Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην παραγωγή έρευνας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με νέα δεδομένα από το Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας (CSET) του Πανεπιστημίου Georgetown.
Τα ευρήματα δίνουν την εικόνα που υπάρχει σχετικά με την παγκόσμια κούρσα ανταγωνισμού μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες προσπαθούν να ηγηθούν της προόδου στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και να θέσουν τα πρότυπα για την τεχνολογία και τον τρόπο χρήσης της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ομάδα του Παρατηρητηρίου Αναδυόμενης Τεχνολογίας του CSET διαπίστωσε ότι η παγκόσμια έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2017 και 2022. Περίπου το 32% αυτής της έρευνας επικεντρώθηκε στην υπολογιστική όραση, η οποία αναπτύχθηκε κατά 121% σε αυτά τα πέντε χρόνια.
Η επεξεργασία φυσικής γλώσσας –αυτό, δηλαδή, που κάνουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα στο ChatGPT και σε άλλα εργαλεία generative τεχνητής νοημοσύνης– αντιπροσώπευε ένα 11%, ενώ αναπτύχθηκε κατά 104%. Η έρευνα στη ρομποτική αναπτύχθηκε πιο αργά, κατά μόλις 54%, αποτελώντας περίπου το 15% του συνόλου για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό ακολουθεί το γεγονός ότι «πολλά από τα ανοιχτά θέματα στη ρομποτική έχουν αποδειχθεί πολύ δύσκολο να διορθωθούν», δήλωσε ο Zachary Arnold, ο επικεφαλής αναλυτής του CSET. «Ταυτόχρονα, έχει σημειωθεί πολύ γρήγορη πρόοδος στις γλωσσικές εργασίες». Η έρευνα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσε το 2% του συνόλου, παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε κατά 315% μεταξύ 2017 και 2022.
Σημειώνεται πως οι πέντε κορυφαίοι παραγωγοί μεγάλου αριθμού ερευνητικών εργασιών τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο είναι κινεζικά ιδρύματα, με επικεφαλής την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Αν και, εδώ και χρόνια, τα κινεζικά ιδρύματα παρήγαγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα, η ποιότητα αυτών δεν ήταν τόσο υψηλή και η έρευνα από την Κίνα προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή θεμελιωδών προόδων που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού.
Όταν οι ερευνητές του CSET περιόρισαν την ανάλυσή τους σε έγγραφα με πολλές παραπομπές, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών βρέθηκε στην πρώτη θέση. Η Google ήρθε δεύτερη, ακολουθούμενη από το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας, το Στάνφορντ και το MIT. Σημειώνεται πως, σε επίπεδο χωρών, οι ΗΠΑ κατέχουν την πρώτη θέση στην παραγωγή άρθρων με πολλές παραπομπές.
«Η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στην έρευνα τεχνητής νοημοσύνης και, σε πολλούς τομείς, πιθανότατα ο παγκόσμιος ηγέτης», είπε ο Arnold, προσθέτοντας ότι η χώρα δραστηριοποιείται σε μια σειρά ερευνητικών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της ολοένα και πιο θεμελιώδους έρευνας.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν πλεονέκτημα έναντι της Κίνας στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Η Google και η Microsoft ήταν οι κορυφαίοι οργανισμοί σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, οι ερευνητές στην Κίνα παράγουν περισσότερες εργασίες για την μηχανική όραση από άλλες χώρες στον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο Tsinghua ήταν ο κορυφαίος οργανισμός στον κόσμο σε αυτό το θέμα.
Η Ινδία -και τρία ινδικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Chitkara- ήταν ο κορυφαίος παραγωγός εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση φυτικών ασθενειών.
Σημειώνεται πως τα δεδομένα αφορούν ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύονται στα αγγλικά και δεν καταγράφουν επιστημονικές εργασίες σε άλλες γλώσσες.