόνησο, διορθωτικές ενέργειες κάνει και η Samusng η οποία επισημοποιεί την λήξη του project Bada OS -το λειτουργικό της που χρησιμοποίησε στα πρώτα της smartphone- που θα ενσωματωθεί πλέον στο νέο open source λειτουργικό, το Tizen. To Tizen έχει αρχίσει να αναπτύσσεται εδώ και 1 χρόνο περίπου από το R&D department των Κορεατών, σε συνεργασία με developers που είχαν αναπτύξει το πάλαι ποτέ κραταιό MeeGo, δημιούργημα αρχικά της Nokia και της Intel. Χαμός…
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και οι Κορεάτες της LG, που αποφάσισαν να κάνουν και εκείνοι το μεγάλο βήμα και να υιοθετήσουν το ορφανό που πρόσφατα αποκλήρωσε η HP, αν και είχε επενδύσει πολλά για την απόκτησή του από την Palm. O λόγος για το webOS και τη συμφωνία εξαγοράς του, με την οποία η LG αποκτά πλέον ολόκληρο τον πηγαίο κώδικα, τις πατέντες που σχετίζονται με αυτό καθώς και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με το webOS.
Στόχος της LG είναι η χρήση του webOS στις «έξυπνες» τηλεοράσεις που η ίδια κατασκευάζει και που παρουσίασε για πρώτη φορά το 2007, τις οποίες και εξόπλισε με εφαρμογές και σειρές τεχνολογιών, στοχεύοντας στο να καλύψει το «κενό» που υπάρχει μεταξύ της τηλεόρασης και του υπολογιστή. Εντούτοις, η εταιρεία δεν έχει πλάνα για χρήση του webOS στα smartphones της, βάζοντας τέλος στην πορεία του σαν λειτουργικό σύστημα για τέτοιου τύπου συσκευές.
Θα μας επιτρέψετε να είμαστε επιφυλακτικοί σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Ειδικά μάλιστα για το webOS, που αν και άλλαξε δεύτερη φορά χέρια, συνεχίζει να έχει αγοραστική αξία σε μια εποχή που δεν υπάρχει ανοχή σε επενδυτικά λάθη.