Ο GSMA και η Connect Europe, οι ενώσεις που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Ευρώπης, χαιρέτισαν την έκθεση του Mario Draghi με τίτλο «το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης», η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην κοινή τους δήλωση, οι ενώσεις επισημαίνουν ότι η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι, για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, απαιτούνται υποδομές και υπηρεσίες ψηφιακής τεχνολογίας κορυφαίου επιπέδου. Ωστόσο, όπως τονίζει ο GSMA, η υπερβολική ρύθμιση και τα διαρθρωτικά προβλήματα συνεχίζουν να «πνίγουν» τις επενδύσεις και να περιορίζουν την ικανότητα της Ευρώπης να ηγηθεί της καινοτομίας και να βελτιώσει την παραγωγικότητά της.
Με την έναρξη της νέας θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αντιμετώπιση αυτών των θεμελιωδών ζητημάτων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με τον GSMA. Στηρίζοντας την έκκληση του Mario Draghi για μια νέα βιομηχανική στρατηγική στην Ευρώπη, οι ενώσεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για ένα νέο νομοθέτημα της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες και συγκεκριμένα σε μια σειρά βασικών προτάσεων
Πρώτον, ο GSMA υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να διευρυνθεί ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά του έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Ο GSMA τονίζει ότι χωρίς μια νέα προσέγγιση στη ρύθμιση των συγχωνεύσεων, η Ευρώπη θα συνεχίσει να υστερεί παγκοσμίως και θα μείνει ακόμη πιο πίσω.
Δεύτερον, ο GSMA επισημαίνει την ανάγκη για μείωση της υπερβολικής ρύθμισης, προσαρμοσμένη στις νέες ανταγωνιστικές δυναμικές της αγοράς. Οι τρέχοντες αυστηροί κανονισμοί, σύμφωνα με τον GSMA, περιορίζουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την καινοτομία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Τρίτον, ο GSMA τονίζει τη σημασία για καλύτερη ισορροπία μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η υιοθέτηση της αρχής «ίδιοι κανόνες για ίδιες υπηρεσίες» και η εισαγωγή ενός υποχρεωτικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών που θα διασφαλίζει δίκαια εμπορικά αποτελέσματα στη μεταφορά δεδομένων. Ο GSMA θεωρεί ότι η ανισορροπία ανάμεσα στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και τις τηλεπικοινωνίες πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τέταρτον, ο GSMA αναδεικνύει τη σημασία της εναρμόνισης των διαδικασιών χορήγησης αδειών φάσματος, με μεγαλύτερη διάρκεια και λιγότερους περιορισμούς, που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε διασυνοριακό επίπεδο, βελτιώνοντας τη συνοχή και τις ευκαιρίες σε όλη την ΕΕ.
Ο GSMA προειδοποιεί ότι, αν η Ευρώπη δεν κινηθεί άμεσα προς την υλοποίηση αυτών των βασικών συστάσεων, δεν θα καταφέρει να διασφαλίσει έναν ανταγωνιστικό, ασφαλή και βιώσιμο ενιαίο ψηφιακό χώρο. Όπως τονίζει, η σημασία των επενδύσεων στις ψηφιακές υποδομές δεν περιορίζεται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, αλλά αφορούν κάθε βιομηχανικό τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ενίσχυση της βιομηχανικής καινοτομίας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για την ευημερία της ηπείρου.
Σε συνέχεια της μελέτης του Enrico Letta νωρίτερα φέτος, αλλά και της πρόσφατης διαβούλευσης για τη Λευκό Βιβλίο σχετικά με τις ανάγκες της Ευρώπης σε ψηφιακές υποδομές, ο GSMA υποστηρίζει ότι τα δεδομένα ενισχύουν την ανάγκη για ουσιαστική δράση από τους Ευρωπαίους νομοθέτες, προκειμένου να διασφαλιστεί το ψηφιακό μέλλον της ηπείρου.
Εν κατακλείδι, ο GSMA σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινηθεί γρήγορα με νομοθετικές προτάσεις που θα ενισχύσουν τη συνδεσιμότητα και την καινοτομία στην Ευρώπη. Η αποτυχία να δράσει άμεσα θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης στον παγκόσμιο ψηφιακό ανταγωνισμό.