Αστυνομικές δυνάμεις από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Ρουμανία και την Κροατία, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση, εξάρθρωσαν παράνομο δίκτυο παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης με περισσότερους από 22 εκατομμύρια χρήστες, ορισμένοι εκ των οποίων και στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά της τηλεοπτικής πειρατείας διεθνώς που καταδεικνύει την τεράστια έκταση του φαινομένου, αλλά και τις σοβαρές ευθύνες που βαραίνουν τους ίδιους τους χρήστες.
Με την κωδική ονομασία «Taken Down», η επιχείρηση συντονίστηκε από την εισαγγελία της Κατάνια, στην Ιταλία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 270 αστυνομικών. Οι αρχές πραγματοποίησαν 89 έρευνες σε δεκαπέντε ιταλικές περιφέρειες και συνεργάστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις των προαναφερόμενων χωρών για τη διεξαγωγή 14 επιπλέον ερευνών. Το αποτέλεσμα ήταν η εξάρθρωση ενός παράνομου δικτύου που εκτείνεται σε πολλές χώρες, με 11 συλλήψεις και τη δέσμευση εκατοντάδων συστημάτων μετάδοσης.
Η επιχείρηση προκάλεσε blackout στη μετάδοση των πειρατικών συνδέσεων αφήνοντας τους χρήστες χωρίς πρόσβαση. Αυτό συνέβη και σε περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι χρήστες που είχαν αγοράσει συνδρομές στο παράνομο δίκτυο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις, όχι μόνο στη χώρα τους, αλλά και από τις αρχές άλλων χωρών εφόσον βρεθούν οι παράνομες συνδρομές τους στα πελατολόγια του παράνομου δικτύου.
Ο εντοπισμός των χρηστών γίνεται μέσω της ανάλυσης των δεδομένων των παράνομων συστημάτων που κατασχέθηκαν, που καταγράφουν πληροφορίες για κάθε πειρατική συνδρομή.
Σημειώνεται ότι οι χρήστες που εμπλέκονται σε τέτοια δίκτυα θέτουν τους εαυτούς τους σε σοβαρό νομικό κίνδυνο, ενώ κινδυνεύουν με διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων από κακόβουλα λογισμικά.