Για όσους δεν πιστεύουν ότι η χώρα έχει μπει σε μια άλλη πορεία, δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τον εαυτό τους αν πήραν χαμπάρι ότι χθες συνεδρίασε το Eurogroup. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ενέκρινε «αγόγγυστα» την εκταμίευση της δόσης, ύψους παραπάνω από 9 δισ.
Το τελειωτικό χτύπημα ήταν ότι η Ελλάδα πέτυχε να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα του Ιανουαρίου. Το περίεργο που οφείλουμε να παρατηρήσουμε, είναι ότι το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο στη χώρα που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Ιανουάριο, ήταν η ψήφιση του φορολογικού, το οποίο μάλλον δεν είναι και ότι πιο αναπτυξιακό έχει γίνει.
Το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι στα καλά λόγια που ακούστηκαν για τη χώρα στο χθεσινό Eurogroup είναι ότι «…χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος μέχρι την άνοιξη». Αν λοιπόν οι Ευρωπαίοι επιβραβεύουν το φορολογικό που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες, τι ακριβώς προσβλέπουν από την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα; Γιατρέ μου να ανησυχώ;
Ομολογιών και αναχρηματοδοτήσεων το ανάγνωσμα
Σε παράλληλη πορεία ελιγμών αποφυγής του δανειακού «τοίχου» του 1,4 δισ. που λήγουν το ’13 βρίσκεται ο ΟΤΕ. Έτσι, εκμεταλλευόμενος την απομάκρυνση του country risk, απομακρύνει μεθοδικά, τμήματα των δανειακών του υποχρεώσεων που λήγουν μέσα στη χρονιά.
Είδαμε λοιπόν 187,7 εκατ. να παίρνουν την άγουσα για το Φεβρουάριο του ’15, άλλα 153 εκατομμύρια να έρχονται από δάνειο που εξασφάλισε η Βουλγαρική Globul, ενώ τώρα η διοίκηση πάει για τη μεγάλη ανατροπή, έχοντας βάλει τον πήχη της αναχρηματοδότησης στα 500 μύρια. Αυτό -τηρουμένων των αθλητικών αναλογιών- δεν είναι άλμα εις μήκος, αλλά μάλλον επί κοντώ! Τόσο, ψηλά είναι ο στόχος, που διατυπώνονται σκέψεις, ότι -αν όλα πάνε κατ’ευχήν- ενδέχεται να μην γίνει τελικά η πώληση της Globul.
Για τον Hellas Sat όμως, η ημερομηνία λήξης είναι αμείλικτη και έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την σύνταξη και προκήρυξη του διαγωνισμού. Τα γραφειοκρατικά που αφορούν την υπογραφή του υπουργού, μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ότι έχουν μπει σε τροχιά …fast track.
Γενικά, στο Μέγαρο επικρατεί ένα κλίμα ευφορίας και αυτοπεποίθησης, αφού στα περισσότερα μέτωπα ο Οργανισμός ανακτά το βηματισμό του. Αυτό βέβαια εν μέρει οφείλεται στον αέρα αισιοδοξίας και στήριξης από την DΤ, αλλά ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας, είναι και η εξάντληση των αποθεμάτων των εναλλακτικών, που πολύ δύσκολα μπορούν να ανταγωνιστούν τον Οργανισμό, τόσο αντικειμενικά (δίκτυο), όσο και υποκειμενικά (διαφήμιση). Δεν θα σας γράψουμε με ποιο τρόπο έγιναν όλα αυτά γιατί θα μπλέξουμε το «αντικειμενικό» με το «υποκειμενικό» και όπως όλοι γνωρίζουν αντικειμενικότητα είναι το μέτρο του υποκειμενισμού μας.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το VDSL. Μια δραστηριότητα από την οποία πρακτικά οι εναλλακτικοί σύρθηκαν και….αποσύρθηκαν. Ο ΟΤΕ έκανε μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, σε ένα προϊόν που έπαιξε με δικό του δίκτυο και το αποτέλεσμα ήταν περίπου 7.000 συνδέσεις. Αν και ο αριθμός ήταν εν πολλοίς αναμενόμενος, δεν είναι βεβαίως αναλογικός με την διαφημιστική επένδυση. Ήταν όμως μια ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης προς όλες τις κατευθύνσεις.
Αφόρητη η φορητότητα
Αντικειμενικά όμως αποτελέσματα, έφερε η «νέα εποχή τιμών» η οποία επέδρασε καταλυτικά στη συγκράτηση των διαρροών προς το LLU. Στο τέλος του 2012 λοιπόν, οι εναλλακτικοί δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις και υπέστησαν επιβράδυνση της αύξησης των μεριδίων τους. Η εντυπωσιακή αντεπίθεση από την Κάντζα, ερμηνεύεται μάλλον περισσότερο με το ιστορικό παράδειγμα της εξόδου του Μεσολογγίου, παρά ως στρατηγική κίνηση μακράς πνοής. Από την άλλη, όπως και να το δει κανείς, οι 513.000 πελάτες, είναι ένα κεφάλαιο που σίγουρα έχει ένα σοβαρό ειδικό βάρος στη ζυγαριά της αποτίμησης και το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η υπόλοιπη τηλεπικοινωνιακή αγορά όμως, δεν είναι καθόλου χαρούμενη από αυτές τις κινήσεις «αγοράς» πελατών, αφού όλοι θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση θυμίζει περισσότερο τον παλιό καιρό της Άγριας Δύσης του Α’ και Β’ πολέμου της καρτοκινητής που άφησε πίσω του μόνο ιδρώτα και αίμα.
Από την Κάντζα βέβαια λένε ότι το πακέτο που δίνουν όχι μόνο δεν είναι ζημιογόνο, αλλά έχει και περιθώριο κέρδους. Όλοι αναρωτιούνται πως γίνεται αυτό το μαγικό, αλλά πάλι τι να πει κάποιος, αφού «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».
Οι παλαιοί αναγνώστες θα θυμούνται ασφαλώς το σύνθημα «φορητότητα δεν γίνεται χωρίς τις προσφορές». Οι επιδέξιες προσφορές όμως θέλουν και μεταξωτά ευρώ. Και επειδή ευρώ δεν υπάρχουν οι σχετικοί δείκτες καταγράφουν την αφόρητη …βραδύτητα της φορητότητας, όπως καταγράφεται στο τέλος του 2012 από την ΕΕΤΤ.
Άλλωστε, πέρα από το γεγονός ότι οι εταιρίες κινητής και σταθερής -υπό κανονικές συνθήκες- δεν έχουν περιθώρια για εντυπωσιακές προσφορές, φροντίζουν επίσης να μη δημιουργήσουν τρύπες ρευστότητας που δεν αναπληρώνονται εύκολα. Κάτι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι παλαιότερα αρκετοί συνδρομητές άλλαζαν πάροχο, όταν άρχιζαν να δέχονται πιέσεις για να εξοφλήσουν το υπόλοιπό του λογαριασμού τους. Κάτι που πλέον δε συμβαίνει, αφού ο πρόσφατος νόμος δεν επιτρέπει μετακίνηση πελατών που έχουν υπόλοιπο στο λογαριασμό τους.
Το κεφάλαιο και το κεφάλι!
Η μείωση των τελών τερματισμού, ως γνωστόν έχει δημιουργήσει αλλαγές στο cost structure των δικτύων. Όλοι οι πάροχοι έχουν περίπου διπλασιάσει το χρόνο που δίνουν για κλήσεις προς τα άλλα δίκτυα, αλλά με εξαίρεση τη Wind δεν το φωνάζουν και πολύ. Όμως, bellow the line, μαίνεται ο πόλεμος των call centers που κατεβάζουν προσφορές για φθηνότερα πάγια και περισσότερα δωρεάν λεπτά ομιλίας, σε επιλεγμένους πελάτες. Συνήθως μάλιστα, η φορητότητα δεν ολοκληρώνεται γιατί το αρχικό δίκτυο επιστρέφει με βελτιωμένη προσφορά, δεδομένου ότι σήμερα ο σταθερός και αξιόπιστος πελάτης είναι σημαντικό κεφάλαιο που κανείς δεν θέλει να χάσει. Απλά, όταν το «κεφάλαιο» μυριστεί τι παίζει με τα call centers και τις προσφορές σηκώνει «κεφάλι»!
Άξονας Παιανίας – Κάντζας
Στο μέτωπο των συγχωνεύσεων/ενοποιήσεων/εξαγορών, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο καιρός γαρ εγγύς και οι εξελίξεις θα είναι κεραυνοβόλες και καταιγιστικές, πυροδοτώντας ένα ντόμινο στην αγορά της κινητοσταθερής, ανεξάρτητα με πιο σενάριο θα προκριθεί.
Η μία πιθανότητα είναι να περάσει το «παιχνίδι» του Οργανισμού οπότε δημιουργείται ένας ΟΤΕ με τεράααααστια δύναμη που θα τα πάρει όλα και μία Wind ενισχυμένη (στο κομμάτι της σταθερής), που θα πιέζουν τη Vodafone και από πάνω και από κάτω. Όχι βέβαια ότι ο Αντώνης και ο Γλαύκος δεν θα έχουν λύσεις…
Αν επικρατήσει το άλλο σενάριο θα προκύψουν δύο πολύ μεγάλα σχήματα υπό τους ΟΤΕ και Vodafone ξεκαθαρίζοντας μια και καλή την κατάσταση στην αγορά και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω εξελίξεις αφού και οι άλλοι εναλλακτικοί θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους για να μείνουν στον αφρό.
Ειδικότερα όσον αφορά την Κινητή είναι δεδομένο ότι και τη νέα χρονιά θα έχουμε μείωση. Μονοψήφια μεν αλλά μείωση. Η αίσθηση είναι ότι η αγορά υπηρεσιών από τα 2.5 δις θα πέσει στα 2.2 δισ και κάπου εκεί εκτιμάται ότι είναι και ο “πάτος” του βαρελιού.
Το ματσάκι γυρίζει;
Στο δικαστικό γήπεδο απειλεί να συναντήσει την ΕΠΟ η Nova, κατηγορώντας την ότι δεν την δόθηκε η ευκαιρία να υποβάλλει αντιπροσφορά απέναντι στην OTE TV. Σε επιστολή της κατηγορεί την ΕΠΟ για αδιαφανείς διαδικασίες και μιλούν για προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Ομολογουμένως δεν έχουμε άποψη για το θέμα και μάλλον ειδησεογραφικά το καταγράφουμε.
Αξίζει όμως να δούμε πως, αργά αλλά σταθερά η ΟΤΕ TV πατάει πόδι στα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας, έστω και μέσα από το όχημα του Κυπέλλου. Πάντα, βέβαια έχουμε στο μυαλό μας ότι τα τηλεοπτικά δικαίωμα είναι υπερτιμημένα, κάτι που απευθύνεται περισσότερο στην ΕΠΟ, παρά προς τη Nova. Το είπε άλλωστε και ο Μεγαράρχης πριν από λίγο καιρό, αλλά αυτό βεβαίως δεν τον εμπόδισε να πλειοδοτήσει.
Και έσονται τα δίκτυα εις υποδομήν μίαν
Όσο εμείς ασχολούμαστε με το δικό μας μικρόκοσμο, στην Ευρώπη ετοιμάζεται νέα σελίδα στην τηλεπικοινωνιακή ιστορία:
Κάτω από το όραμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης και με απώτερο σκοπό να επανακινηθεί η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, η Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα Nelie Kroes κατεβάζει πρόταση για την ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Ευρώπης.
Και μάλιστα η Κομισιόν προχωράει ένα βήμα παραπέρα, συμπεριλαμβάνοντας στα δίκτυα και μη τηλεπικοινωνιακές υποδομές όπως , αγωγούς υδροδότησης, λυμάτων, σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ δεν παραλείπει φυσικά και τα υπάρχοντα δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί και ανήκουν σε εναλλακτικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών.
Φυσικά εδώ μιλάμε για παιχνίδια αποκλειστικά για πολύ μεγάλα παιδιά. Με αυτούς τους όρους η όποια κοινή χρήση ή συνεκμετάλλευση υποδομών στη χώρα μας θα περνούσε απαρατήρητη.