Η φετινή 88η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν έκλεισε ακόμη τον κύκλο της. Μπορεί να αποχώρησαν οι πολύ επίσημοι, μπορεί να έσβησαν τα φώτα των συνεργείων των καναλιών στο Βελλίδειο, μπορεί ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί να πήραν ο καθένας τη δική του πτήση της επιστροφής, όμως η έκθεση και οι εκθέτες είναι εκεί έως και το επόμενο Σαββατοκύριακο, με πλούσιο ψηφιακό ρεπερτόριο.
Μια γενική δημοσιογραφική εκτίμηση είναι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός τώρα αρχίζει. Ή καλύτερα ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.
Αν εξαιρέσει κανείς την ανυπόφορη ζέστη σε συνδυασμό με την «πρώτη φορά βροχή» στη ΔΕΘ, τις αγχωμένες μετακινήσεις των υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, το αδιαχώρητο στο Βελλίδειο την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού, την προβληματική σήμανση των περιπτέρων και τις σημαντικές καθυστερήσεις από τα έργα του flyover στην πόλη, η φετινή ΔΕΘ αποζημίωνε όσους επισκέπτες ήξεραν να ψάχνουν πού βρίσκεται η πηγή της είδησης και η εστία της παραγωγής των σκηνών από το μέλλον. Στα συν της φετινής γιορτής της Θεσσαλονίκης η ολοκλήρωση τον ερχόμενο Νοέμβριο καλώς εχόντων των έργων για το μετρό και φυσικά ο flyover, το υπερ-έργο με το οποίο ο επισκέπτης της πόλης θα αποχωρεί για Καβάλα ή Αθήνα απευθείας χωρίς να περάσει από το κέντρο.
Drones αντί για πυροτεχνήματα
Λίγες ημέρες πριν τα επίσημα εγκαίνια, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Κυριάκος Ποζρικίδης είχε προαναγγείλει το εντυπωσιακό ψηφιακό σόου από drones στον ουρανό της Θεσσαλονίκης κατά την έναρξη της 88ης ΔΕΘ.
Η φετινή δουλειά που έκανε το team του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης άξιζε τον κόπο.
Με σύνθημα «Appλά, Ψηφιακά, Appοτελεσματικά», το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συμμετέχει στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (7-15 Σεπτεμβρίου 2024), με επίκεντρο την παρουσίαση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου. Στο περίπτερο 12, οι πολίτες μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με εφαρμογές όπως ο Ψηφιακός Βοηθός mAigov και το MyCoast, ενώ διαδραστικά μέσα και εργαστήρια, όπως το 3D printing, επιτρέπουν την εμπειρική συμμετοχή. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, με εκδηλώσεις και συζητήσεις για το μέλλον των δημόσιων υπηρεσιών και τις νέες τεχνολογίες.
Συγκατάθεση για το Gov.Gr wallet
Επίσης, γνωρίσαμε τις νέες δυνατότητες του Gov.gr Wallet. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Consent, η δυνατότητα συγκατάθεσης μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού για την άντληση και διάθεση δεδομένων από τα δημόσια μητρώα σε φορείς με τους οποίους επιλέγουν οι πολίτες να συναλλαχθούν. Θα εξοικειωθούν ακόμη περισσότερο με την ταυτοποίηση των εισιτηρίων και την ψηφιακή είσοδο στα γήπεδα με το Gov.gr Wallet για τους αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου.
O υπερ-υπολογιστής «Δαίδαλος»
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις νέες ψηφιακές υποδομές, όπως o υπερυπολογιστής «Δαίδαλος», που συγκαταλέγεται στα 30 κορυφαία υπολογιστικά συστήματα του πλανήτη, αποτελώντας τον πυρήνα για το εγχώριο οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης. Θα έχει κομβικό ρόλο στη νέα σελίδα της έρευνας στην Ελλάδα όπως και το «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων». Με την ανάπτυξη την Μικροδορυφορών θα καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε δεδομένα κρίσιμα για ένα μεγάλο εύρος τομέων, όπως η πολιτική προστασία και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Επιπροσθέτως, θα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του επιπέδου Κυβερνοασφάλειας, καθώς σύντομα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας NIS2 για την Κυβερνοασφάλεια.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι πολίτες πληροφορούνται για την πορεία των έργων που υλοποιούνται στο Κτηματολόγιο καθώς για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε αυτό, με σκοπό την επιτάχυνση του νομικού ελέγχου.
Σε όλη τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ, στο περίπτερο 12 θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και συζητήσεις με τη συμμετοχή φορέων και στελεχών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
5+1 Ψηφιακές Πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των Δήμων
Βρεθήκαμε στη συζήτηση των Υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιου και Δημήτρη Παπαστεργίου, για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Δήμων ως μοχλό Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης παρουσίασε την εφαρμογή ΤΝ για την επιτάχυνση του νομικού ελέγχου στο Κτηματολόγιο.
Η εκδήλωση «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Δήμων ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης» διοργανώθηκε στην έναρξη της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 12 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο Υπουργοί παρουσίασαν: Το «Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, Δημοτικών Φόρων και Δημοτικών Τελών». Την «Πλατφόρμα ηλεκτρονικών κατασχέσεων χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών ΟΤΑ από πιστωτικά ιδρύματα». Την «Πλατφόρμα δήλωσης επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων». Την «Ηλεκτρονική Δέσμευση και Άρση Φορολογικής Ενημερότητας». Την «Επέκταση και Αναβάθμιση του κόμβου διαλειτουργικότητας govHUB».
Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στοχεύουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών των Δήμων, καθώς επίσης και στην απλούστευση της καθημερινότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών και επιχειρήσεων. Η υλοποίησή τους θα οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για τους ΟΤΑ και τους εποπτευόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του διοικητικού βάρους, της ταχύτερης διεκπεραίωσης διαδικασιών, της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αποσυμφόρησης των υπηρεσιών.
Καίριας σημασίας είναι η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της ESA και της ICEYE και της OroraTech για την ανάπτυξη θερμικών και ραντάρ Μικροδορυφόρων στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων».
Συμφωνία για την κατασκευή και εκτόξευση μικροδορυφόρων
Συμφωνία για την απόκτηση από το ελληνικό κράτος έξι μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα ενισχύσουν τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίζει φυσικές καταστροφές μέσω προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών υπογράφηκε στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 88η ΔΕΘ. Η συμφωνία υπογράφηκε στο πλαίσιο του έργου “Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων”, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και επικεφαλής του EO Project Department Earth Observation Programmes Dominique Gillieron με τον Martin Langer, CEO και CTO της αεροδιαστημικής εταιρείας με έδρα το Μόναχο, Orora Tech και τον Rafal Modrzewski, CEO και συνιδρυτή της φιλανδικής εταιρείας κατασκευής μικροδορυφόρων, ICEYE παρουσία του υπουργού και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Δημήτρη Κυρανάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου.
«Είναι μία πολύ ωραία στιγμή σήμερα για όλους εμάς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αμέσως μετά τις πλημμύρες στην πατρίδα μου, τη Θεσσαλία, πήραμε την απόφαση να κάνουμε μία πολύ σημαντική στροφή στη στρατηγική μας για το Διάστημα, να πάμε σε νέες προσεγγίσεις, οι οποίες θα δώσουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Και το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η κλιματική κρίση και οι απειλές της», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τις εταιρείες OroraThech και ICEYE συνεργαζόμαστε για να αποκτήσουμε τη δική μας οντότητα στο Διάστημα, “να σπείρουμε το δικό μας οικόπεδο στο διάστημα, το οποίο σήμερα θα φέρει καρπούς και να αποκτήσουμε τα δικά μας δεδομένα, την ώρα που τα θέλουμε, προκειμένου να έχουμε εργαλεία να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις. Δημιουργούμε δικό μας δυναμικό στο Διάστημα, κατεβάζουμε τα δεδομένα σε έναν εθνικό κόμβο και από εκεί και πέρα όλοι οι συναρμόδιοι φορείς θα μπορούν να παίρνουν πληροφορίες, φωτογραφίες και να παρέχουν υπηρεσίες στο ελληνικό δημόσιο”, ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
«Αυξάνουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στη Γη και αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι δημόσιοι φορείς, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό ή φορείς που έχουν πιο πρακτικές οργανωτικές ανάγκες, όπως το Κτηματολόγιο ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι πλέον μπορούμε να χαρτογραφούμε, να παρατηρούμε, να οργανωνόμαστε με βάση μάτια που θα έχουμε ψηλά στο διάστημα» ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Κυρανάκης.
Το Orora Tech για τις πυρκαγιές
Τονίζοντας ότι στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική, πριν από λίγες εβδομάδες, το μοντέλο πρόβλεψης της OroraTech, το οποίο βασίζεται σε θερμικά δεδομένα τα οποία λαμβάνει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στην έναρξη μιας φωτιάς, ήταν ακριβές κατά 92%, επισήμανε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον δεδομένα που θα δίνουμε στην Πυροσβεστική, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ώστε στην επόμενη φωτιά να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι να μπορούμε επιχειρησιακά και γνωμοδοτικά, η Πυροσβεστική που έχει τον πρώτο λόγο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να την περιορίσει».
Είναι πολύ σημαντικό ότι οι δύο δορυφόροι θα χτιστούν από την ICEYE στην Ελλάδα, από Έλληνες μηχανικούς που ανήκουν στη γενιά του brain drain και επιστρέφουν με μία καλή θέση εργασίας, είπε ο κ. Κυρανάκης. Διευκρίνισε, δε, ότι οι συγκεκριμένοι δορυφόροι μπορούν να «δουν» μέσα από καπνό, μέσα από σύννεφα, μέσα από άλλα φυσικά εμπόδια και άρα σε συνθήκες μιας πολύ μεγάλης πλημμύρας, όπως η περσινή του Daniel, να μπορέσουν να βοηθήσουν την Πολιτική Προστασία πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο γρήγορα και να σώσει ζωές και περιουσίες.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος, τόνισε ότι με τα προγράμματα για την ανάπτυξη Θερμικών και Ραντάρ Μικροδορυφόρων υλοποιείται ένα πολύ σημαντικό τμήμα του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος, βελτιώνεται η ικανότητα παρακολούθησης του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος νύχτα και μέρα και ενδυναμώνεται ο ρόλος της χώρας μας στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο της διαστημικής τεχνολογίας.
MyCoast: Ενσωμάτωση εργαλείων AI για την καταγραφή παραβάσεων
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φιλοξένησε μια …πλαζ με ξαπλώστρες και άμμο. Την «εκμετάλλευσή» της έχει αναλάβει το Υπουργείο, για να επικοινωνήσει την εφαρμογή MyCoast.
Όταν μάλιστα επισκέπτης πλησίασε τον Δημήτρη Παπαστεργίου και τον ρώτησε αν η παραλία είναι νόμιμη, ο υπουργός άνοιξε την εφαρμογή My Coast και του έδειξε ότι η «παραλία» της ΔΕΘ είναι απόλυτα νόμιμη.
Στο MyCoast αναμένεται να ενσωματωθούν και εργαλεία ΑΙ, που θα «σκανάρουν» τις παραλίες και θα παρέχουν στις αρμόδιες αρχές στοιχεία ακριβείας για τις παραβάσεις.
Ψηφιοποίηση 50 εκατ. τόνων καρτελών ενσήμων: Μια νέα εποχή στην ασφαλιστική ιστορία των πολιτών
Πενήντα εκατομμύρια τόνοι χαρτιού, οι γνωστές παλιές καρτέλες ενσήμων, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν το επόμενο διάστημα από τον e-ΕΦΚΑ. Αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει μία πλήρως ψηφιοποιημένη ασφαλιστική ιστορία για κάθε ασφαλισμένο, με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
«Στόχος είναι να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τον ρυθμό απονομής συντάξεων», επισήμανε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση με τίτλο «ο e-ΕΦΚΑ στο παρόν και στο μέλλον», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Προσέθεσε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται επικεντρώνεται στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη, ιδιαίτερα στις επικουρικές συντάξεις, όπου υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού, όπως η δημιουργία του συντονιστικού κέντρου και η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων διαδικασιών για τις συντάξεις. Ο ίδιος τόνισε ότι η επικοινωνία με τους ασφαλισμένους έχει βελτιωθεί, ώστε να εξασφαλίζεται η γρήγορη εξυπηρέτησή τους. Σημείωσε, επίσης, ότι οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό από 150.000 σε 19.000.
Ο κ. Βαρβέρης παρουσίασε τις επόμενες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος και της περαιτέρω αναβάθμισης των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και την εισαγωγή ενός ψηφιακού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης του e-ΕΦΚΑ, ονόματι Θάλεια.
Η ΚΕΔΕ εγκαινιάζει το μέλλον της Αυτοδιοίκησης στη ΔΕΘ: Ψηφιακός Προσυνεδριακός Διάλογος
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στα εγκαίνια του περιπτέρου της, δίνοντας έμφαση στα καινοτόμα εργαλεία που προωθούν την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κεντρικό στοιχείο των εγκαινίων αποτέλεσε η παρουσίαση της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαβούλευσης, που σχεδιάστηκε ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο θα λάβει χώρα στη Ρόδο, στις 7-9 Νοεμβρίου 2024.
Για πρώτη φορά, η ΚΕΔΕ εγκαινιάζει έναν ψηφιακό προσυνεδριακό διάλογο, μέσω του οποίου οι αιρετοί από όλη την Ελλάδα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση των θέσεων της Αυτοδιοίκησης. Ο στόχος είναι η λήψη ορθών αποφάσεων που αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Και το πρώτο ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης
Τα πρώτα ενιαία ηλεκτρονικά εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης «έκοψε» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που αναμένεται να φέρει μία νέα εποχή στον συγκοινωνιακό χάρτη της συμπρωτεύουσας, προωθώντας την τηλεματική και το συνολικό ψηφιακό μετασχηματισμό στις μαζικές μετακινήσεις.
Στο περίπτερο του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) στη ΔΕΘ, ο Υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, οι υφυπουργοί Νίκος Ταχιάος και Βασίλης Οικονόμου και η Γενική Γραμματέας Μεταφορών Δέσποινα Παληαρούτα, είδαν στην πράξη τη λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου ψηφιακού συστήματος, που υλοποίησε κοινοπραξία υπό τον Όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του ΟΣΕΘ Γιάννη Καλογερούδη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕΘ Γιάννη Τόσκα, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΣΘ Κωνσταντίνο Ταγγίρη, αλλά και τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Νίκο Κουρέτα, παρακολούθησε επίδειξη του συστήματος του ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η οποία επισφραγίστηκε από την έκδοση του πρώτου ενιαίου ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής κομίστρου το οποίο περιλαμβάνει τόσο το ηλεκτρονικό εισιτήριο «ThessTicket» όσο και την κάρτα απεριορίστων διαδρομών «ThessCard» βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, καθώς προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η εγκατάσταση του εξοπλισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Θεσσαλονίκης και οι σχετικές δοκιμές.
Siemens: Επενδύει στο “πράσινο”, έξυπνο και ψηφιακό μέλλον – Το Industrial Metaverse στην 88η ΔΕΘ
Έναν ψηφιακό κόσμο, το Industrial Metaverse, που αντικατοπτρίζει και προσομοιώνει πραγματικές μηχανές και εργοστάσια, κτίρια και πόλεις, δίκτυα και συστήματα μεταφορών παρουσίασε η Siemens στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Head Digital Solutions κ. Χάρης Τολούμης, η Siemens επικεντρώνεται σε τομείς, τη βιομηχανία και τις υποδομές. Στον τομέα της βιομηχανίας, ασχολείται με ψηφιακές λύσεις, τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση των δεδομένων. “Δηλαδή, παρέχουμε πληροφορίες για να βελτιώσουμε μεταξύ άλλων την παραγωγή, την ποιότητα του προϊόντος και τον χρόνο παραγωγής. Μέσω της πλατφόρμας Mendix, δημιουργούμε εφαρμογές δέκα φορές πιο γρήγορα από τον παραδοσιακό χρόνο ενώ μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε πάρα πολύ γρήγορα τις διαδικασίες”, εξήγησε ο κ. Τολούμης. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ψηφιακό δίδυμο, δηλαδή τις προσομοιώσεις του πραγματικού κόσμου στον ψηφιακό για να βρεθούν βελτιστοποιήσεις, καθώς και το cyber security, το οποίο στον κόσμο του cloud και των δεδομένων είναι το βασικό για να λειτουργήσουν και τα προηγούμενα.
Στον τομέα των υποδομών, εισάγει καινοτόμες λύσεις με έξυπνα λογισμικά στην ηλεκτροκίνηση και στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες προκλήσεις στην επόμενη δεκαετία. Στον τομέα των κτιρίων, η Siemens παρέχει την πλατφόρμα Building X, η οποία συλλέγει δεδομένα από τα κτήρια, αναλύει την ενέργεια, τις συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας των εργαζομένων. “Μπορούμε έτσι να βγάζουμε πίνακες και αναφορές για το πως να γίνουν βιώσιμα τα κτίρια, αλλά και με την Τεχνητή Νοημοσύνη, προτείνουμε λύσεις ενέργειας, αύξηση της άνεσης και της ευημερίας”, πρόσθεσε ο κ. Τολούμης. Ήδη, στην Ελλάδα η Siemens συνεργάζεται με την Prodea Investments εφαρμόζοντας το Building X στα 220 νέα κτίρια της εταιρείας, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση ενέργειας και βιωσιμότητα των κτιρίων. Στη βόρεια Ελλάδα, η Siemens παρέχει τις καινοτόμες λύσεις σε ξενοδοχεία της Χαλκιδικής καθώς και στο Hub26 με σύστημα BMS (Building Management System) για την άνεση και την ευημερία του προσωπικού.
Ψηφιακός πανόπτης από την Παπαστράτος στο ελληνικό δημόσιο για την πάταξη του Λαθρεμπορίου τσιγάρων
O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης, ανακοίνωσε τη δωρεά καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας, αξίας 155.000,00 στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου.
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών ειδών γενικότερα, φαινόμενο που στερεί από τα δημόσια έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως, υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Στη διάρκεια της κοινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την εταιρεία Παπαστράτος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Μαργώνης, ανακοίνωσε τη δωρεά καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας, αξίας 155.000,00 στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου, για τη διευκόλυνση της διασύνδεσης και του συντονισμού των διωκτικών αρχών, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών, ενεργειακών και αλκοολούχων προϊόντων.
Ψηφιακός…. διακτινιστής μεταφέρει τους επισκέπτες πίσω στην 1η ΔΕΘ του 1926
Ένα ψηφιακό ταξίδι σε παλαιότερες διοργανώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μπορεί να κάνει ο επισκέπτης της 88ης ΔΕΘ.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και μιας σειράς σπάνιων ντοκουμέντων, που ψηφιοποιήθηκαν πρόσφατα, οι επιβάτες αυτής της «μηχανής» θα αποβιβαστούν στην εποχή του Μεσοπολέμου, το 1928, αλλά και στις «παρυφές» της δεκαετίας του ’60, προτού η Χούντα επιβληθεί στην Ελλάδα.
Όλα αυτά, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Digital Legacy HELEXPO», που περιλαμβάνει εικονικές περιηγήσεις, βιντεοπαιχνίδια και έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων και θα παρουσιάζεται σε ειδικό σταντ μέσα στο περίπτερο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στο περίπτερο 12 του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo AE μια «μηχανή του χρόνου» περιμένει τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες της 88ης ΔΕΘ, για να τους οδηγήσει στη Διεθνή ‘Έκθεση μιας άλλης εποχής: της Ελλάδας των δεκαετιών του 1920, του 1950, του 1960 και του 1970.