Η Google υπέγραψε μια συμφωνία, που αποτελεί «παγκόσμια πρωτιά», για την αγορά ενέργειας από ένα σύνολο μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, με στόχο την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για την αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας παρήγγειλε έξι ή επτά μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMRs) από την Kairos Power, με έδρα την Καλιφόρνια, με τον πρώτο να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030 και τους υπόλοιπους μέχρι το 2035.
Η Google ελπίζει ότι η συμφωνία θα προσφέρει μια λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της, τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εταιρεία, που ανήκει στην Alphabet, δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια προσφέρει «μια καθαρή, αδιάκοπη πηγή ενέργειας που μπορεί να μας βοηθήσει να καλύψουμε αξιόπιστα τις ενεργειακές ανάγκες».
Η εκρηκτική ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και της αποθήκευσης δεδομένων στο cloud, έχει αυξήσει τις ενεργειακές απαιτήσεις των εταιρειών τεχνολογίας.
Τον περασμένο μήνα, η Microsoft υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια ενέργειας από το εργοστάσιο Three Mile Island, το οποίο ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Η εγκατάσταση, που βρίσκεται στην Πενσυλβάνια, ήταν το σημείο της πιο σοβαρής πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 1979.
Οι τοποθεσίες των νέων εργοστασίων και οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν. Η Google συμφώνησε να αγοράσει συνολικά 500 μεγαβάτ ενέργειας από την Kairos, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και κατασκευάζει έναν πιλοτικό αντιδραστήρα στο Τενεσί, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.
Ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος στη Google, δήλωσε: «Το δίκτυο χρειάζεται νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που προάγουν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, βελτιώνουν τις υπηρεσίες για επιχειρήσεις και πελάτες και ενισχύουν την εθνική ανταγωνιστικότητα και οικονομική ανάπτυξη.
Η συγκεκριμένη συμφωνία επιταχύνει μια νέα τεχνολογία που καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες με καθαρό και αξιόπιστο τρόπο, ξεκλειδώνοντας πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης για όλους».
Ο Mike Laufer, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Kairos, δήλωσε: «Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η καινοτόμος προσέγγιση θα βελτιώσει τις προοπτικές ολοκλήρωσης των έργων μας εντός προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος».
Η συμφωνία, η οποία υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογία των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι μικρότεροι σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τις υπερβάσεις κόστους και τις καθυστερήσεις που συχνά παρατηρούνται στην κατασκευή μεγαλύτερων σταθμών. Παρ’ όλα αυτά, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι SMRs ενδέχεται να είναι ακριβοί, καθώς μπορεί να μην επιτύχουν την ίδια οικονομία κλίμακας όπως οι μεγαλύτεροι σταθμοί.