Προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας δημιουργεί η βελτίωση των τιμολογίων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.
Το παραπάνω αποτελεί το γενικό συμπέρασμα της συγκριτικής αξιολόγησης της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας με βάση οικονομικούς δείκτες και σε σχέση με 11 επιλεγμένα κράτη – μέλη της ΕΕ στο διάστημα των ετών 2017 – 2023 (πρώτο εξάμηνο) που διενήργησε η EETT σε συνεργασία με την σουηδική εταιρία Tefficient.
Στα επί μέρους συμπεράσματα ξεχωρίζουν:
- Η χρήση δεδομένων ανά συνδρομητή στην Ελλάδα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό. Η μέση χρήση δεδομένων ανά μήνα έφτασε τα 7,26 GB το Α’ εξάμηνο του 2023. Παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση δεδομένων (67% για το διάστημα 2017-2023) μεταξύ των 12 χωρών που καλύπτει η έρευνα, μπροστά από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία.
- Το μέσο έσοδο ανά χρήστη στην Ελλάδα για το πρώτο μισό του 2023 ήταν 12,2 ευρώ το μήνα λίγο πάνω από το μέσο όρο των 12 χωρών που περιλαμβάνει η σύγκριση και μετά από την προσαρμογή των επιπέδων τιμών μεταξύ των χωρών (8η φθηνότερη). Η εικόνα χωρίς την προσαρμογή των επιπέδων των τιμών είναι διαφορετική με την Ελλάδα να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο (4η φθηνότερη).
- Το μέσο έσοδο αν GB δεδομένων στην Ελλάδα για το πρώτο μισό του 2023 ήταν 1,7 ευρώ και φέρνει την Ελλάδα στην 8η θέση (8η φθηνότερη) μπροστά από τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Το 2019 η Ελλάδα ήταν ακριβότερη και από αυτές τις χώρες, ωστόσο, παρουσιάζει τον τρίτο μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό μείωσης (36%) μεταξύ των 12 χωρών μόλις 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέγιστο (37% της Κροατίας και της Ιταλίας).
- Στη χρήση υπηρεσιών φωνής η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των 12 χωρών με τάση αύξησης ακόμα και στο πρώτο μισό του 2023 όπου ο μέσος χρόνος ομιλίας ανά συνδρομητή το μήνα ήταν 262 λεπτά. Μεταξύ των 12 χωρών η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του μέσου χρόνου ομιλίας με 7% πίσω μόνο από τη Γερμανία με ρυθμό 8%. Το μέσο έσοδο ανά λεπτό ομιλίας στην Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο των χωρών της σύγκρισης με 0,032 ευρώ το λεπτό.
Οι χώρες που συγκρίνονται στην μελέτη εκτός της Ελλάδας είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία, Ολλανδία και Σλοβενία με την ΕΕΤΤ να επισημαίνει: «Αναφορικά με τη σχέση αξίας – τιμής στην κινητή τηλεφωνία, η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα ξεπερνώντας ωστόσο χώρες όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία. Στη σύγκριση με βάση τα δεδομένα του 2017, η Ελλάδα θα κατατάσσονταν στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της σύγκρισης. Οι μελλοντικές προσδοκίες βελτίωσης της θέσης της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα υψηλές, λαμβάνοντας υπόψη τον ταχύτερο ρυθμό βελτίωσης της, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες ως προς την χρήση δεδομένων και ως προς το κόστος ανά GByte, τα τελευταία χρόνια».
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ η Tefficient είναι διεθνώς αναγνωρισμένη μελετητική εταιρία που διαφοροποιείται μεθοδολογικά από τις υπόλοιπες στην αγορά, κυρίως λόγω της χρήσης πραγματικών οικονομικών δεδομένων από τους ισολογισμούς των παρόχων, αντί διαφημιζόμενων ή εκτιμώμενων στοιχείων.
Όπως επισημαίνει η Επιτροπή η ανάλυση βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα χρήσης, καθώς και στα πραγματικά έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σε αντιδιαστολή με αναλύσεις που βασίζονται σε διαφημιζόμενες οικονομικές προσφορές και οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά μειονεκτήματα μεθοδολογίας όπως το γεγονός ότι δεν αξιολογούν τις προσφορές που (στις περισσότερες περιπτώσεις) γίνονται σε συνδρομητές στο πλαίσιο της ανανέωσης των συμβολαίων τους ή/και της αξιολόγησης του ενδεχομένου μετακίνησής τους σε άλλο πάροχο.
Επίσης οι συγκρίσεις διαφημιζόμενων τιμών από τους ιστοχώρους των παρόχων αποτελούν σε κάθε περίπτωση συγκρίσεις «στιγμιότυπων» αφού αποτυπώνουν τιμές τη στιγμή κατά την οποία γίνεται η συλλογή των δεδομένων. Άρα σε αυτές δεν αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση συστηματικά η δυναμική της αγοράς ή/και κάποιο συγκρίσιμο μέγεθος που μπορεί να λειτουργεί ερμηνευτικά, με τρόπο χρήσιμο, για τον αναγνώστη της μελέτης.
Από την ΕΕΤΤ σημειώνεται επίσης ότι η θεσμική μελέτη σύγκρισης τιμών ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Mobile and Fixed Broadband Prices in Europe» που βασίζεται σε διαφημιζόμενες τιμές και χρήση «τεχνητών» πακέτων υπηρεσιών έχει μεθοδολογικά εγκαταλειφθεί από την ΕΕ, και η τελευταία φορά που δημοσιεύτηκε αφορούσε στις τιμές του έτους 2021.