Η Ericsson, μαζί με μερικούς από τους μεγαλύτερους παρόχους τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, όπως οι América Móvil, AT&T, Bharti Airtel, Deutsche Telekom, Orange, Reliance Jio, Singtel, Telefonica, Telstra, T-Mobile, Verizon και Vodafone, ανακοίνωσαν την ίδρυση μιας νέας κοινοπραξίας για την παροχή και πώληση network APIs σε παγκόσμια κλίμακα.
Στόχος της κοινοπραξίας είναι η ενίσχυση της καινοτομίας στις ψηφιακές υπηρεσίες. Τα network APIs επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση, χρήση και πληρωμή, ως δυνατότητες των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, ενώ η κοινοπραξία θα προωθήσει την εφαρμογή και πρόσβαση σε κοινά APIs από πολλαπλούς παρόχους σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα πλατφορμών για προγραμματιστές.
Οι σύγχρονοι πάροχοι κινητής, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, διαθέτουν προηγμένες και έξυπνες δυνατότητες, οι οποίες, ωστόσο, παραμένουν δύσκολα προσβάσιμες από τους προγραμματιστές. Επίσης, ήταν έως τώρα πρακτικά αδύνατο να γίνουν integrate οι διαφορετικές δυνατότητες εκατοντάδων μεμονωμένων παρόχων. Η νέα εταιρεία θα ενώσει τα network APIs παγκοσμίως, με στόχο τη δημιουργία εφαρμογών που θα μπορούν να λειτουργούν σε οποιοδήποτε δίκτυο, καθιστώντας την καινοτομία πιο εύκολη και γρήγορη για τους developers.
Η εύκολη πρόσβαση σε προηγμένες δυνατότητες δικτύου θα προσφέρει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη εφαρμογών και θα ενδυναμώσει τους προγραμματιστές να δημιουργούν νέες εφαρμογές σε διάφορους τομείς. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την επαλήθευση κατά της απάτης για χρηματοοικονομικές συναλλαγές και την ικανότητα ελέγχου της κατάστασης μιας συσκευής, επιτρέποντας στους παρόχους streaming να προσαρμόζουν δυναμικά την ποιότητα του βίντεο.
Η κοινοπραξία θα παρέχει network APIs σε ένα ευρύ οικοσύστημα πλατφορμών για developers, όπως hyperscalers, CPaaS (Communications Platform as a Service) providers, System Integrators και Independent Software Vendors (ISVs), βασιζόμενη στα υπάρχοντα CAMARA APIs, τα οποία αποτελούν ανοικτό κώδικα και υποστηρίζονται από τον GSMA και το Linux Foundation. Οι Vonage και Google Cloud θα συνεργαστούν με τη νέα εταιρεία, παρέχοντας πρόσβαση στα οικοσυστήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν εκατομμύρια developers και συνεργάτες.
Οι μέτοχοι της νέας εταιρείας θα προσφέρουν χρηματοδότηση και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως η πλατφόρμα και η τεχνογνωσία δικτύου της Ericsson, οι σχέσεις με τους παγκόσμιους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, η γνώση της κοινότητας προγραμματιστών και οι δυνατότητες των δικτύων των παρόχων. Στην κοινοπραξία ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν και άλλοι πάροχοι, όπως η Three Sweden (Hi3G Access), η οποία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις, προσφέροντας, έτσι, νέες ευκαιρίες εσόδων για όλους τους συμμετέχοντες.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται στις αρχές του 2025, με την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων και άλλων συνθηκών. Μετά το κλείσιμο, η Ericsson θα κατέχει το 50% της νέας εταιρείας, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι το υπόλοιπο 50%. Βασισμένη στις αρχές του GSMA Open Gateway και κατανοώντας βαθιά τις ανάγκες των προγραμματιστών και των επιχειρήσεων, η πλατφόρμα της κοινοπραξίας, όπως σημειώνεται, θα παραμείνει ανοιχτή και χωρίς διακρίσεις, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας σε όλη την αγορά.