Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βλέπουν αυξημένα οφέλη από την ενίσχυση της συνδεσιμότητας στις επιχειρήσεις τους. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης «the State of Connectivity in Europe 2024» της Cradlepoint – μιας εταιρείας που εξαγοράστηκε από την Ericsson το 2020.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 2.500 υψηλού επιπέδου υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε θέματα τεχνολογίας, σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 υπαλλήλους που εδρεύουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συντριπτική πλειοψηφία (98%) αναμένει ότι τα έσοδα θα αυξηθούν εάν βελτιωθεί η υποδομή συνδεσιμότητας, με περισσότερο από το ένα πέμπτο (22%) να βλέπει αύξηση έως και 29%.
Επιπλέον, το 42% πιστεύει ότι η αναβάθμιση της συνδεσιμότητας, ώστε να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις περισσότερο από τεχνολογίες όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη, είναι η πιο σημαντική επένδυση που μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα των εταιρειών, πριν από την εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού (19%) και την πρόσληψη νέου ταλέντου (15%).
Είναι ενδιαφέρον ότι το 72% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν συσκευές IoT και το 24% σχεδιάζει να επενδύσει σε αυτές στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, το 48% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επενδύσει σε AI και μηχανική μάθηση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, μεμονωμένες ευρωπαϊκές περιφέρειες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης των στρατηγικών συνδεσιμότητας και, όπως επισημαίνει η έκθεση, «η διαδικασία τοπικής προσαρμογής των στρατηγικών 5G μεγάλης κλίμακας για συγκεκριμένες χώρες υπογραμμίζει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες των κυβερνήσεων, που πρέπει να επιλυθούν».
Σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πλέον δεδομένο ότι όλες οι επιχειρήσεις, από τις ΜμΕ έως τις πολυεθνικές, θεωρούν τη συνδεσιμότητα, και ειδικότερα το 5G, μεγάλης σημασίας, δεδομένης της αυξανόμενης εξάρτησης των επιχειρήσεων από ψηφιακές πλατφόρμες και εφαρμογές στις οποίες απαιτούνται αξιόπιστες συνδέσεις. Η ΕΕ έχει σχέδιο για βελτίωση της συνδεσιμότητας 5G σε βασικές τοποθεσίες, ενώ χρηματοδοτεί έργα για τη βελτίωση των δικτύων πέμπτης γενιάς κατά μήκος των διαδρόμων μεταφορών. Αυτό, σημειώνει η έκθεση, «ευθυγραμμίζεται με τη διασφάλιση ότι το 5G θα είναι διαθέσιμο σε αστικές περιοχές και κατά μήκος των κύριων συγκοινωνιακών συνδέσεων έως το 2025».
Πρόσθετες επενδύσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ πραγματοποιούνται σε τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους και αιχμής και αυτό, σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να ξεκλειδώσει 1,4 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΕ θεωρεί το 5G ως κλειδί για τη μελλοντική ευημερία και την κοινωνική συνοχή, αλλά, από πολλές απόψεις, η Ευρώπη παραμένει αρκετά πίσω σε παγκόσμια τεχνολογική ανταγωνιστικότητα και αγωνίζεται να συμβαδίσει με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, όπου η ανάπτυξη και η απορρόφηση του 5G από τους χρήστες είναι πιο προηγμένη.
Η έκθεση εντοπίζει κενά στο 5G, προτείνει πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από την τεχνολογία και πώς οι κυβερνήσεις και οι κρατικοί θεσμοί μπορούν να μετριάσουν τις πολιτικές συνδεσιμότητας τους επόμενους 12 μήνες.