Η σε εξέλιξη συζήτηση με επίκεντρο τη Forthnet – εξαγορά ή συγχώνευση με hellas online ή Wind – δημιουργεί προσδοκίες για αναδιανομή της πίτας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.
Οι όποιες εξελίξεις, εκτός απρόοπτου, αναμένονται στις αρχές του νέου έτους με δεδομένο ότι τα περιθώρια στενεύουν, γενικότερα λόγω της οικονομικής κρίσης, η Forthnet χρειάζεται κεφάλαια και ταυτόχρονα ολόκληρη η αγορά των εναλλακτικών παρόχων πιέζεται από τον ΟΤΕ. Ο Οργανισμός έχει επιστρέψει στο «παιχνίδι» και κτυπά και στο γήπεδο της εμπορικής πολιτικής, όπου τα προηγούμενα χρόνια απουσίαζε.
Ωστόσο, μια ενδεχόμενη συμφωνία δεν μπορεί να βασιστεί στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εταιρειών. Η Forthnet έχει μια αποτίμηση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ και η hellas online περί τα 100 εκατ. ευρώ. Η πρώτη χρωστά στα πιστωτικά ιδρύματα περί τα 333 εκατ. ευρώ και κινδυνεύει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το 2013, διαθέτει όμως ένα επιπλέον περιουσιακό στοιχείο τη Nova με 367 χιλ. συνδρομητές. Η δεύτερη έχει συνολικό δανεισμό περί τα 200 εκατ. τα οποία φαίνεται να εξυπηρετεί χωρίς πρόβλημα μέχρι στιγμής και έχει καταφέρει να συμμαχήσει με τη Vodafone, οπότε παίζει και στο γήπεδο της κινητής τηλεφωνίας, διαθέτοντας στους πελάτες της συνδυαστικά, κινητή – σταθερή τηλεφωνία και internet. Σε επίπεδο πελατών σταθερής τηλεφωνίας και οι δύο βρίσκονται πάνω – κάτω κοντά στο μισό εκατ. οπότε αν υποθέσουμε ότι τελικά συγχωνεύονται ή εξαγοράζει η μια την άλλη, οι πελάτες του νέου σχήματος θα είναι περί το 1 εκατ.
Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η Wind, η οποία ουσιαστικά εξαγοράζοντας τη Forthnet υπερδιπλασιάζει το πελατολόγιό της στη σταθερή (θα έχει συνολικά περί τους 900 χιλ. συνδρομητές). Η πρότασή της, η οποία κατατέθηκε πριν περίπου ενάμισι μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ (ή 400 ευρώ για κάθε συνδρομητή) για την εξαγορά της μητρικής Forthnet (χωρίς τη Νova). Το νούμερο αυτό δεν έχει καμιά σχέση φυσικά με τη χρηματιστηριακή αξία της προς εξαγορά εταιρείας. Σημειώνεται πως πριν περίπου ενάμισι χρόνο η Forthnet είχε κάνει πρόταση για εξαγορά της Tellas (με τα σημερινά δεδομένα το τμήμα της Wind που ασχολείται με τη σταθερή τηλεφωνία) με ένα ποσό που αντιστοιχούσε σε 200 ευρώ ανά συνδρομητή.
Η Wind στο μεταξύ κινείται με την άνεση που της προσδίδει το γεγονός ότι δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις. Μένει στην προσφορά που έχει κάνει και δεν τη βελτιώνει παρά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι στη φάση αυτή η Forthnet έχει επικεντρωθεί και πάλι στη συζήτηση με τη hellas online.
Όποιο από τα δύο σενάρια τελικά προχωρήσει οι περίπου μισό εκατ. συνδρομητές της Forthnet, συνδυαζόμενοι με τους πελάτες κινητής της Vodafone ή της Wind, δύναται να διαφοροποιήσουν τα σημερινά δεδομένα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, η οποία θα αποτελείται από τρεις μεγάλους ομίλους, τη Cyta η οποία έχει την «αγκαλιά» της μητρικής εταιρείας (Cyta Κύπρου) και την On Telecoms.