«Η επένδυση σε δικές μας υποδομές είναι νευραλγική για τη United Group», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας ότι η Nova είναι ο 2ος μεγαλύτερος πάροχος σταθερής τηλεφωνίας στη χώρα με μερίδιο 28% στις περιοχές που προσφέρει υπηρεσία.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο InfoCom, αναφέρεται στο επενδυτικό πρόγραμμα της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, και στο στόχο να πετύχει φέτος 85% πανελλαδική κάλυψη 5G και περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου FTTH με την κατασκευή 540 χιλιάδων συνδέσεων σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Ο κ. Γεωργιόπουλος εξηγεί επίσης τη θέση της Nova για τις τιμές χονδρικής στο FTTH, τα νέα τιμολόγια για τις μισθωμένες γραμμές και τις εκπτώσεις όγκου στην οπτική ίνα που έχει προσφέρει ο ΟΤΕ, ενώ υπογραμμίζει: «Όσο μεγαλύτερο γίνεται το δίκτυό μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απόδοση της επένδυσης στα υπέρογκα κόστη μετάβασης από τον χαλκό στην οπτική ίνα και τόσο καλύτερη θα είναι και η εμπειρία του πελάτη, της οποίας θα μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο. Επομένως, η επένδυση της United Group στο δίκτυο FTTH στην Ελλάδα αποβλέπει στην αγορά λιανικής και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελατολογίου μας, και όχι αυτήν της χονδρικής.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να αποδώσει καρπούς αυτή η επένδυση, χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει ίσους όρους ανταγωνισμού, ταχύτερη υιοθέτηση της οπτικής ίνας, και ένα ευρύτερο πλαίσιο που να προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις. Για παράδειγμα, ενώ η πρόσβαση στις υφιστάμενες υποδομές (π.χ. υφιστάμενα σκάμματα) υπήρξε καταλύτης για χώρες όπως η Πορτογαλία στην υιοθέτηση της οπτική ίνας, στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν είναι υπαρκτό».
«Εάν δεν μειωθούν οι τιμές και δεν δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει την ανάπτυξη των επενδύσεων και του ανταγωνισμού», καταλήγει ο επικεφαλής της Nova, «η χώρα, σε 5 χρόνια από τώρα θα βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
I.C.: Ένας χρόνος Nova: τί πετύχατε το 2023, και ποιες είναι οι προκλήσεις για το 2024;
Π.Γ.: Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση για όσα πετύχαμε το 2023.
Το 2023 ήταν μία χρονιά ορόσημο για τη Nova, στην οποία η εταιρεία βελτίωσε σημαντικά το 5G δίκτυό της και επιτάχυνε την ανάπτυξη της οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH), χτίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο εμπορικό μοντέλο με συνεχή αύξηση της συνδρομητικής της βάσης. Κατά τη διάρκεια του 2023 η Nova πενταπλασίασε τον ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου FTTH και αναβάθμισε την κάλυψη 5G από 53% σε 75% στην επικράτεια και από 90% σε 99% στην Αθήνα.
Το 2023 επίσης ενοποιήσαμε επιτυχώς συστήματα δύο εταιρειών σε χρόνο-ρεκόρ, επαναλανσάραμε το brand μας και παρουσιάσαμε τη νέα μας εμπορική τοποθέτηση, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη ιδιωτών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, εκκινήσαμε την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) που αφορούν, ενδεικτικά, το δικαστικό σύστημα και το εθνικό ογκολογικό σύστημα υγείας.
Σε επίπεδο κοινωνικής ευθύνης και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, στηρίξαμε τη χώρα μας μετά τις φυσικές καταστροφές του 2023, μέσω ενός προγράμματος ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Η Nova έχει ήδη ολοκληρώσει ένα ευρείας κλίμακας έργο αποκατάστασης και ανάπλασης στο Εθνικό Πάρκο Δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, και προχωρά σε αντίστοιχη πρωτοβουλία στο νησί της Ρόδου.
Ξεκινήσαμε το 2024 γιορτάζοντας τον έναν μας χρόνο, προσφέροντας το «Data Jump» με το οποίο αναβαθμίζουμε δωρεάν τα δεδομένα στα υφιστάμενα προγράμματα κινητής τόσο σε παλαιούς όσο και σε νέους συνδρομητές, τηρώντας την αρχή μας ότι οι νέοι και οι υφιστάμενοι πελάτες πρέπει να έχουν τις ίδιες προσφορές και τιμές. Συνεχίσαμε με το λανσάρισμα της ανανεωμένης EON, μίας ιδιαίτερα μεγάλης επένδυσης που έγινε από το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της United Group, την United Cloud.
Συνεχίζουμε το εκτεταμένο αυτό πρόγραμμα επενδύσεων, στοχεύοντας σε 85% πανελλαδική κάλυψη 5G και στην σύνδεση 540 χιλ. σπιτιών και επιχειρήσεων στο FTTH στο τέλος του τρέχοντος έτους, ενισχύοντας παράλληλα τη συμμετοχή μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, όπου έχουμε ήδη σημαίνοντα ρόλο.
I.C.: Ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο αντίκτυπος στον πελάτη;
Π.Γ.: Η Nova αλλάζει συνεχώς τις νόρμες της αγοράς προς όφελος του πελάτη. Με πυξίδα την όσο δυνατόν καλύτερη σχέση ποιότητας / τιμής στα συμβόλαια της κινητής, προκαλέσαμε μία σημαντική «στροφή» από τα καρτοκινητά στα συμβόλαια, ξεκινήσαμε τη χρέωση ανά δευτερόλεπτο στις χρεώσεις καρτοκινητής, και προσφέραμε πραγματικές ταχύτητες οπτικών ινών 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps σε προσιτές τιμές, δίνοντας το δικό μας στίγμα. Όλα αυτά τηρώντας την αρχή μας για πλήρη διαφάνεια των τιμών, η οποία εκτιμάται ιδιαιτέρως θετικά από τους πελάτες.
Η αυθεντικότητα, η διαφάνεια, η πελατοκεντρική στρατηγική, το εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα και η κοινωνική υπευθυνότητα είναι οι πυλώνες που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της νέας Nova. Βάσει ερευνών αγοράς διαπιστώνουμε ότι οι πελάτες, ανεξαρτήτως παρόχου, μας βλέπουν μεγαλύτερους και ανταγωνιστικότερους.
I.C.: Πρόσφατα, θέσατε το θέμα της χονδρικής τιμολόγησης για το FTTH, ισχυριζόμενος ότι είναι υψηλή, και αυτό επηρεάζει τη λιανική, και συνεπώς τη ζήτηση. Με βάση ποια στοιχεία υποστηρίζετε αυτό το επιχείρημα;
Π.Γ.: Στη Nova και τη μητρική μας εταιρεία, United Group, έχουμε δεσμευτεί να είμαστε μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας, και βλέπουμε την ανάγκη μετάβασης σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο υπέρ του πολίτη. Οι πολίτες δικαιούνται πρόσβαση σε αξιόπιστο και οικονομικά προσιτό Internet πραγματικά υψηλών ταχυτήτων, όχι έως 100 Μbps, απολαμβάνοντας αυτά που είναι ήδη διαθέσιμα στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα η ρυθμισμένη τιμή χονδρικής για 1 Gbps είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη. Ως πολίτες αυτής της χώρας δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι στους ουραγούς του Digital Economy & Society Index (DESI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αξιολογεί τις ψηφιακές υποδομές. Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην οπτική ίνα το συντομότερο δυνατό, και να τους δώσουμε κίνητρα για να υιοθετήσουν το FTTH. Ωστόσο σήμερα μόνο το 8% των σπιτιών και επιχειρήσεων έχει συνδεθεί σε οπτική ίνα, με την κάλυψη περίπου στο 36%.
I.C.: Πού, κατά τη γνώμη σας, οφείλεται αυτό;
Π.Γ.: Ο λόγος είναι ότι κατά μέσο όρο οι πελάτες που μεταφέρονται από τεχνολογίες που βασίζονται στον χαλκό σε τεχνολογίες FTTH πρέπει να αυξήσουν τις μέσες μηνιαίες δαπάνες τους κατά 10 ευρώ. Τα αυξημένα τέλη χονδρικής για τη μετάβαση σε FTTH έχουν ως αποτέλεσμα και αυξημένη λιανική τιμή. Αυτό αποτελεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση, τόσο για το μέσο νοικοκυριό, δημιουργώντας ένα σοβαρό αντικίνητρo για τη μετάβαση στην οπτική ίνα. Εμείς γνωρίζουμε ότι τα κόστη αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στο δικό μας δίκτυο, το πραγματικό κόστος ανάπτυξης οπτικής ίνας, συμπεριλαμβανομένου και του περιθωρίου κέρδους μας, είναι περίπου 30% χαμηλότερο από τις ρυθμισμένες τιμές.
Αυτή η στρέβλωση στις τιμές χονδρικής καθυστερεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την αναβάθμιση των υποδομών της. Καθώς η ελληνική αγορά εξαρτάται σημαντικά από το κόστος χονδρικής, και θα παραμείνει έτσι έως ότου αναπτυχθούν σε επαρκή κλίμακα εναλλακτικά δίκτυα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μείωση των τιμών χονδρικής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και της ρυθμιστικής αρχής.
Χωρίς οπτική ίνα δεν θα μπορέσει να υπάρξει ψηφιακός μετασχηματισμός, και αυτό υπερθεματίζεται και στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντικές μειώσεις στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ιδίως στην κινητή. Είναι καιρός να συμβεί το ίδιο με τις τιμές υπηρεσιών παροχής Internet πραγματικά υψηλών ταχυτήτων, μεγαλύτερων των 100 Mbps.
I.C.: Ωστόσο, στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς αναφέρουν και άλλους λόγους σχετικά με την χαμηλή ζήτηση, όπως μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν ακόμα εφαρμογές που θα καταστήσουν επιτακτική για τους καταναλωτές την αναβάθμιση της σύνδεσης τους.
Π.Γ.: Η ποιότητα που παίρνουμε από τον χαλκό είναι ασταθής και περιορίζεται στα 100 Mbps. Αυτό μας κατατάσσει τελευταίους στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ποσοστό νοικοκυριών που απολαμβάνουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps. Δεν θεωρώ ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ χρειάζονται μεγαλύτερες ταχύτητες και σταθερότερο Internet από την Ελλάδα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το FTTH είναι η πιο αξιόπιστη τεχνολογία για πρόσβαση στο Internet. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή υποφέρει από την υπάρχουσα τεχνολογία που βασίζεται στον χαλκό. Το VDSL έχει σημαντικά αυξημένα θέματα πιστότητας, ακόμα και σε σύγκριση με το ADSL, όπου είναι ήδη προβληματικό και περιοριστικό όσον αφορά την εμπειρία πλοήγησης.
Αυτά τα θέματα αξιοπιστίας και πιστότητας των τεχνολογιών χαλκού έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στην εμπειρία των πελατών, αλλά και στις δυνατότητες της ίδιας της χώρας ευρύτερα, να ενισχύσει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, που ελκύονται από το μοναδικό κλίμα, τον τρόπο ζωής και τη φιλοξενία της Ελλάδας, όμως χρειάζονται σταθερό, γρήγορο Internet και αξιόπιστη συνδεσιμότητα για να μετεγκατασταθούν. Κάθε διεθνής έρευνα σχετικά με το θέμα, τοποθετεί την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, ως προς την αξιοπιστία και τη μέση ταχύτητα Internet. Η τεχνολογία FTTH δίνει τις βάσεις για τη κοινωνία του gigabit. Αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας για το 2030. Η χώρα μας θα συνεχίσει να αυτοπεριορίζει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, όσο το 92% των συμπολιτών μας λαμβάνουν υπηρεσίες Internet μέσω χαλκού.
Για εμάς στη Nova, η γρήγορη υιοθέτηση της οπτικής ίνας είναι μονόδρομος.
I.C.: Το θέμα της χονδρικής τιμολόγησης επηρεάζει το επενδυτικό σας σχέδιο; Ποιο είναι το σχέδιό σας για να φτάσετε τις 1,6 εκατομμύρια γραμμές;
Π.Γ.: Η επένδυση της United Group ύψους 1,9 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2023, κατατάσσει την UG, τον κορυφαίο πάροχο τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως τον 4ο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα. Μετά τις εξαγορές της Nova και της Wind, η United Group ανακοίνωσε το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη νέα Nova έως το 2027, εκ των οποίων τα 500 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023.
Αυτό το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αναβάθμιση της υποδομής οπτικών ινών στην Ελλάδα, από την οποία θα ωφεληθούν περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Η επένδυση σε δικές μας υποδομές είναι νευραλγική για τη United Group. Η Nova είναι ο 2ος μεγαλύτερος πάροχος σταθερής τηλεφωνίας στη χώρα, με μερίδιο 28% στις περιοχές που προσφέρουμε υπηρεσία. Θέλουμε να προσφέρουμε το καλύτερο που διαθέτει η τεχνολογία σήμερα, σε προσιτή τιμή και με την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τον πελάτη.
Θέλουμε επίσης να είναι προσοδοφόρο αυτό το σημαντικό μερίδιο αγοράς που κατέχουμε, και να δημιουργήσουμε εταιρική αξία.
Όσο μεγαλύτερο γίνεται το δίκτυό μας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απόδοση της επένδυσης στα υπέρογκα κόστη μετάβασης από τον χαλκό στην οπτική ίνα, και τόσο καλύτερη θα είναι η εμπειρία του πελάτη, της οποίας θα μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο. Επομένως, η επένδυση της United Group στο δίκτυο FTTH στην Ελλάδα αποβλέπει στην αγορά λιανικής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πελατολογίου μας, και όχι αυτή της χονδρικής. Για να αποδώσει καρπούς αυτή η επένδυση, χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει ίσους όρους ανταγωνισμού, ταχύτερη υιοθέτηση της οπτικής ίνας και ένα ευρύτερο πλαίσιο που να προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις. Για παράδειγμα, ενώ η πρόσβαση στις υφιστάμενες υποδομές (π.χ. υφιστάμενα σκάμματα) υπήρξε καταλύτης για χώρες όπως η Πορτογαλία στην υιοθέτηση της οπτική ίνας, στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν είναι υπαρκτό.
Και δεν είναι αυτά τα μόνα παραδείγματα ελλιπούς ρυθμιστικού πλαισίου στον κλάδο μας. Για παράδειγμα, η ρύθμιση για τις τιμές των μισθωμένων γραμμών θα τεθεί σε ισχύ με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 8 ετών, ενώ στο μεταξύ πληρώνουμε δυσανάλογα υψηλές τιμές, 9 φορές υψηλότερες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα τέλη μικροκυματικών ζεύξεων, τα οποία είναι εξαιρετικά υψηλά στην Ελλάδα, ενδεικτικά 6 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα στη Γερμανία.Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες αυτές θα τροποποιηθούν, καθώς αυτό είναι προς όφελος των πολιτών.
I.C.: H EETT κοινοποίησε προσφάτως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της για την αναθεώρηση των τιμών χονδρικής για τις μισθωμένες γραμμές. Δεν σας ικανοποιεί;
Π.Γ.: Όπως σας έχω ήδη επισημάνει, η ρύθμιση αυτή έχει καθυστερήσει 8 χρόνια, ενώ αφορά σε μία αγορά γεωπολιτικά και κοινωνικά νευραλγική, δηλαδή μεταξύ άλλων την διασύνδεση νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας με την υπόλοιπη επικράτεια. Η πολιτεία οφείλει να στελεχώσει την ΕΕΤΤ για να μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο που της έχει ανατεθεί να εκτελέσει. Μετά από 8 χρόνια καθυστέρηση, δυστυχώς αφήσαμε άλλη μία ευκαιρία να μειώσουμε το κόστος των υπηρεσιών στην χώρα μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι εμείς δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ΕΟΝ σε όλα τα νησιά της χώρας, γιατί το κόστος μεταφοράς της κίνησης είναι απαγορευτικό.
Η τελευταία πρόταση της ΕΕΤΤ λαμβάνει ως δεδομένο ένα μη αποτελεσματικό, και αναχρονιστικό σχεδιασμό αυτής της υποδομής, κάνει μη βάσιμες παραδοχές για τον καταμερισμό του κόστους σε διαφορετικές υπηρεσίες, υποτιμά τη δραματική αύξηση των δεδομένων που τελείται κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, και θα συνεχιστεί την επόμενη. Ως αποτέλεσμα, ο Έλληνας θα συνεχίσει να πληρώνει το gigabit περισσότερο από τους άλλους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
I.C.: Ποια είναι η άποψή σας για την προσφορά έκπτωσης όγκου που προσφέρει ο ΟΤΕ για FTTH;
Π.Γ.: Εκτιμούμε αυτή την πρωτοβουλία. Η προσφορά αναγνωρίζει εμμέσως ότι οι τιμές χονδρικής είναι υψηλές, και λόγω αυτού, χωρίς εκπτώσεις, θα συνεχίσουν να προκαλούν πολύ χαμηλά επίπεδα διείσδυσης στην οπτική ίνα. Η προσφορά επίσης δείχνει ότι το μοντέλο ορισμού τιμών χονδρικής έχει οδηγήσει σε δυσανάλογα αυξημένες τιμές, οι οποίες μπορούν και πρέπει να μειωθούν. Ωστόσο διαφωνούμε σε βασικούς πυλώνες. Ένας από αυτούς είναι ότι η πρόταση δεν τηρεί την αρχή της κοστοστρέφειας, μία από τις βασικές υποχρεώσεις που υπαγορεύει το ρυθμιστικό πλαίσιο σε παρόχους που έχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς. Μάλιστα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι εκπτώσεις όγκου καταλήγουν σε τιμές που είναι υψηλότερες από τις ρυθμισμένες.
I.C.: Η ΔΕΗ αναμένεται να κάνει είσοδο στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο αγοράς υπηρεσιών FTTH (χονδρική) από τη ΔΕΗ;
Π.Γ.: Είμαστε ανοιχτοί για συζητήσεις και καλωσορίζουμε κάθε ευκαιρία να συνεργαστούμε, εάν το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί το υφιστάμενο κόστος χονδρικής.
I.C.: Πώς εξελίσσεται το roll-out του 5G;
Π.Γ.: Το 2023 κάναμε ένα άλμα προς τα εμπρός σε σχέση με το 5G. Αυξήσαμε τη χωρητικότητα του δικτύου κατά 70% προσθέτοντας πολλούς νέους σταθμούς βάσης, αυξάνοντας την κάλυψη 5G σε 75% πανελλαδικά και 99% στην Αττική. Αυτή η ταχεία βελτίωση, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως για το 2023, έχει επιβεβαιωθεί και από διεθνείς εταιρείες συμβούλων.
I.C.: Πώς εξελίσσεται η δραστηριότητά σας στα έργα ΤΠΕ;
Π.Γ.: Εκτελούμε έργα για την Κοινωνία της Πληροφορίας, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία αποτελούν πλέον το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου μας, το οποίο έχει ευρεία και πολυποίκιλη σύνθεση. Η ομάδα μας, μεγαλώνει με την πρόσληψη στελεχών με εκτεταμένη εμπειρία στο αντικείμενο.
I.C.: Έχετε δει αύξηση στους συνδρομητές συνδρομητικής τηλεόρασης λόγω των επιτυχημένων αστυνομικών επιδρομών σχετικά με την πειρατεία;
Π.Γ.: Η πειρατεία είναι έγκλημα που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του αθλητισμού και του πολιτισμού μας. Είναι έγκλημα πνευματικής ιδιοκτησίας και συνδέεται άρρηκτα με το οργανωμένο έγκλημα. Η αστυνομία έχει πράγματι καταγράψει πανελλαδικά αρκετές επιτυχίες, που με τη σειρά τους έχουν θετικό αντίκτυπο στις πωλήσεις.
Η όλη προσπάθεια βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα, καθώς απαιτεί ενέργειες από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς για να υπάρξει δραστική μείωση του φαινομένου. Τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολύπλευρα, συμπεριλαμβανομένων των φόρων τόσο από την πλευρά του συνδρομητή όσο και του παρόχου, των νομικών συνεπειών για τους μεταπωλητές και τους χρήστες της πειρατείας, του πλαισίου πνευματικής ιδιοκτησίας, και πολλά άλλα. Ως πολίτες αυτής της χώρας, ο καθένας από εμάς πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον κατά της πειρατείας, που θα οδηγεί σε οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
I.C.: Τί πιστεύετε ότι θα δούμε τα επόμενα 5 χρόνια στην τηλεπικοινωνιακή αγορά;
Π.Γ.: Θα επικεντρωθώ στην Ελλάδα. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχουμε μία ραγδαία αύξηση στην κάλυψη με δίκτυο οπτικής ίνας. Βρισκόμαστε σε ποσοστό κάλυψης που στο επόμενο διάστημα θα αγγίξει το 40% και μέχρι το 2027 προβλέπουμε να προσεγγίζει το 80%, με βάση τα σχέδια που έχει ανακοινώσει ο κλάδος. Είναι πολύ σημαντικό που η χώρα μας δεν έχει επενδυτικό χάσμα στην ανάπτυξη αυτής της κρίσιμης τεχνολογίας, που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της κοινωνίας του gigabit.
Από την άλλη, τα επόμενα 5 χρόνια θα είναι καθοριστικά για το αν θα αποφέρει καρπούς αυτή η προσπάθεια. Η χώρα ειναι και θα παραμείνει, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μία αγορά χονδρικής. Αν οι τιμές χονδρικής παραμείνουν υψηλές, συμπαρασύροντας τις τιμές λιανικής, η μετάβαση στην οπτική ίνα θα παραμείνει αργή. Εάν δεν μειωθούν οι τιμές και δεν δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο που να επιτρέπει την ανάπτυξη των επενδύσεων και του ανταγωνισμού, η χώρα σε 5 χρόνια από τώρα θα βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση που βρίσκεται σήμερα, δηλαδή στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος 223 του περιοδικού Infocom