Η Antonella Sanguineti, Head of PM Secure Cloud & Networking Solutions της Sparkle, μιλάει στο Infocom για τη στρατηγική της εταιρείας στην ελληνική αγορά, τις επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογίες αιχμής, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο της ασφάλειας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, τις καινοτομίες στην κβαντική κρυπτογράφηση και τις μελλοντικές προοπτικές για την ανάπτυξη υπηρεσιών που διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα και την αξιοπιστία των δικτύων, ενώ παράλληλα μοιράζεται το όραμά της για τη βιωσιμότητα και την ενδυνάμωση των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας.
Ποια είναι η στρατηγική ανάπτυξης της Sparkle στην ελληνική αγορά και ποιες ευκαιρίες θεωρείτε ότι είναι κρίσιμες για τις μελλοντικές σας επενδύσεις στην περιοχή;
Η Sparkle είναι παγκόσμιος πάροχος υπηρεσιών με assets και παρουσία σε όλο τον κόσμο, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη αλλά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μεσογείου. Η Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής της θέσης, αποτελεί πολύ ζωντανή αγορά για επιχειρήσεις, επομένως βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητάς μας. Οι επενδύσεις σε υποδομές, σταθμούς προσαιγιάλωσης και ανθρώπινους πόρους επιβεβαιώνουν τη συνεχή μας δέσμευση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Με τα τέσσερα data centers μας – τρία εκ των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε Κορωπί και Μεταμόρφωση, ενώ το τέταρτο στα Χανιά – καθώς και με ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών που συνδέει όλες τις εγκαταστάσεις μας, προσφέρουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες colocation, καθώς και υπηρεσίες public cloud σε συνδυασμό με ασφαλή συνδεσιμότητα end-to-end. Προσελκύουμε ολοένα και περισσότερες τοπικές αλλά και πολυεθνικές επιχειρήσεις – με δραστηριότητα στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και των θεσμικών φορέων – οι οποίες αναζητούν έναν αξιόπιστο πάροχο υπηρεσιών για να τους συνοδεύσει στο ταξίδι ψηφιοποίησής τους.
Τι σημαίνει το πρόσφατο Proof of Concept με Quantum Key Distribution (QKD) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ δύο data centers στην Αθήνα; Ποιες δυνατότητες ή καινοτομίες αποδεικνύει και ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Η πρόσφατη υλοποίηση του PoC στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της Sparkle όχι μόνο για εδραίωση της ηγετικής θέσης της στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, αλλά και για την δυναμική είσοδο στον τομέα της ασφάλειας, καθώς οι δύο τομείς είναι πλέον αδιαχώριστοι. Ως ηγέτης στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών συνδεσιμότητας, στόχος μας είναι να διακρινόμαστε πάντα στην παροχή γρήγορης, αξιόπιστης και ασφαλούς υποδομής για κρίσιμα IT συστήματα.
Η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κυβερνοαπειλών και η ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών θέτουν σε κίνδυνο τα optical και τα packet networks, απαιτώντας από τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ασφάλειά τους και ταυτόχρονα να βελτιώσουν τις μεθόδους ανταλλαγής κλειδιών. Άλλωστε, παρόλο που οι κβαντικοί υπολογιστές ενδέχεται να μην είναι εμπορικά διαθέσιμοι για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, επιθέσεις όπως η “Store Now Decrypt Later” (SNDL) ασκούν ακόμα και σήμερα πίεση όσον αφορά στην προστασία του data privacy και του integrity. Αξιοποιώντας την τεχνολογία Quantum Key Distribution, μπορούμε να προσφέρουμε ιδιωτική, ισχυρή συνδεσιμότητα, αποφεύγοντας τις πιο συνήθεις παραβιάσεις δεδομένων που μπορούν να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις.
Το PoC πραγματοποιήθηκε με χρήση ώριμης τεχνολογίας και προϊόντων, με στόχο την αξιολόγηση της απόδοσής τους με πραγματική κυκλοφορία δεδομένων. Αυτό το PoC για Quantum Key Distribution αποτελεί ακόμα ένα βήμα στις κβαντικές λύσεις που αναπτύσσει η Sparkle, ακολουθώντας την προηγούμενη δοκιμή της αρχιτεκτονικής Post Quantum στο δίκτυο της Αθήνας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων αυτών των PoC, η Sparkle λανσάρει την εμπορική της σειρά Quantum Security, η οποία περιλαμβάνει και τις δύο συμπληρωματικές προσεγγίσεις, Post Quantum και QKD, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιο απαιτητικών πελατών.
Πώς βλέπετε τον ρόλο της κβαντικής κρυπτογράφησης στην ενίσχυση της ασφάλειας των υπηρεσιών σας και ποιοι οι στρατηγικοί στόχοι για την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας στο μέλλον;
Η Sparkle έχει επενδύσει διαχρονικά στην ασφάλεια της δικής της υποδομής, καθώς και σε αυτή των πελατών της, με αποτέλεσμα το δίκτυο και τα assets να είναι ήδη εξαιρετικά ασφαλή. Παρ’ όλα αυτά, η πρόοδος του quantum computing εξελίσσεται ραγδαία, φέρνοντας μαζί της σημαντικά οφέλη αλλά και πιθανούς κινδύνους. Η μετάβαση σε νέες τεχνολογίες, από την εμφάνισή τους στην αγορά μέχρι την εμπορική τους εφαρμογή, απαιτεί χρόνο, αλλά θέλουμε οι πελάτες μας να είναι ασφαλείς τώρα, ώστε να συνεχίσουν να βασίζονται στα κορυφαία και αξιόπιστα assets και τα managed services της Sparkle.
Συνοπτικά, η κβαντική ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας για τη Sparkle, όχι μόνο προς όφελος των υφιστάμενων πελατών μας με συναφή assets, αλλά και για να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση και τον καινοτόμο ρόλο μας στην ελληνική αγορά. Μια επιτυχημένη στρατηγική βασίζεται στον συνδυασμό διαφορετικών κβαντικών τεχνολογιών (QKD, PQC κ.λπ.) ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την κβαντική τεχνολογία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που εντοπίζετε στο μέλλον για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικότητας; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;
Η κυριαρχία των δεδομένων, η οδηγία NIS 2 και πολλοί άλλοι ευρωπαϊκοί -και μη- κανονισμοί στοχεύουν στην προστασία των εμπιστευτικών δεδομένων και πληροφοριών των τελικών χρηστών και των χωρών. Ωστόσο, το παγκόσμιο πλαίσιο θέτει προκλήσεις στους τοπικούς και παγκόσμιους νομοθέτες, καθώς τα δεδομένα ακολουθούν διαφορετικές λογικές που αφορούν την αποδοτικότητα, την εγγύτητα και το κόστος. Ο στόχος είναι σίγουρα να παρακολουθούνται, να κατευθύνονται και να ελέγχονται τα δεδομένα καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, διότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι η χρήση τους είναι νόμιμη, χωρίς παραβιάσεις ή μη εξουσιοδοτημένη χρήση.
Αν εξαιρέσουμε τις κβαντικές απειλές, άλλες προκλήσεις σχετίζονται με την αυτοματοποίηση και την εμπιστοσύνη. Όσο περισσότερο “cloudified” γίνεται το δίκτυο, προσφέροντας υπηρεσίες on-demand, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει για αυτοματοποίηση, και έτσι περισσότερες ψηφιακές οντότητες πραγματοποιούν επιχειρηματικές συναλλαγές. Σε αυτό το περιβάλλον, ο ρόλος της εμπιστοσύνης είναι καίριος, καθώς κάθε ψηφιακή συναλλαγή πρέπει να επαληθεύεται και να εξουσιοδοτείται σε πραγματικό χρόνο. Αυτό συνεπάγεται ορισμένες πολυπλοκότητες, ειδικά αν συνυπολογιστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία μπορεί να μεγιστοποιήσει τους κινδύνους. Για αυτόν τον λόγο, η Sparkle είναι πολύ ενεργή στο φορέα τυποποίησης MEF για την αυτοματοποίηση και το Network as a Service (NaaS), ενώ συμπροεδρεύει στην πρωτοβουλία Integrated Trust Network (ITN) για την υλοποίηση ενός παγκόσμιου διανεμημένου συστήματος διαχείρισης ταυτοτήτων. Πιστεύουμε ότι η τυποποίηση είναι το πρώτο βήμα προς μια παγκόσμια απάντηση στις προκλήσεις που μόλις αναφέραμε.
Πώς οραματίζεστε το μέλλον των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και ποιο ρόλο πιστεύετε ότι θα έχει η Sparkle στη διαμόρφωση του; Ποιος θα είναι ο ρόλος τεχνολογικών εξελίξεων όπως η τεχνητή νοημοσύνη;
Η Sparkle έχει ξεκάθαρο όραμα όσον αφορά το δίκτυο του μέλλοντος και προς τα εκεί κατευθύνουμε τις επενδύσεις μας. Διαχειριζόμαστε ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών μήκους 600.000 χιλιομέτρων, το οποίο αποτελεί το κύριο asset μας, μέσω του οποίου προσφέρουμε υπηρεσίες σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, παρόχους περιεχομένου και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η πρώτη λέξη-κλειδί για το μέλλον είναι η αυτοματοποίηση: Με το επίπεδο ζήτησης και την κλιμάκωση που βιώνουμε, η αυτοματοποίηση είναι υποχρεωτικό βήμα για να ανταποκριθούμε στην αγορά, αλλά και να είμαστε αποδοτικοί και βιώσιμοι. Η δεύτερη τάση, ειδικά στον τομέα των επιχειρήσεων, είναι το Network as a Service (NaaS), το οποίο υιοθετεί την προσέγγιση της σύνδεσης με χρέωση ανά χρήση, όπως στο cloud.
Το όραμά μας για το NaaS βασίζεται στην πεποίθηση ότι η συνδεσιμότητα πρέπει να είναι αδιάκοπη, πανταχού παρούσα, ασφαλής και προσαρμόσιμη. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο, όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν χωρίς προσπάθεια τα Wide Area Networks τους, προσαρμοζόμενες στις μεταβαλλόμενες ανάγκες με ευκινησία και ακρίβεια. Το NaaS επιτρέπει αυτήν ακριβώς την επέκταση, προσφέροντας ευέλικτες, κατ’ απαίτηση υπηρεσίες δικτύου που μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν για να καλύψουν τις μοναδικές ανάγκες κάθε πελάτη. Είτε πρόκειται για την επέκταση του bandwidth κατά τις ώρες αιχμής, είτε για την εξασφάλιση ow latency για κρίσιμες εφαρμογές, είτε για την παροχή ασφαλών συνδέσεων για ευαίσθητα δεδομένα, οι λύσεις NaaS της Sparkle σχεδιάζονται για να προσφέρουν απαράμιλλη απόδοση και αξιοπιστία. Τα δύο παραπάνω σημεία περιλαμβάνουν προηγμένη ασφάλεια, όπως την κβαντική, και τη διαχείριση ταυτοτήτων. Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Sparkle βασίζεται σε αυτό το όραμα.
Ποιες στρατηγικές βιωσιμότητας εφαρμόζει η Sparkle; Πώς πιστεύετε ότι η βιωσιμότητα μπορεί να επηρεάσει τον τομέα των τηλεπικοινωνιών στο μέλλον;
Η Sparkle ήταν πάντα προσεκτική στα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς την διακατέχει το αίσθημα ευθύνης που έχει στον πυρήνα της η εταιρεία. Τα υποθαλάσσια καλώδια, τα κέντρα δεδομένων, η συνδεσιμότητα διαφόρων τύπων έχουν αναμφίβολα περιβαλλοντικό αντίκτυπο και η υλοποίησή τους με αειφόρο τρόπο αποτελεί ηθικό μας καθήκον. Στην Ελλάδα, πριν από λίγα χρόνια, η Sparkle λάνσαρε το πρώτο πράσινο data center, το Metamorfosis II, το οποίο επίσης απέκτησε την σημαντική πιστοποίηση Tier III. Αυτό αποδεικνύει τη μέριμνά μας για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον. Στα άμεσα σχέδιά μας για το μέλλον, περιλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες, από την εφαρμογή λύσεων για τη μείωση του εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις των πελατών με την υιοθέτηση καθολικών CPEs, έως τη δυναμική βελτίωση της κατανάλωσης ενέργειας στα δίκτυά μας και τα data center. Αυτά είναι μικρά βήματα, αλλά μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο μακροχρόνια. Στο μέλλον, αναμένω και προβλέπω ότι θα υπάρξουν όλο και περισσότερες κανονιστικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν όλες τις πρωτοβουλίες αειφορίας του συνόλου του οικοσυστήματος των τηλεπικοινωνιών.
Κλείνουμε με μια πιο προσωπική ερώτηση: Πώς βλέπετε την εξέλιξη της γυναικείας παρουσίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας; Υπάρχει αυτό που χαρακτηρίζουμε ως «γυάλινη οροφή»;
Τα στατιστικά λένε ότι η «γυάλινη οροφή» υπάρχει, και τις εμπιστεύομαι, αλλά ποτέ δεν την έχω συναντήσει στην επαγγελματική μου καριέρα, και ειδικά όσον αφορά στη Sparkle. Είμαι χαρούμενη που βλέπω αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα STEM μαθήματα στις νεότερες γενιές και είμαι αισιόδοξη για τον ρόλο των γυναικών στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία. Στον ρόλο μου ως μέντορας νέων γυναικών στα πανεπιστήμια της Σικελίας, παρατηρώ έναν ισχυρό αριθμό γυναικών μηχανικών που εισέρχονται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Όσο περισσότερη είναι η παρουσία γυναικών στον τεχνολογικό κόσμο, τόσο πιο δίκαιη θα είναι η αντιμετώπισή τους.
Η πιο σημαντική συμβουλή που πάντα δίνω στις νέες μου φίλες είναι να μην δημιουργούν οι ίδιες τη «γυάλινη οροφή» με λανθασμένες προκαταλήψεις για το αν μπορούν να διαχειριστούν μια απαιτητική και ικανοποιητική δουλειά μαζί με τη μητρότητα και την οικογενειακή ζωή. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι είναι μια πρόκληση, αλλά βιώσιμη, αν θέσουμε τις σωστές προτεραιότητες και αναλάβουμε τις ευθύνες μας τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Αν βρούμε το σωστό μείγμα, το αποτέλεσμα είναι μια πλήρως ενθουσιώδης καριέρα τόσο ως μηχανικοί, όσο και ως μητέρες και στην οικογένεια, όπως το βιώνω αυτή τη στιγμή στη Sparkle.