Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά, τα επόμενα βήματα στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους αναφέρθηκε, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του MWC 2024 προς Έλληνες δημοσιογράφους, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη έκθεση της Βαρκελώνης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έκτασή της και την παρουσία του κόσμου, τονίζοντας πως το σήμερα και το αύριο στην τεχνολογία «δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά, με τις ταχύτητες που τρέχει πλέον το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης». Αναφέρθηκε και στη σημασία της παρουσίας της χώρας μας στο MWC24, τόσο μέσω της ελληνικής αποστολής όσο και μέσω των ξεχωριστών περιπτέρων. Σημείωσε πως η δουλειά που κάνει ο ΣΕΚΕΕ είναι πολύ σημαντική και πως «η εξωστρέφεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της ψηφιακής οικονομίας της Ελλάδας, που πρέπει να ενισχύσουμε». Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην Enterprise Greece ως συν διοργανωτή της ελληνικής συμμετοχής στη διεθνή έκθεση, αλλά και στο σημαντικό της ρόλο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Είδε, όπως είπε, «μικροκυματικές υλοποιήσεις που μπορεί να αποτελέσουν και λύση για το πρόβλημα των υποδομών στην Ελλάδα». «Ήταν μια καλή ευκαιρία να δούμε που πάμε και που υστερούμε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «στο κομμάτι των υποδομών πρέπει να πάρουμε κάποιες γενναίες αποφάσεις». «Δεν μπορεί η Ελλάδα να φιγουράρει στις θέσεις που φιγουράρει στο θέμα των ταχυτήτων. Πρέπει να δούμε την εμπειρία του χρήστη συνολικά». Σύμφωνα με τον Υπουργό, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, «να δούμε αυτές οι επενδύσεις που θα είναι, ποιες θα είναι».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά για το θέματα των υποδομών, «όταν φιγουράρουμε στην τελευταία θέση των ταχυτήτων, οφείλουμε όλοι να τρέξουμε πιο γρήγορα». «Με τις κινήσεις που έγιναν και με τις εκπτώσεις που ήδη είναι γνωστό στην αγορά ότι έχουν δοθεί, αυτό από μόνο του, πλέον, βοηθάει και στο να πέσουν οι τιμές και να υπάρξουν περιθώρια επενδύσεων». «Η Ελλάδα αποτελεί το καλό παράδειγμα σε πάρα πολλά πράγματα, αλλά πως θα πείσεις κάποιον να έρθει να επενδύσει όταν βλέπει» ότι οι ταχύτητες είναι χαμηλές, αναρωτήθηκε.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, «υπάρχουν ακόμη μεγάλες περιοχές οι οποίες έχουν 0% κάλυψη» σε FTTH (Fiber to the Home). «Θα πρέπει να συνομολογήσουμε και να συμφωνήσουμε με τους παρόχους στο τι επενδύσεις θα κάνουν το επόμενο διάστημα», «συγκεκριμένα πράγματα. Να δούμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τι πρέπει να γίνει, από την πλευρά της πολιτείας και των παρόχων». Όπως γνωστοποίησε, η οπτική ίνα στην Ελλάδα παρουσιάζει 27-28% κάλυψη, ενώ η ζήτηση φτάνει μόλις στο 9%.
Ο Υπουργός ανέφερε πως μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να καθοριστεί το συνολικό ύψος του προγράμματος gigabit voucher το οποίο «είναι σε ένα επίπεδο που θα μας ικανοποιήσει όλους, πολίτες και επιχειρήσεις. Ένα ποσό κοντά στα 80 εκατ. ευρώ που θα μπορεί να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες της αγοράς για τους τελικούς χρήστες, κυρίως σε περιοχές που δεν υπάρχει ευρυζωνική σύνδεση. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου στόχος είναι το Πρόγραμμα να ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι, «να δούμε ποιοι είναι οι δικαιούχοι», τονίζοντας πως θα πρέπει να διαφημιστεί κι από τους παρόχους. Παράλληλα, «απλοποιούμε τις διαδικασίες για το smart readiness, το οποίο θα θέλαμε να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα και να πετύχει το στόχο της ΕΕ των 120 χιλιάδων ιδιωτικών κτιρίων».
Όσον αφορά στην ψηφιοποίηση, υποστήριξε πως η τεχνητή νοημοσύνη «είναι στο επίκεντρο και αυτό θέλει big data τα οποία τα έχουμε ή τα δημιουργούμε τώρα». «Όσο πιο γρήγορα τα δημιουργήσουμε, τα καθαρίσουμε, τα κάνουμε ανώνυμα και μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τόσο περισσότερο αποτέλεσμα θα φέρουμε πίσω». «Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε δικό μας προσωπικό και υποδομές, υπολογιστική ισχύ και χώρο αποθήκευσης, α είναι προς την σωστή κατεύθυνση» ενώ συγχρόνως γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται και ελληνικό LLM (Large language model).
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως το 2024 θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά, «γιατί απλοποιούμε διαδικασίες ακόμα περισσότερο. Θα βγει ο προσωπικός αριθμός και θα βοηθήσει χιλιάδες πολίτες. Μέσα στον Μάρτιο βγάζουμε και τις τροπολογίες για κατάργηση των πρώτων πιστοποιητικών, που είναι η δύσκολη αρχή, τον οδικό χάρτη. Δίνουμε τρεις μήνες περιθώριο σε όλο το δημόσιο να φτιάξει τη διαλειτουργικότητα, ώστε να πάρει τα στοιχεία μόνο του». Το δημόσιο, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, θα γίνει πιο απλό, με τα «αυτονόητα πράγματα να είναι αυτονόητα».
Για το θέματα των δεξιοτήτων, υποστήριξε πως «αυτό που μας αφορά άμεσα είναι η αναπροσαρμογή της σχετικής πρόσκλησης του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση δράσεων κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες, με ζητούμενο την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής. Η νέα πρόσκληση θα αφορά σε προηγμένες γνώσεις και δεξιότητες σε αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ θα συμμετέχουν στη διαμόρφωσή της και οι εταιρείες πληροφορικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, είναι και η επανεκκίνηση που κάνει το Υπουργείο Παιδείας στον τομέα της τεχνικής εκπαίδευσης», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Κλείνοντας, για την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, δήλωσε πως υπάρχει το προσωρινό κτίριο, αλλά όχι το τελικό. «Θέλω η νέα διοίκηση να δει από την αρχή και τις υποδομές που η ίδια οραματίζεται», κατέληξε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Δημοσιογραφική αποστολή στην Βαρκελώνη: Δημήτρης Σκιάννης, Πέτρος Κυπραίος, Βλάσης Αμανατίδης. Επιμέλεια κειμένου: Χρήστος Κοτσακάς