Οι εκπομπές άνθρακα των εταιρειών εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας μειώθηκαν κατά 6% παγκοσμίως μεταξύ 2019-2022, σύμφωνα με την τέταρτη έκθεση Mobile Net Zero του GSMA, που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια του MWC Barcelona.
Η έκθεση αποκαλύπτει περιφερειακές διακυμάνσεις στη μείωση των εκπομπών, με την Ευρώπη να πρωτοστατεί, με μείωση κατά 50%. Στη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 20-30%. Αν και οι εκπομπές αυξήθηκαν στην Κίνα και την Ασία-Ειρηνικό –τη μεγαλύτερη και δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κινητής στον κόσμο αντίστοιχα– οι παγκόσμιες εκπομπές μειώθηκαν συνολικά, παρά την αυξανόμενη χρήση δεδομένων.
Η επίτευξη του στόχου του τομέα της κινητής τηλεφωνίας να φτάσει σε «καθαρό μηδέν» έως το 2050, βασίζεται στη μείωση των εκπομπών της βιομηχανίας στο 45% κάτω από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές εκπομπές -συμπεριλαμβανομένων των Πεδίων 1, 2 και 3- πρέπει να μειώνονται κατά περίπου 7% ετησίως, έως το 2030.
Η πρόσφατη πρόοδος δείχνει ότι αυτό είναι δυνατό, καθώς το ποσοστό μείωσης έχει ξεπεραστεί τα τελευταία τρία χρόνια για τις επιχειρησιακές εκπομπές στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική και τη ΜΕΝΑ. Η έκθεση σημειώνει ότι χρειάζονται βελτιωμένα δεδομένα και περαιτέρω ανάλυση για την καλύτερη κατανόηση των τάσεων του «Πεδίου 3», που σχετίζονται με τις εκπομπές από τις αλυσίδες εφοδιασμού των φορέων εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι λειτουργικές εκπομπές μειώθηκαν παρά την αυξανόμενη ζήτηση για δεδομένα και συνδεσιμότητα – ο αριθμός των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 7% μεταξύ 2019-2022, ενώ η κίνηση στο διαδίκτυο υπερδιπλασιάστηκε. Οι μειώσεις των εκπομπών του κλάδου οφείλονταν, σε μεγάλο βαθμό, από την έντονη πρόοδο στην ενεργειακή απόδοση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πάνω από το ήμισυ της μείωσης των εκπομπών που αναφέρθηκε το 2022 οφειλόταν στις βελτιωμένες προσπάθειες ενεργειακής απόδοσης σε δίκτυα, κέντρα δεδομένων και γραφεία, καθώς και από την ηλεκτροδότηση στόλων και γεννητριών. Το έργο Energy Efficiency Benchmarking της GSMA Intelligence, σε συνεργασία με 17 γκρουπ παρόχων παγκοσμίως, στοχεύει στην εμφάνιση περισσότερων δεδομένων σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, ποσοτικοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας του δικτύου, τα επίπεδα απόδοσης και τις πηγές καυσίμου.
Εν τω μεταξύ, η ανανεώσιμη ενέργεια αντιπροσώπευε το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας που αγόρασαν οι φορείς εκμετάλλευσης που αναφέρθηκαν στο CDP το 2022, από 14% το 2019. Η έκθεση έδειξε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης αγόρασαν συνδυαστικά 50 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2022, που ισοδυναμεί με την ετήσια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας του Κατάρ ή της Σιγκαπούρης, σχεδόν διπλασιάζοντας τις αγορές τους από το 2019. Χωρίς αυτές τις αγορές, οι λειτουργικές εκπομπές άνθρακα εκτιμάται ότι ήταν 15 εκατομμύρια τόνοι υψηλότερες το 2022.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η μετακίνηση ολόκληρης της βιομηχανίας σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 θα απαιτήσει ισχυρή και συντονισμένη δράση από τη βιομηχανία, υποστηριζόμενη από πολιτικές και επενδύσεις από τις κυβερνήσεις. Η έκθεση ολοκληρώνεται παρέχοντας συστάσεις και βασικά σημεία δράσης για τους φορείς εκμετάλλευσης, τους προμηθευτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, για την επιτάχυνση της προόδου της δράσης για το κλίμα.
Για τους φορείς εκμετάλλευσης και τους προμηθευτές, «οι μεγαλύτερες ευκαιρίες αφορούν στην ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βελτίωση της κυκλικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού και των υλικών στο οικοσύστημα. Οι κυβερνήσεις, εν τω μεταξύ, μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο σε όλους αυτούς τους τομείς, εάν εφαρμόσουν ισχυρές πολιτικές για το κλίμα και διασφαλίσουν ότι οι αγορές και οι κανονισμοί ενέργειας ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα».