Η νέα έκθεση του GSMA με τίτλο «Revisiting 5G monetisation: upping the experience» εξετάζει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι κινητής στην εμπορική αξιοποίηση του 5G. Όπως αναφέρεται, παρά την ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας και την εκρηκτική αύξηση της χρήσης δεδομένων, η αύξηση των εσόδων παραμένει περιορισμένη. Ο έντονος ανταγωνισμός δημιουργεί σημαντική πίεση στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU), αναγκάζοντας τους παρόχους να αναζητούν νέες στρατηγικές για τη βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων παραμένουν σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, παρά τις εκτεταμένες επενδύσεις στις υποδομές 5G. Οι πάροχοι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, καθώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην τιμολογιακή διαφοροποίηση και στην εκμετάλλευση των νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν την πίεση στις ταμειακές ροές και επηρεάζουν τους προϋπολογισμούς που προορίζονται για επενδύσεις σε υποδομές.
Η σημαντική αύξηση στη χρήση δεδομένων είναι ένα από τα πιο έντονα ζητήματα που αναδεικνύει η έρευνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση μηνιαία χρήση δεδομένων ανά σύνδεση αυξήθηκε από 10,2 GB το 2022 σε 12,8 GB το 2023. Η ζήτηση για δεδομένα προβλέπεται να εξαπλασιαστεί έως το 2030, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις σε επιπλέον φάσμα, σταθμούς βάσης και αναβαθμίσεις στις υποδομές, ώστε να καλυφθεί η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για χωρητικότητα και κάλυψη. Ο GSMA προβλέπει ότι η ετήσια αύξηση της κίνησης δεδομένων θα κυμανθεί στο 23% μέχρι το 2030, με τη συνολική κίνηση να φτάσει τα 5.400 Exabytes μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Παρόλα αυτά, η αύξηση της ζήτησης για δεδομένα δεν φαίνεται να αντιστοιχεί σε ανάλογη αύξηση των εσόδων. Παρά την ταχεία διάδοση των δικτύων πέμπτης γενιάς, οι ρυθμοί ανάπτυξης των εσόδων παραμένουν χαμηλοί, με τις περισσότερες αγορές να σημειώνουν μονοψήφια ποσοστά ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον GSMA, το 5G αντιπροσωπεύει, πλέον, το 20% των συνολικών παγκόσμιων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, ενώ έχει ήδη φτάσει στο ορόσημο του 1 δισεκατομμυρίου συνδέσεων, μέσα σε μόλις τρία χρόνια από το ξεκίνημα του. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό υιοθέτησης που έχει καταγραφεί για οποιαδήποτε τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η εμπορική επιτυχία του 5G εξαρτάται λιγότερο από την τεχνική ανάπτυξη των δικτύων και περισσότερο από τις στρατηγικές προϊόντων και συνεργασιών που εφαρμόζουν οι πάροχοι. Αν και οι υποδομές του 5G είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμες, οι περαιτέρω αναβαθμίσεις που απαιτούνται αφορούν κυρίως στη μετάβαση σε αρχιτεκτονικές 5G Standalone (SA) και 5G-Advanced. Οι πάροχοι έχουν ήδη αρχίσει να υιοθετούν διάφορες στρατηγικές για την εμπορική αξιοποίηση του 5G, όπως τιμολόγηση βάσει ταχύτητας, δικτυακά APIs, bundling, υπηρεσίες zero-rating και προσφορές προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένα προφίλ καταναλωτών.
Μια από τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές που αναδεικνύεται από την έρευνα είναι η ασύρματη πρόσβαση σταθερής τηλεφωνίας (Fixed Wireless Access – FWA). Το FWA αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποδοτικό, καθώς χρησιμοποιεί το υπάρχον φάσμα και μειώνει την ανάγκη για εκτεταμένες επενδύσεις σε σταθερές υποδομές. Σε αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το FWA έχει ήδη εξελιχθεί σε κύρια πηγή εσόδων από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση για γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις χωρίς την απαίτηση για παραδοσιακές σταθερές γραμμές.
Μια ακόμη στρατηγική που φέρνειο αποτελέσματα είναι η τιμολόγηση βάσει ταχύτητας, αν και αποτελεί κάτι που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο εφαρμογής. Σύμφωνα με τα στοιχεία, χώρες όπως η Φινλανδία έχουν καταγράψει θετικά αποτελέσματα, καθώς οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για ταχύτερες συνδέσεις, αρκεί η ποιότητα των υπηρεσιών να παραμένει υψηλή. Παράλληλα, οι προσφορές περιεχομένου, όπως τα πακέτα που συνδυάζουν βίντεο και gaming, φαίνεται να έχουν μικτή επιτυχία, καθώς εξαρτώνται από τις προτιμήσεις των καταναλωτών σε κάθε αγορά. Σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ινδία, οι προσφορές αυτές έχουν σημειώσει επιτυχία, λόγω της μακροχρόνιας ψηφιακής κουλτούρας των καταναλωτών.
Η έρευνα τονίζει, επίσης, ότι οι αναβαθμίσεις σε υποδομές 5G Standalone και 5G-Advanced θα επιτρέψουν στους παρόχους να προσφέρουν νέες υπηρεσίες με χαμηλότερη καθυστέρηση και καλύτερη απόδοση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης που αναζητά εξειδικευμένες υπηρεσίες. Οι συγκκεριμένες τεχνολογίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους παρόχους να διαχειρίζονται καλύτερα τη χωρητικότητα του δικτύου τους μέσω της τεχνολογίας του network slicing, το οποίο επιτρέπει τον διαχωρισμό των πόρων του δικτύου για την καλύτερη εξυπηρέτηση διαφορετικών αναγκών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις δημογραφικές διαφορές, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υιοθέτηση των υπηρεσιών 5G. Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες, κυρίως όσοι βρίσκονται μεταξύ 18 και 34 ετών, εμφανίζουν μεγαλύτερη διάθεση να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες, ιδίως εκείνοι που ασχολούνται με την ψυχαγωγία ή αγοράζουν smartphones 5G υψηλών επιδόσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, οι κάτοχοι αυτών των προηγμένων συσκευών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κατά μέσο όρο 9% περισσότερα για προγράμματα 5G σε σχέση με τα αντίστοιχα 4G που χρησιμοποιούν.
Συνοψίζοντας, η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη για μια ευρύτερη στρατηγική που δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη των υποδομών, αλλά επικεντρώνεται στην παροχή διαφοροποιημένων υπηρεσιών και στην ευέλικτη τιμολόγηση. Το 5G ανοίγει νέες ευκαιρίες για την αύξηση των εσόδων, ιδίως μέσω τεχνολογιών όπως το FWA και η τιμολόγηση βάσει ταχύτητας. Ωστόσο, η επιτυχία των προσφορών περιεχομένου εξαρτάται από την κουλτούρα και τις καταναλωτικές συνήθειες κάθε αγοράς. Για να κεφαλαιοποιήσουν τις δυνατότητες του 5G, οι πάροχοι πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε στοχευμένες στρατηγικές, προσαρμοσμένες στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών για βελτιωμένες εμπειρίες χρήσης.