Βέβαια, αυτή τη φορά ίσως είναι διαφορετικά, αφού δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για μίζες, λάδι, κουμπάρους, υπερτιμολογήσεις και άλλα παράπλευρα οφέλη που κινούσαν το… παράλληλο οικονομικό σύμπαν. Ίσως θα είναι η πρώτη φορά που θα πρέπει να μάθουμε να καταρτίζουμε και να τηρούμε business plan.
Ας μη μεμψιμοιρούμε όμως για το παρελθόν και τις «παλιές καλές μέρες». Ας ασχοληθούμε κυρίως με το σήμερα, μήπως και φτάσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον!Μενέλαος ο Ψηφιακός!
Το χορό του ΕΣΠΑ, σε ρυθμούς Ψηφιακής Σύγκλισης, χορεύουν στην κυβέρνηση. Διοργανώνουν τη μια συνέντευξη τύπου μετά την άλλη, προσπαθώντας να αναζωπυρώσουν την εναπομένουσα επιχειρηματική σπίθα.
Στο τραπέζι έχουν πέσει όλα τα μυστικά όπλα και όλα τα αρκτικόλεξα που έχει στη φαρέτρα του ο Υπουργός. Έχουμε και λέμε: ΜΑΝ, FTTH και ICT4Growth, κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα του ΕΣΠΑ και την μέθοδο ΣΔΙΤ. Τα παραπάνω είναι πασπαλισμένα και με μια γερή δόση ξένων επενδύσεων που θα λειτουργήσουν ως συγκολλητική ουσία -έστω και ψυχολογική- για να παραμείνουν στη χώρα τουλάχιστον οι γενναίοι και οι οραματιστές.
Ο υπερ-υπουργός, από την πλευρά του, παρέδωσε τη μπαγκέτα της ορχήστρας στο Μενέλαο που αναλαμβάνει «Γενικός Ψηφιακός», έχων το γενικό πρόσταγμα της υλοποίησης των δράσεων της Σύγκλισης. Εμείς, μόνο «καλό κουράγιο» μπορούμε να του ευχηθούμε!
Ίνα …στο χαντάκι
Είναι αλήθεια, ότι ο Κωστής δεν ανακάλυψε τώρα τις ψηφιακές υποδομές. Οι έννοιες αυτές, του ήταν γνώριμες από την εποχή της προηγούμενης υπουργικής του θητείας, αφού ήταν από τους λίγους που από το 2008 είδαν το Φως της Ίνας -το αληθινό- να φέγγει.
Συμπαθάτε μας όμως αν είμαστε δύσπιστοι για την τύχη των εξαγγελιών. Η μάλλον δεν είναι ακριβώς δυσπιστία, εμπειρία είναι!
Βέβαια, δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να ποιήσουμε την ανάγκη φιλοτιμία και αρχίσουμε να σκάβουμε κανένα χαντάκι για να περάσουμε τις οπτικές ίνες. Χωράφια δόξης λαμπρά ανοίγονται για δίκτυα αγροτικών περιοχών και μητροπολιτικούς δακτυλίους και αν όλα πάνε καλά, θα δούμε θερμοκήπια να «τρέχουν» στα 100Mbps.
Ας μη παρασυρθούμε όμως στη συζήτηση για το FTTH, γιατί αυτό βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της άυλης έννοιας και… ευχής, παρά στο στάδιο του -έστω και σε επίπεδο σχεδιασμού- έργου.
Αν κάποτε στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, μετά από το επερχόμενο ντόμινο, αποκτήσουμε τουλάχιστον δύο, πολύ μεγάλους παρόχους που θα αντέχουν οικονομικά να φέρουν την οπτική ίνα στα σπίτια, τότε ίσως και να ξαναμιλήσουμε γι’ αυτό. Μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν είμαστε και αιθεροβάμονες!
Κάθε εμπόδιο για καλό όμως. Σαν γνήσιοι οραματιστές –αλλά και μιας κάποιας θητείας στις τηλεπικοινωνίες- ενδόμυχα ευχόμαστε να δούμε να επαναλαμβάνεται η ιστορία του 1993. Την εποχή που ενώ η σταθερή τηλεφωνία βρισκόταν στο στάδιο των αναλογικών κέντρων και των συσκευών με δίσκο, ο Έλληνας βρέθηκε ξαφνικά στα χέρια του με ένα υπερσύγχρονο κινητό τηλέφωνο, και ένα δίκτυο εφάμιλλο των Ευρωπαϊκών. Ίσως πραγματικά να κινούμαστε με άλματα και να είμαστε κοντά προς ένα ακόμα. Μάλιστα, αξίζει τον κόπο να πάρετε μια γεύση από την ιστορία μέσα από όσα μας είπε πρόσφατα ο Νίκος Μανασής, ένας από τα κεντρικά πρόσωπα των Τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας στο πανηγυρικό τεύχος για τα 20 χρόνια της Κινητής στην Ελλάδα.
Σύζευξις ΙΙ. Έφτασε και είναι τεράστιο !
Ρεαλιστικότερο, αλλά και εξόχως πολύπλοκο, φαίνεται το δεύτερο μέρος του γνωστού Σύζευξις. Η version ΙΙ -που βρισκόταν και αυτή στον πάγο για περίπου ενάμιση χρόνο- είναι επίσης ένα έργο για μεγάλα παιδιά, που ξέρουν το σπορ των διαγωνισμών, με πολλά υποέργα, αλληλεπιδράσεις και αλληλεξαρτήσεις.
Πάντως όποιος χριστεί ανάδοχος, θα βρεθεί με ένα γιγαντιαίο έργο στα χέρια του που θα του δώσει πολλούς πόντους στην αγορά. Λογικά βέβαια αυτό είναι δουλειά για κοινοπραξίες, αφού εκτός από την πολυπλοκότητα, υπάρχει και η έννοια της διασποράς κινδύνου.
Αυτό που μπορούμε με σχετική ασφάλεια να προβλέψουμε είναι ότι μετά το άνοιγμα των προσφορών, θα γίνει πανικός από τις προσφυγές και τις ενστάσεις.
Ίσως μερικοί να θυμάστε ότι ο Μενέλαος είχε πει στο InfoCom ότι πέρα από την ευρυζωνική στρατηγική μέσα από τα δίκτυα νέας γενιάς, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και τις υπάρχουσες υποδομές. Το θέμα είναι ότι, δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς και ίσως να βελτιώσεις ότι δεν έχεις μετρήσει. Έτσι προκηρύχτηκε το Ψηφιακό Μητρώο για τις Δικτυακές υποδομές της χώρας, μήπως και μάθουμε τελικά την ψηφιακή μας περιουσία.
Mobilius in Mobilis
Στα κινητά, τις εντυπώσεις στη CES έκλεψε το νέο Xperia Z, αφού είναι το απαύγασμα της συνεργασίας των τμημάτων της γιαπωνέζικης εταιρίας. Το τμήμα των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών (NEX, Cybershot και Alpha digital cameras), το τμήμα ανάπτυξης τεχνολογιών για τηλεοράσεις (Bravia), αλλά και το τμήμα κατασκευής φορητών υπολογιστών της εταιρείας (VAIO), επιτέλους βρήκαν ένα κοινό κώδικα επικοινωνίας με τη Sony Mobile. Kάθε τμήμα της Sony λοιπόν έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στην κατασκευή του Xperia Z.
Eπιτέλους, η Sony, φαίνεται πως έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος, και παρουσίασε ένα προϊόν, αντάξιο του ονόματος της που όχι μόνο σηματοδοτεί την επιστροφή της εταιρείας στην «μεγάλη κατηγορία», αλλά θα καθορίσει και τις εξελίξεις στην αγορά. Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πρώτο Χperia Z που έφτασε στη χώρα μας. Δείτε εδώ την πλήρη παρουσίαση.