Σε 38,4% έχει διαμορφωθεί η διείσδυση των δικτύων οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH ή FTTP) βάσει της δεύτερης έκθεσης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας.
Το ποσοστό αυτό είναι βελτιωμένο κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι αυτού ένα χρόνο πριν (27,9%) συνεχίζει όμως να υπολείπεται σημαντικά του μέσου ευρωπαϊκού όρου που έχει διαμορφωθεί στο 64%.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο πλήρες κείμενο της η ΕΕ για την Ελλάδα, η χώρας μας σημείωσε αξιοσημείωτη πρόοδο στην ανάπτυξη της υποδομής συνδεσιμότητας Fiber to the Premises (FTTP) και στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το μερίδιο των ειδικών στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) στην απασχόληση και στο βασικό επίπεδο της ψηφιακής ωριμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ).
Όπως σημειώνεται «αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, έχει αντιστρέψει την τάση τα τελευταία 5 χρόνια. Δεδομένου ότι η Ελλάδα ξεκίνησε αργά την ψηφιακή της μετάβαση, ορισμένες διαρθρωτικές προκλήσεις εξακολουθούν να εκκρεμούν».
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι «η έλλειψη προόδου στις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού αποτελεί εμπόδιο για την ψηφιοποίηση ώστε να οδηγεί σταθερά την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της χώρας, παρά τις υψηλές επενδύσεις στην ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση».
Ο οδικός χάρτης της Ελλάδας για την Ψηφιακή Δεκαετία
Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρεται στον οδικό χάρτη που έχει παρουσιάσει η Ελλάδα στην ΕΕ για την Ψηφιακή Δεκαετία.
Ο οδικός χάρτης, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, περιέχει μια λεπτομερή ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων και πρωτοβουλιών που έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας για τη μετατροπή της χώρας σε μια ψηφιακά προηγμένη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία έως το 2030.
Προστίθεται πως η χρηματοδότηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κονδύλια της ΕΕ (RRF και χρηματοδότηση της πολιτικής συνοχής). Η συνολική δημόσια χρηματοδότηση για τα 104 μέτρα του οδικού χάρτη εκτιμάται σε 5.230,2 εκατ. ευρώ (περίπου 2,37% του ΑΕΠ).
Οι προτεραιότητες αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της υγείας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και την υιοθέτηση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις.
Ο οδικός χάρτης παρέχει επίσης μια χονδρική εκτίμηση των ιδιωτικών επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια σε κέντρα δεδομένων και συνδεσιμότητα gigabit, ύψους 6.900 εκατ. ευρώ.