Υπερκαλύφθηκε κατά 2,7 φορές, έχοντας συγκεντρώσει συνολική ζήτηση άνω των 1,9 δις. ευρώ, η έκδοση του νέου ομολόγου του ΟΤΕ. Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία και ένα γεγονός που συνιστά και ένα θετικό μήνυμα για την χώρα.
Ο Οργανισμός είναι μια από τις ελάχιστες επιχειρήσεις στη χώρα που κατάφερε να αντλήσει ένα σημαντικό κεφάλαιο από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού (κυρίως). Το ύψος του νέου ομολόγου είναι το ανώτερο του στόχου που είχε τεθεί, 700 εκατ. ευρώ. Είναι πενταετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο, με ετήσιο τοκομερίδιο 7,875% πληρωτέο ανά εξάμηνο.
Το νέο ομόλογο επιχειρήθηκε στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης των δανείων του ΟΤΕ, μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τη διοίκηση πέρσι και συνεχίζεται φέτος προκειμένου να ολοκληρωθεί. Την έκδοσή του ανέλαβαν από κοινού οι τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank και HSBC (joint bookrunners) και οι τράπεζες Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Nomura, Credit Suisse και Citigroup (Co-Managers).
Ο όμιλος ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ταυτόχρονα και πρόταση επαναγοράς ομολόγων του λήξεως Αυγούστου 2013 και Απριλίου 2014 στην τιμή των 100% και 102% αντίστοιχα. Πρόκειται για ιδιωτική προσφορά η οποία απευθύνεται μόνον σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Στο πρώτο ομόλογο η συνολική οφειλή είναι τώρα στα 820 εκατ. ευρώ και στο δεύτερο (της επόμενης χρήσης) στα 500 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των ομολόγων που θα επαναγορασθούν θα καθορισθεί εντός των επόμενων ημερών.
Με αφορμή την έκδοση του ομολόγου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε: «Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τα ομόλογα, με προσφορές που ξεπέρασαν τα 1,9 δισ. ευρώ, καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη των αγορών στο στρατηγικό σχεδιασμό, τους εργαζομένους και τη Διοίκηση του ΟΤΕ. Με πάθος, πίστη και αφοσίωση όλοι μαζί οδηγήσαμε την εταιρεία μέσα από ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον σε μια ακόμη επιτυχία. Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης στον ΟΤΕ αναγνωρίζει τις προοπτικές των δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων που με σχέδιο και προγραμματισμό αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της εγχώριας αγοράς. Αποτελεί, επίσης, θετικό μήνυμα για τη χώρα και το άνοιγμα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».