Βάσει των δεδομένων του Speedtest Intelligence για το τρίτο τρίμηνο του 2024, η Ελλάδα σημείωσε εξαιρετική πρόοδο στη διαθεσιμότητα δικτύων 5G, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην Ευρώπη με ποσοστό που φτάνει περίπου στο 72%. Αυτή η επίδοση την τοποθετεί μπροστά από χώρες όπως η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Γαλλία, και πίσω μόνο από την Ελβετία και τη Δανία.
Η συνολική εικόνα της Ευρώπης αποκαλύπτει ότι οι Σκανδιναβικές χώρες διατηρούν την ηγετική τους θέση στη διαθεσιμότητα 5G, με τη Δανία να φτάνει το 80,4%, τη Φινλανδία το 66,3% και τη Νορβηγία το 65,0%. Αυτά τα εντυπωσιακά ποσοστά αποδίδονται σε παράγοντες όπως ο υψηλός βαθμός αστικοποίησης, οι συμφωνίες κοινής χρήσης δικτύων και τα υψηλά επίπεδα ARPU. Η χρήση τεχνολογιών όπως το Dynamic Spectrum Sharing (DSS) επιτρέπουν την αξιοποίηση χαμηλών ζωνών φάσματος που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για το 4G, συμβάλλοντας στη γεφύρωση των κενών στην κάλυψη, αν και με κάποιες επιπτώσεις στις ταχύτητες λήψης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρόοδος στη διαθεσιμότητα του 5G δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις χώρες. Η Ιρλανδία, για παράδειγμα, παρότι βρίσκεται στην 6η θέση στη διαθεσιμότητα 5G, κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη όσον αφορά τη μεσαία ταχύτητα λήψης και είναι μεταξύ των τελευταίων στη διαθεσιμότητα 4G, καταδεικνύοντας τη δυσκολία επίτευξης ισορροπίας μεταξύ κάλυψης και απόδοσης.
Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία έχουν υιοθετήσει την προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο», δεσμεύοντας τις άδειες φάσματος με αυστηρές υποχρεώσεις κάλυψης και παρέχοντας στοχευμένη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη δικτύων σε αγροτικές περιοχές. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν ελάχιστες ταχύτητες λήψης σε όλους τους δρόμους έως το 2030, ενώ στην Ισπανία, τα προγράμματα Unico στηρίζουν τις εμπορικές αναπτύξεις σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Ookla, σε χώρες όπως το Βέλγιο, η κανονιστική αδράνεια έχει αποδειχθεί ανασταλτικός παράγοντας. Παρά τον υψηλό βαθμό αστικοποίησης και τα υψηλά επίπεδα ARPU, η χώρα κατέλαβε την τελευταία θέση στη διαθεσιμότητα 5G στην Ευρώπη για το τρίτο τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στην εκχώρηση φάσματος και στη συμφωνία για τα δικαιώματα ανάπτυξης.