Αρχές του 2025 θα ξεκινήσουν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύο διαγωνισμοί που αφορούν στην οδική ασφάλεια.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, η προμήθεια των καμερών θα προχωρήσει με παραχώρηση για μια δεκαετία: «Οι ανάδοχοι θα εγκαταστήσουν τις κάμερες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οποίων θα προδιαγραφούν στα τεύχη του διαγωνισμού που βρίσκονται υπό επεξεργασία. Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν επίσης τη συντήρηση και λειτουργία των καμερών. Ο διαγωνισμός αναμένεται να είναι στον αέρα έως το τέλος Ιανουαρίου 2025. Ο ανάδοχος δεν θα πληρώνεται με τον αριθμό των καμερών που απλά έβαλε, αλλά με τον αριθμό των καμερών οι οποίες δουλεύουν».
Όπως είπε «ο διαγωνισμός για το πληροφοριακό σύστημα θα βγει στον αέρα αρχές του 2025, έτσι ώστε έως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς να τεθεί σε λειτουργία στην βασική του μορφή. Σε αυτό θα ενσωματωθούν οι υφιστάμενες κάμερες και οι κάμερες οι οποίες σταδιακά, από το τρίτο τετράμηνο του 2025 θα αρχίσει να μας παραδίδει η Περιφέρεια».
Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) σήμερα έχουμε 12 σταθερές κάμερες ταχύτητας στον ΟΑΣΑ, κυρίως ελέγχου της λεωφορειολωρίδας, έχει υπογραφεί η σύμβαση για τις 388 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής και υπάρχουν και 17 σταθερές κάμερες ελέγχου ταχύτητας στην Αττική Οδό.
Οι μελλοντικές ανάγκες, όπως έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα αφορούν σε ακόμα 39 κάμερες για τον ΟΑΣΑ και άλλες 1316 κάμερες ελέγχου παραβάσεων και ασφάλειας, όπως τις έχει προσδιορίσει η Τροχαία. Τα 708 από τα σημεία αυτά είναι στην Αττική και τα υπόλοιπα στη Θεσσαλονίκη. Οι κάμερες θα ελέγχουν την τήρηση των ορίων ταχύτητας, τυχόν παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση διάβασης πεζών, τη μη χρήση κράνους, χρήση κινητού που αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη παράβαση και αιτία πολλών ατυχημάτων, καθώς και τη χρήση ζώνης.
Τα νέα μέτρα οδικής ασφάλειας, όπως τα περιέγραψε ο κ. Παπαστεργίου θα λειτουργήσουν ως εξής:
Την ώρα που οδηγός κάνει κάποια παράβαση, παραδείγματος χάριν περνά με κόκκινο, θα του έρχεται ένα sms στο κινητό που είναι δηλωμένο στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, το οποίο θα λέει ότι ελέγχεται για τη συγκεκριμένη παράβαση. Την ώρα που η κάμερα πιάνει την παράβαση, στο πληροφοριακό σύστημα θα γίνεται μία εγγραφή με όλο το ανάλογο υλικό, φωτογραφίες και βίντεο, προκειμένου κάποιο αστυνομικό όργανο σε εύλογο διάστημα, το οποίο θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να βεβαιώνει ότι πρόκειται όντως για παράβαση.
Στη συνέχεια, η κλήση θα πηγαίνει στη θυρίδα του πολίτη. Έως το τέλος της χρονιάς, η θυρίδα αναμένεται να βρίσκεται σε εμφανές σημείο στο Gov.gr Wallet.
Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να δει τα στοιχεία της παράβασης που έχει κάνει, μπορεί να την αμφισβητήσει και να κάνει ηλεκτρονικά την ένσταση. Οι πολίτες θα μπορούν αν θέλουν να έχουν επαφή με κάποιον αξιωματικό ή με υπεύθυνο της Τροχαίας μέσω τηλεδιάσκεψης.
Θα καθιερωθεί επίσης η ηλεκτρονική πληρωμή του προστίμου, η αυτόματη ηλεκτρονική αφαίρεση διπλώματος, διαδικασία η οποία είναι σήμερα πολύ γραφειοκρατική, ενώ αυτόματα θα ενημερώνεται και το point system, το οποίο πρόσφατα μπήκε στο Gov.gr Wallet.