Την υποχρέωση των πολιτών να καταχωρίσουν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου (εφόσον διαθέτουν) θεσπίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με βασικό θέμα το Κτηματολόγιο, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.
Επιπρόσθετα, οι πολίτες υποχρεούνται να καταχωρίσουν είτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είτε την ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή επικοινωνίας.
Όπως τονίζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ανακρίβειας των δεδομένων και της διασποράς τους σε πολλαπλές βάσεις του Δημοσίου, ενώ συγχρόνως αυξάνεται το επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Με το νέο νόμο επίσης θεσπίζεται:
- Η δυνατότητα διακίνησης δημοσίων εγγράφων με χρήση ΤΠΕ. Οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν πλέον να κοινοποιούν ηλεκτρονικά διοικητικές πράξεις, με την εγγραφή του πολίτη στο Ε.Μ.Επ, όπου θα παρέχεται ως προεπιλογή. Σε αντίθετη περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει να μην του επιδίδονται ηλεκτρονικά έγγραφα. Ειδικά για όλους όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Ε.Μ.Επ παρέχεται η δυνατότητα να απορρίψουν την ηλεκτρονική κοινοποίηση εγγράφων μέχρι την 31.12.2024. Με την ηλεκτρονική διακίνηση διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στα έγγραφα, ενισχύεται η ασφάλεια των επιδόσεων μέσω της ακριβούς χρονικής σήμανσης τους και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι για το Δημόσιο, καθώς μειώνονται τα έξοδα εκτύπωσης και φυσικής αποστολής εγγράφων.
- Η δημιουργία του πληροφοριακού «Συστήματος Αυθεντικοποίησης και Εξουσιοδότησης Προσώπων» (Σ.Α.Ε.Π.) που θα επιβεβαιώνει με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα την ταυτότητα των φυσικών προσώπων κατά την πρόσβασή τους σε ψηφιακά συστήματα του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε σχετικά πως «θεσμοθετήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα του ψηφιακού κράτους, όπως η υποχρεωτική καταχώρηση στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διακίνησης δημοσίων εγγράφων. Σε μία εποχή που οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό χρειαζόμαστε ένα κράτος που διαθέτει ακριβή δεδομένα, αυξάνει το επίπεδο προστασίας τους, διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε σημαντικά δημόσια έγγραφα, χρειαζόμαστε ένα κράτος ψηφιακό και αποτελεσματικό προς όφελος όλων των πολιτών».