Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις στην υιοθέτηση του 5G, παρά το ότι οι υποδομές έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, για το λανσάρισμα της νέας γενιάς καινοτόμων συσκευών της εταιρείας, ο Μιχάλης Αναγνωστάκος, Chief Marketing Officer της Nova, παρουσίασε δεδομένα που δείχνουν το «κενό», που εντοπίζεται, μεταξύ της διαθεσιμότητας της τεχνολογίας και της πραγματικής χρήσης της από το κοινό.
Ξεκινώντας από το FTTH, ο κ. Αναγνωστάκος επεσήμανε ότι το δίκτυο οπτικής ίνας καλύπτει ήδη το 40% της ελληνικής επικράτειας, κάτι που σημαίνει ότι μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει πλέον πρόσβαση σε ταχύτητες σύνδεσης που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Παρά το γεγονός αυτό, μόνο το 10% των πολιτών χρησιμοποιεί αυτή τη δυνατότητα και «ζει αυτήν την εμπειρία», γεγονός που δείχνει τη χαμηλή διείσδυση της τεχνολογίας στις ζωές των καταναλωτών. Αν και η ανάπτυξη των υποδομών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, η υιοθέτηση της τεχνολογίας καθυστερεί.
Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας και των δικτύων πέμπτης γενιάς, η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική. Το 5G καλύπτει το 95% της ελληνικής επικράτειας, αλλά μόνο το 20% των καταναλωτών αξιοποιεί πραγματικά τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες υποδομές (κάτι που αφορά στο σύνολο της ελληνικής αγοράς). Η μεγάλη αυτή διαφορά, ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, την οποία ο κ. Αναγνωστάκος χαρακτήρισε ως «χαώδης», είναι ένα σαφές σημάδι ότι, παρά την εξέλιξη των υποδομών, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που εμποδίζουν την υιοθέτηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας από το κοινό.
Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτή την καθυστέρηση είναι η περιορισμένη διείσδυση των συμβατών συσκευών στην αγορά. Παρά το γεγονός ότι το 44% των καταναλωτών άλλαξε συσκευή τον τελευταίο χρόνο -και 1 στις 2 αγορές ηλεκτρονικών ήταν στην κινητή- η διείσδυση των 5G smartphones στη βάση των παρόχων παραμένει χαμηλή. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αναγνωστάκος, μόλις το 30% των συσκευών είναι συμβατές με το 5G. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι, παρόλο που υπάρχει ενδιαφέρον για τις νέες τεχνολογίες, τα 5G smartphones παραμένουν σε χαμηλότερη ζήτηση, κυρίως λόγω της τιμής τους.
Άλλωστε, η σχέση τιμής και χαρακτηριστικών αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη διείσδυση των 5G συσκευών στην αγορά. Ο κ. Αναγνωστάκος επεσήμανε ότι η μέση τιμή ενός 4G smartphone είναι περίπου 164 ευρώ, ενώ ενός 5G smartphone αγγίζει τα 595 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί σημαντικό οικονομικό εμπόδιο για πολλούς καταναλωτές. Κατά σειρά, οι σχετικοί παράγοντες, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, είναι: τιμή, χαρακτηριστικά, μάρκα, ευκολία, συνδεσιμότητα, design, ασφάλεια δεδομένων, μοντέλο, χρώμα και φιλικότητα προς το περιβάλλον.
Παρ’ όλες τις προκλήσεις, η Nova προσπαθεί να διευκολύνει την είσοδο περισσότερων καταναλωτών στην εποχή του 5G, με την παρουσίαση μιας νέας σειράς καινοτόμων συσκευών. Η ναυαρχίδα αυτής της σειράς είναι το Nova 5G Pro Smartphone, το οποίο συνοδεύεται από ακουστικά και ένα έξυπνο παιδικό ρολόι. Αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί με στόχο να κάνουν την τεχνολογία αιχμής πιο προσιτή στο ευρύ κοινό και να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία συνδεσιμότητας.
Το Nova 5G Pro έρχεται εξοπλισμένο με τεχνολογία eSIM, ενώ το νέο user interface, γνωστό ως «Dynamic Island», βελτιώνει την εμπειρία χρήσης. Με κάμερα 108 MP, το Nova 5G Pro προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας για φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ανάλυσης, ενώ η γρήγορη φόρτιση των 22.5W επιτρέπει στους χρήστες να φορτίζουν τη συσκευή τους γρήγορα, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής. Το smartphone παρέχει αποθηκευτικό χώρο 256GB, επαρκή για τις εφαρμογές και πολυμέσα που μπορεί να χρειαστεί κάποιος. Το Nova 5G Pro διατίθεται δωρεάν με το πρόγραμμα Unlimited All ή με κόστος €199 ως αυτόνομη συσκευή.
Εκτός από το smartphone, η Nova παρουσίασε και νέα ακουστικά, τα οποία προσφέρουν ποιότητα ήχου σε προσιτή τιμή. Τα ακουστικά αυτά, με μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας, είναι διαθέσιμα δωρεάν με το Nova 5G Pro ή μπορούν να αποκτηθούν ξεχωριστά για €24,90. Επιπλέον, η εταιρεία παρουσίασε και ένα έξυπνο παιδικό ρολόι, το οποίο διαθέτει ποικιλία προηγμένων λειτουργιών. Με δυνατότητα eSIM, προσφέρει ασφαλή συνδεσιμότητα, ενώ το GPS υψηλής ακρίβειας παρέχει τον ακριβή εντοπισμό θέσης, προσφέροντας στους γονείς την ηρεμία ότι μπορούν να εντοπίσουν το παιδί τους ανά πάσα στιγμή. Διατίθεται δωρεάν με το πρόγραμμα Junior της Nova.
Σημειώνεται πως, μόλις χθες, το GlobalComms Database της TeleGeography έδειξε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2024, οι συνδρομές 5G στην Ευρώπη έφτασαν τα 190 εκατομμύρια, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από τα 130 εκατομμύρια του προηγούμενου έτους. Στις αγορές όπου το 5G είναι διαθέσιμο, η τεχνολογία αντιπροσωπεύει πλέον το 27% όλων των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας.
Στην Ελλάδα, το 5G άρχισε να διατίθεται εμπορικά από τον Δεκέμβριο του 2020, με τις συνδρομές να φτάνουν τα 2,33 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα του 2024, που αντιστοιχούν στο 17% του συνόλου των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας (πολύ κοντά στο ποσοστό που αναφέρει και η Nova). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της TeleGeography, ο αριθμός των συνδρομητών 5G στην Ευρώπη θα φτάσει τα 438 εκατομμύρια έως το 2026 και τα 750 εκατομμύρια μέχρι το 2030, αντιπροσωπεύοντας το 73% όλων των συνδρομών στην ήπειρο.