Τα οφέλη των νέων τεχνολογιών παραμένουν απρόσιτα για περίπου 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, που εξακολουθούν να βρίσκονται «offline», όπως δήλωσε η επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) του ΟΗΕ, αναφερόμενη στο σχέδιο του οργανισμού να μειώσει το χάσμα.
Η Doreen Bogdan-Martin αναφέρθηκε στον κεντρικό ρόλο που έχει ο οργανισμός στην προώθηση της συνδεσιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχοντας ιδρυθεί το 1865 ως διεθνής τηλεγραφική ένωση, η ITU υπερασπίζεται, σήμερα, δύο πρωταρχικούς στόχους: καθολική συνδεσιμότητα και βιώσιμο ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ως η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση, η Γενική Γραμματέας Bogdan-Martin αναφέρθηκε στο έντονο ψηφιακό χάσμα που επηρεάζει τις γυναίκες και τις περιθωριοποιημένες κοινότητες. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα δυσανάλογο μερίδιο των ανθρώπων που παραμένουν εκτός σύνδεσης, ξεπερνώντας τους άνδρες κατά περίπου 20%.
Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, μόνο το 30 τοις εκατό των γυναικών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, πρόσθεσε. «Έχω δει γυναίκες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα smartphone, γυναίκες σε χώρες όπου μια entry level συσκευή μπορεί να ξεπεράσει το 70 τοις εκατό του μηνιαίου εισοδήματος του μέσου νοικοκυριού», σημείωσε, την παραμονή της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.
Μιλώντας για τη generative τεχνητή νοημοσύνη (AI), η Bogdan-Martin σημείωσε ότι υπάρχουν σαφή υπέρ και κατά. Επικαλούμενη τη δυνατότητα της AI να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 10% και να προωθήσει την πρόοδο στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προειδοποίησε για την απειλές που θέτει, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων και της παραπληροφόρησης.
«Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στις εκλογές μας, στους θεσμούς μας και να απειλήσουν τις δουλειές μας, την ιδιωτικότητά μας και νομίζω και το ίδιο μας το μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότερες από 2200 κυβερνοεπιθέσεις συμβαίνουν κάθε μέρα. Μελέτη της ITU δείχνει ότι οι επιθέσεις αυξάνονται κατά περίπου 80 τοις εκατό κάθε χρόνο.
Εν μέσω των συγκεκριμένων προκλήσεων, η Bogdan-Martin εξέπεμπε αισιοδοξία, επικαλούμενη πρόσφατες δεσμεύσεις του ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για προσβάσιμη συνδεσιμότητα, που αναμένεται να φτάσουν τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνολικές επενδύσεις έως το 2026.
Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές παρατηρούνται κάποιες θετικές τάσεις. Μια πρόσφατη έκθεση της ITU δείχνει ότι η χρήση του Διαδικτύου στα 57 μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη και εδάφη του κόσμου έχει ξεπεράσει τον παγκόσμιο μέσο όρο του 6,7 τοις εκατό την τελευταία δεκαετία, με αύξηση κατά 8,4 τοις εκατό ετησίως μεταξύ 2014 και 2023.
Οι κατάλληλες επενδύσεις, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες και αποφάσεις που λαμβάνονται, μπορούν να συμβάλουν στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος, κατέληξε η επικεφαλής της ITU.