Το προτεινόμενο σύστημα πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας για υπηρεσίες cloud (EUCS) δεν θα πρέπει να κάνει διακρίσεις σε βάρος της Amazon, της Google και της Microsoft, όπως προειδοποίησαν 26 βιομηχανικοί όμιλοι από ολόκληρη την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οργανισμός κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, ο ENISA, και οι χώρες της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα Τρίτη, για να συζητήσουν για το σχετικό σύστημα, το οποίο έχει υποστεί αρκετές αλλαγές από τότε που ο ENISA παρουσίασε ένα προσχέδιο το 2020.
Το EUCS στοχεύει να βοηθήσει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να επιλέξουν έναν ασφαλή και αξιόπιστο προμηθευτή για την δραστηριότητα τους στο cloud computing. Άλλωστε, ο παγκόσμιος τομέας του cloud computing παράγει δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα, με αναμενόμενη διψήφια ανάπτυξη.
Μια έκδοση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο απέρριψε τις λεγόμενες «απαιτήσεις κυριαρχίας» μιας προηγούμενης πρότασης, η οποία ζητούσε από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς να ιδρύσουν μια κοινή επιχείρηση ή να συνεργαστούν με εταιρεία που έχει έδρα στην ΕΕ, για την αποθήκευση και την επεξεργασία δεδομένων Ευρωπαίων πελατών.
«Πιστεύουμε ότι ένα EUCS χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις, που υποστηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών cloud στην Ευρώπη, θα βοηθήσει τα μέλη μας να ευημερήσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, θα συμβάλει στις ψηφιακές φιλοδοξίες της Ευρώπης και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ασφάλειά της», αναφέρει η επιστολή, που στάλθηκε προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
«Η κατάργηση τόσο των ελέγχων ιδιοκτησίας όσο και των απαιτήσεων Protection against Unlawful Access (PUA) / Immunity to Non-EU Law (INL) διασφαλίζει ότι οι βελτιώσεις στην ασφάλεια του cloud ευθυγραμμίζονται με τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου και τις αρχές που δεν εισάγουν διακρίσεις», σημείωσαν χαρακτηριστικά.
Οι βιομηχανικοί όμιλοι τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα μέλη τους να έχουν πρόσβαση σε μια ποικιλία από ανθεκτικές τεχνολογίες cloud, που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, για να ευδοκιμήσουν σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά.
Μεταξύ των υπογραφόντων της επιστολής περιλαμβάνονται το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην ΕΕ στην Τσεχία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και την Ισπανία, αλλά και ο European Payment Institutions Federation.
Την υπογραφή υπέγραψαν, επίσης, η Τσεχική Βιομηχανική Συνομοσπονδία, η Dansk Industry της Δανίας, η γερμανική Bundesverband deutscher Banken, η Digital Poland Association, ο ιρλανδικός όμιλος IBEC, η ολλανδική NL Digital και η ισπανική Ένωση νεοφυών επιχειρήσεων.
Οι προμηθευτές cloud της ΕΕ, όπως η Deutsche Telekom, η Orange και η Airbus, έχουν πιέσει για την εφαρμογή «απαιτήσεων κυριαρχίας» στο EUCS, λόγω φόβων ότι κυβερνήσεις εκτός ΕΕ ενδέχεται να έχουν παράνομη πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων.