Το 5G Standalone (5G SA) και το 5G Advanced αναμένεται να αποτελέσουν βασικές προτεραιότητες για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας (CSPs) μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς αναπτύσσουν νέες δυνατότητες για να προσφέρουν υπηρεσίες με επίκεντρο την αξία και όχι απλώς τον όγκο δεδομένων. Αυτή η ανάλυση περιλαμβάνεται στο Mobility Report της Ericsson για τον Νοέμβριο του 2024, το οποίο επεκτείνει την περίοδο πρόβλεψης έως το τέλος του 2030. Παρόλο που ο ρυθμός αύξησης της κίνησης δεδομένων στα κινητά δίκτυα μειώνεται –με εκτιμώμενη αύξηση 21% για το 2024– η συνολική κίνηση αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το τέλος του 2030 σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Η έκθεση υπογραμμίζει πώς οι πρωτοπόροι πάροχοι ήδη εφαρμόζουν μοντέλα προσφοράς υπηρεσιών που είναι βασισμένα στη διαφοροποιημένη συνδεσιμότητα –όπως εγγυημένη, αδιάλειπτη, υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα όταν είναι απαραίτητη– για να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και κερδοφορίας. Περιλαμβάνονται σχετικά παραδείγματα από την T-Mobile στις ΗΠΑ και την Elisa στη Φινλανδία. Ο Fredrik Jejdling, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Τομέα Δικτύων της Ericsson, σημειώνει ότι η διαφοροποίηση των υπηρεσιών και οι ευκαιρίες που βασίζονται στην απόδοση είναι ζωτικής σημασίας καθώς ο κλάδος εξελίσσεται. Επισημαίνει τη σημασία της μετάβασης προς δίκτυα υψηλής απόδοσης και προγραμματιζόμενα, που υποστηρίζονται από την ανοιχτή αρχιτεκτονική και το cloud, καθώς θα επιτρέψουν στους παρόχους να χρεώνουν για υπηρεσίες βάσει της αξίας που προσφέρουν και όχι μόνο του όγκου δεδομένων.
Η έκθεση αναδεικνύει τη διεθνή δυναμική για την ανάπτυξη διαφοροποιημένης συνδεσιμότητας, επισημαίνοντας ότι, εκτός Κίνας, το 5G mid-band είναι επί του παρόντος ανεπτυγμένο μόνο στο 30% περίπου των τοποθεσιών παγκοσμίως. Από τους περίπου 320 CSPs που προσφέρουν εμπορικές υπηρεσίες 5G, λιγότερο από το 20% έχουν αναπτύξει 5G SA. Η αύξηση της πυκνότητας των τοποθεσιών με 5G mid-band και 5G SA θεωρείται καταλύτης για την αξιοποίηση του συνόλου δυνατοτήτων του 5G, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιζόμενων και έξυπνων δυνατοτήτων δικτύου. Περίπου το 60% από τις 6,3 δισεκατομμύρια παγκόσμιες συνδρομές 5G που προβλέπεται να υπάρχουν έως το τέλος του 2030 αναμένεται να είναι συνδρομές 5G Standalone.
Όσον αφορά στην παγκόσμια κίνηση δεδομένων, τα δίκτυα 5G αναμένεται να διαχειρίζονται περίπου το 80% της συνολικής κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας έως το τέλος του 2030, σε σύγκριση με το 34% στο τέλος του 2024. Παράλληλα, το Fixed Wireless Access (FWA) συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα παγκοσμίως ως η δεύτερη μεγαλύτερη περίπτωση χρήσης 5G μετά την ενισχυμένη κινητή ευρυζωνική πρόσβαση. Σε τέσσερις από τις έξι περιοχές, πάνω από το 80% των CSPs προσφέρουν πλέον FWA, ενώ ο αριθμός των παρόχων που προσφέρουν πλάνα τιμολόγησης βασισμένα στις ταχύτητες αυξήθηκε από 30% σε 43% μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Η Δυτική Ευρώπη παρουσίασε ραγδαία ανάπτυξη στις προσφορές FWA που βασίζονται στις ταχύτητες, με το 52% των CSPs στην περιοχή να προσφέρουν τέτοια πλάνα, σε σύγκριση με το 32% πέρυσι. Μόνο η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 73% όλης της διάθεσης 5G FWA παγκοσμίως τους τελευταίους 12 μήνες. Από τις 350 εκατομμύρια προβλεπόμενες παγκόσμιες συνδέσεις FWA έως το τέλος του 2030, σχεδόν το 80% αναμένεται να βασίζονται στο 5G. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών Generative AI, εξετάζεται για την επίδρασή της στην κατανάλωση δεδομένων, με πιθανή αύξηση της κίνησης δεδομένων τόσο για uplink όσο και για downlink.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι παγκόσμιες συνδρομές 5G αναμένεται να φτάσουν σχεδόν τα 2,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 25% όλων των παγκόσμιων συνδρομών κινητής τηλεφωνίας. Ο αριθμός των συνδρομών 5G αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των συνδρομών 4G παγκοσμίως κατά το 2027, ενώ οι πρώτες εγκαταστάσεις 6G προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2030, επεκτείνοντας τις δυνατότητες του 5G SA και του 5G Advanced. Το 6G αναμένεται να ενσωματώσει τεχνολογίες όπως ψηφιακά δίδυμα, ολογράμματα και εφαρμογές mixed reality, δημιουργώντας έναν κυβερνο-φυσικό κόσμο που θα γεφυρώσει την πραγματικότητα με την ψηφιακή εκπροσώπηση.
Η έκθεση της Ericsson αναδεικνύει το πώς οι νέες τεχνολογίες και τα αναπτυσσόμενα μοντέλα δικτύων, όπως το network slicing, ενισχύουν τη διαφοροποιημένη συνδεσιμότητα. Μελέτες περιπτώσεων, όπως η χρήση του network slicing από την T-Mobile, δείχνουν πώς αυτή η τεχνολογία μπορεί να μετασχηματίσει το τοπίο της κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας ευκαιρίες για εξατομικευμένες και κρίσιμες εφαρμογές. Επιπλέον, η επέκταση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε δίκτυα και συσκευές αναμένεται να προσφέρει νέες δυνατότητες, επηρεάζοντας θετικά τη διαχείριση της κίνησης δεδομένων και την εμπειρία των χρηστών.
Τέλος, υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχούς καινοτομίας και της βιωσιμότητας, τονίζοντας τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών άνθρακα μέσω αποδοτικότερων δικτύων και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.