Διατυπώνοντας το όραμά του για μια εναρμονισμένη ενιαία αγορά στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta, ευθυγραμμίστηκε με ορισμένα από τα σημεία συζήτησης των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης που επικαλείται το Euractiv.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τον Letta, ο οποίος, αυτή τη στιγμή, είναι βουλευτής στην Ιταλία, να παραδώσει μια έκθεση για την κατάσταση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, η οποία θα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα Πέμπτη, 18 Απριλίου.
Η έκθεση αφιερώνει εννέα από τις 147 σελίδες στις τηλεπικοινωνίες, υποστηρίζοντας ότι σε αυτόν τον τομέα, ο «κατακερματισμός στους κανόνες και τις βιομηχανίες σε εθνικό επίπεδο» εμποδίζει ένα «τελικό βήμα προς μια ενιαία αγορά. Απαιτείται μια «μέγιστη εναρμόνιση» των κανόνων για τις τηλεπικοινωνίες. Αν και το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ «παρείχε μια ευρεία αύξηση στην ευημερία των καταναλωτών», δεν είναι κατάλληλο για το μέλλον, αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης.
Οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της ΕΕ υποστηρίζουν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο της Γηραιάς ηπείρου δημιούργησε τεχνητό ανταγωνισμό. Αυτό, τονίζουν, συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους τους, σε σημείο που δεν μπορούν πλέον να επενδύσουν σε νέες υποδομές, με κίνδυνο να υποβαθμίσουν τη μελλοντική ποιότητα των υπηρεσιών τους.
Έχουν πιέσει για χαλαρότερους κανόνες ανταγωνισμού, ιδίως για να επιτρέψουν συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών εντός των εθνικών αγορών. Από την άλλη πλευρά, ο BEREC, ο ECTA και η BEUC, τάσσονται κατά της ρυθμιστικής παρέμβασης, επειδή η αγορά τηλεπικοινωνιών δεν παρουσιάζει καμία απτή αποτυχία.
Ο Letta τάχθηκε με την πλευρά του κλάδου, επαναλαμβάνοντας ένα από τα σημεία συζήτησης σχετικά με το πώς οι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν 20 έως 100 φορές λιγότερους συνδρομητές από τους ομολόγους σε Αμερική και ΗΠΑ. Σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η διασυνοριακή ενοποίηση, αλλά προτείνει «κάποιο επίπεδο ενοποίησης εντός των εθνικών αγορών».
Εάν η βιομηχανία δεν πραγματοποιήσει τον απαραίτητο όγκο επενδύσεων που απαιτούνται για το μέλλον της συνδεσιμότητας, «οι ευρωπαίοι καταναλωτές κινδυνεύουν να χάσουν τα οφέλη που έχουν αποκομίσει» μέχρι στιγμής μέσω της πολιτικής ανταγωνισμού, προειδοποίησε.
Ερωτηθείς εάν η ενοποίηση θα οδηγήσει σε ένα σύστημα αμερικανικού τύπου, όπου στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ο Letta είπε σε μια ενημέρωση την Τετάρτη ότι μπορεί να υπάρξει μια μέση οδός για την τρέχουσα δύσκολη θέση της ΕΕ, με περίπου 100 παρόχους.
Στην έκθεση, ο Letta έκανε πολλές επιχειρησιακές και τεχνικές προτάσεις για την ενοποίηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της ΕΕ, όπως τη μετακίνηση προς έναν ρυθμιστικό φορέα σε επίπεδο ΕΕ και την ενοποίηση πολιτικών για την κατανομή του φάσματος.
Ο Letta άφησε να εννοηθεί ότι η Κομισιόν είναι το κατάλληλο όργανο για την ενοποίηση και την επιβολή ενός κανονισμού για τις τηλεπικοινωνίες σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρότεινε να εξεταστεί η πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ για την τεχνολογία, όπως ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης ή οι νόμοι για τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίοι έχουν δώσει σαρωτικές εξουσίες στην Επιτροπή.
Έως το 2025, θα πρέπει να επιτευχθεί ένας πιο εξευρωπαϊσμένος τρόπος διακυβέρνησης των τηλεπικοινωνιών, υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Μέχρι τότε, θα πρέπει να υπάρχει «ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο» σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό μπλοκ, «μετάβαση προς μια ενιαία ρυθμιστική αρχή» και μια προσέγγιση δύο επιπέδων με τις εθνικές αρχές.
Έως το 2027, η πολιτική ραδιοφάσματος θα πρέπει να ενοποιηθεί. Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη καθορίζουν την κατανομή ραδιοφάσματος, συνήθως πουλώντας εύρη ζώνης μέσω δημοπρασιών. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών ισχυρίζονται ότι το μοντέλο με τις δημοπρασίες αποδυναμώνει τις μελλοντικές επενδύσεις σε υποδομές. Ο Letta πρότεινε, επίσης, να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο κατανομής εύρους ζώνης και δημοπρασιών έως το 2029 στην ανώτερη συχνότητα των 6 GHz, που χρησιμοποιείται για το WiFi επόμενης γενιάς.
Η ενοποίηση της αγοράς τηλεπικοινωνιών θα δώσει κίνητρο για «τις απαραίτητες επενδύσεις», για την αναβάθμιση των υποδομών της ΕΕ, ανέφερε η έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει ένα επενδυτικό κενό 174 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε σχέση με την επίτευξη των ψηφιακών στόχων της για το 2030. Ο ίδιος έγραψε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη να εξισορροπηθεί η σχέση μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών φορέων και του Big Tech.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ θα πρέπει να «παρέχει στους παρόχους μια σύσταση» έως το 2024 σχετικά με το network slicing στο 5G. Αυτή η πρακτική συνεπάγεται τη διάσπαση ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου, έτσι ώστε σε διαφορετικές εφαρμογές να προσφέρεται διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών.
Ο Letta υποστήριξε στην έκθεση ότι το network slicing είναι σημαντικό για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης οδήγησης, και εξήγησε ότι μια σύσταση της Κομισιόν θα «έδινε στους παρόχους μεγαλύτερη ευελιξία και σαφήνεια κατά την ανάπτυξη υπηρεσιών».