Σε μια αποκλειστική συνέντευξη κατά τη διάρκεια του MWC24, ο Matthieu Bourguignon, Senior Vice-President, Network Infrastructure Europe της Nokia, μίλησε στο Infocom για τον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τις προκλήσεις και τις μελλοντικές εξελίξεις, εστιάζοντας στους κβαντικούς υπολογιστές, την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, τις κρίσιμες υποδομές και τις στρατηγικές που διαμορφώνουν το μέλλον της συνδεσιμότητας σε ολόκληρο τον κόσμο, τονίζοντας πως «στη Nokia, πιστεύουμε ότι όλα αρχίζουν να γίνονται business και mission critical».
Ένα από τα σημαντικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Bourguignon, ήταν η διαφαινόμενη απειλή και ευκαιρία που παρουσιάζουν οι κβαντικοί υπολογιστές. Σύμφωνα με τον ίδιο, το quantum computing «μπορεί να γίνει ανησυχητικό εάν οι εταιρείες δεν αποκτήσουν το σωστό επίπεδο διακυβέρνησης για την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων». Άλλωστε, το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας, με τον ίδιο να σημειώνει πως οι hackers μπορούν να κλέψουν σήμερα τα δεδομένα, «ποντάροντας στο γεγονός ότι θα μπορέσουν να σπάσουν τον κώδικα αργότερα, μέσω των κβαντικών υπολογιστών», σε μια λογική «Harvest Now, Decrypt Later».
Ένας άλλος βασικός τομέας συζήτησης ήταν η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών και η στρατηγική θέση εταιρειών όπως η Nokia στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων και ευκαιριών. Ο Bourguignon σημείωσε πως «οι μεγάλες βιομηχανίες θα ήθελαν να έχουν όλο και περισσότερα mission-critical δίκτυα. Και είμαστε αρκετά επιτυχημένοι σε αυτόν τον τομέα», παρατήρησε. Την ίδια στιγμή, «βλέπουμε τους παρόχους υπηρεσιών που θα μπορούσαν να δυσκολευτούν λίγο να έχουν νέες πηγές εσόδων. Έτσι, πιθανώς να ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μια νέα ψηφιακή υπηρεσία».
Ο Bourguignon αναφέρθηκε, επίσης, στη μεταβαλλόμενη δυναμική στην αγορά των παρόχων υπηρεσιών, όπου εντοπίζεται ένα εντεινόμενο ενδιαφέρον για τον εντοπισμό νέων πηγών εσόδων, εν μέσω των εξελισσόμενων ψηφιακών προκλήσεων. Επεσήμανε τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων ψηφιακών υπηρεσιών και τη σημασία του να γίνουν τα δίκτυα πιο αξιοποιήσιμα μέσω υπηρεσιών που βασίζονται σε API. «Στη Nokia, προτείνουμε το network as a code. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τους βοηθήσουμε να εκτιμήσουν το δίκτυό τους και να πουλήσουν API», εξήγησε, τονίζοντας μια στρατηγική στροφή προς τη μόχλευση της υποδομής δικτύου με καινοτόμους τρόπους, για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση.
Η συζήτηση στράφηκε προς τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και τον βαθύ αντίκτυπό της στο connectivity και τις λειτουργίες των κέντρων δεδομένων. Με τους hyperscalers να πρωτοστατούν στην ενσωμάτωση της AI, η ζήτηση για συνδεσιμότητα και εύρος ζώνης αναμένεται να εκτοξευτεί στα ύψη. «Λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, θα υπάρχει ολοένα και περισσότερη συνδεσιμότητα μεταξύ των κέντρων δεδομένων, τεράστιο εύρος ζώνης και μια ανάγκη καλύτερης παρακολούθησης του λανθάνοντος χρόνου», σημείωσε ο Bourguignon, αναφερόμενος στον κρίσιμο ρόλο των λύσεων της Nokia για την κάλυψη αυτών των αυξανόμενων απαιτήσεων. Σε κάθε περίπτωση, «είναι πολύ δύσκολο σήμερα να προβλέψουμε τον πραγματικό επιχειρηματικό αντίκτυπο της AI».
Καθώς η συζήτηση στράφηκε προς το μέλλον, η έμφαση στην αξιοπιστία και την ασφάλεια του δικτύου έγινε ακόμη πιο έντονη. Σε μια εποχή όπου κάθε πτυχή της ζωής μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ψηφιακή συνδεσιμότητα, τα διακυβεύματα για την απόδοση και την ανθεκτικότητα του δικτύου δεν ήταν ποτέ υψηλότερα. Ο Bourguignon αναφέρθηκε σε αυτήν την πραγματικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Δεν μπορείτε να έχετε διακοπή 5 δευτερολέπτων. Επειδή το αγώνισμα των 100 μέτρων, είναι λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Έτσι, χάνετε το 50% του τελικού.» Αυτή η αναλογία δεν απεικονίζει μόνο την κρίσιμη φύση της αξιοπιστίας του δικτύου, αλλά και τις επιχειρηματικές επιπτώσεις της αποτυχίας τήρησης αυτών των προτύπων.
Η καινοτομία στην οπτική τεχνολογία ήταν ένας άλλος τομέας στον οποίο εστίαση το στέλεχος της γνωστής κατασκευάστριας. Με τη Nokia να επιτυγχάνει παγκόσμια ρεκόρ στις δυνατότητες του bandwidth, οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τα όρια στη μετάδοση δεδομένων. «Στην οπτική τεχνολογία, νομίζω ότι πετύχαμε ξανά παγκόσμιο ρεκόρ. Έχουμε κάνει 800 gigabit σε 6600 χιλιόμετρα από ένα μήκος κύματος», δήλωσε, επισημαίνοντας τις σημαντικές δυνατότητες για την ενίσχυση της παγκόσμιας υποδομής συνδεσιμότητας. «Πραγματικά, το εύρος ζώνης είναι πολύ κρίσιμο. Το εύρος ζώνης, το ζήτημα του redundancy και η αξιοπιστία».
Δημοσιογραφική αποστολή στην Βαρκελώνη: Δημήτρης Σκιάννης, Πέτρος Κυπραίος, Βλάσης Αμανατίδης. Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Κοτσακάς