Οι Βρυξέλλες αναπτύσσουν ένα club από «αξιόπιστους» επενδυτές τεχνολογίας, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να χρηματοδοτήσει περισσότερες τεχνολογικές επιχειρήσεις υψηλού επενδυτικού ρίσκου.
Από το 2021, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ έχει αναλάβει ρόλο venture capital για να καλύψει το κενό χρηματοδότησης κρίσιμων τεχνολογιών στην Ευρώπη, το οποίο είναι αισθητά μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεσμεύθηκε τον Ιούλιο να επεκτείνει περαιτέρω το πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια. Η Κομισιόν στοχεύει τώρα να εντάξει και άλλα venture capital τεχνολογίας, για να μοιραστούν το βάρος των επενδύσεων.
Το δίκτυο «trusted investors» θα εγκαινιαστεί στις 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από τρεις αξιωματούχους της Κομισιόν, τις οποίες επικαλείται το Politico. Αυτοί οι επενδυτές θα μπορούσαν να κληθούν να επενδύσουν από κοινού με το ταμείο της ΕΕ.
Περισσότεροι από 40 επενδυτές έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, σύμφωνα με παρουσίαση του προγράμματος, στην οποία αναφέρεται το Politico. Η απερχόμενη Επίτροπος Καινοτομίας της ΕΕ, Ιλιάνα Ιβάνοβα, θα παραστεί στην εκδήλωση, που πιθανόν θα είναι μία από τις τελευταίες της ενέργειες στη συγκεκριμένη θέση.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, είχε αναδείξει το χρηματοδοτικό κενό της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας ως βασικό ζήτημα στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης.
«Οι καινοτόμες ψηφιακές εταιρείες γενικά αποτυγχάνουν να επεκταθούν στην Ευρώπη και να προσελκύσουν χρηματοδότηση, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε ένα τεράστιο κενό στη χρηματοδότηση στα τελευταία στάδια ανάπτυξης μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», έγραψε.
Στην έκθεση αυτή, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι startups τεχνητής νοημοσύνης με έδρα τις ΗΠΑ προσέλκυσαν το 61% της παγκόσμιας χρηματοδότησης, ενώ οι αντίστοιχες εταιρείες με έδρα την ΕΕ έλαβαν μόλις το 6%. Η έκθεση του Ντράγκι προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των στελεχών, που επέκριναν τις φτωχές προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσει την καινοτομία.
Η Επιτροπή δεν σκοπεύει να γίνει ένας συνηθισμένος επενδυτής που χρηματοδοτεί κοινές εφαρμογές λογισμικού ή άλλες τεχνολογίες καταναλωτικού χαρακτήρα. Η προσοχή επικεντρώνεται στις «deep tech», ένας όρος που καλύπτει τεχνολογίες που απαιτούν έντονη ερευνητική δραστηριότητα -και, κατά συνέπεια, μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες- όπως η κβαντική υπολογιστική, τα μικροτσίπ και η κυβερνοασφάλεια.
Αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει τον πήχη για τους επενδυτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της ΕΕ. Οι επενδυτές venture capital στον τομέα της τεχνολογίας γενικά αναζητούν μια επιτυχημένη -και κερδοφόρα- έξοδο (exit) μετά από λίγα χρόνια, ενώ οι πιο προηγμένες τεχνολογίες μπορούν να χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να εμπορευματοποιηθούν και να αποφέρουν αποτελέσματα.