Κατά τη διάρκεια του MWC24, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Thierry Breton, σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μια κομβική «στροφή» για τη βελτίωση της ψηφιακής υποδομής της Ευρώπης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες απαιτήσεις τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το 5G και οι κβαντικοί υπολογιστές. Ο Breton υπογράμμισε την ανάγκη για μια ισχυρή, ασφαλής και εξαιρετικά χαμηλής καθυστέρησης ψηφιακή υποδομή, με στόχο την υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών σε διάφορους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία και οι μεταφορές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σημερινά δίκτυα, με καθυστέρηση άνω των 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου, υπολείπονται των απαιτήσεων που εντοπίζονται σε κρίσιμες εφαρμογές, όπως η τηλεϊατρική και τα αυτόνομα οχήματα. Ο Breton επεσήμανε τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται, οι οποίες υπολογίζονται σε 200 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια, για την αναβάθμιση των υφιστάμενων τηλεπικοινωνιακών δικτύων σε υποδομές που θα είναι έτοιμες για το μέλλον.
Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το Digital Networks Act, το οποίο βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: επένδυση στην τεχνολογία και την έρευνα, δημιουργία ενιαίας ψηφιακής ενιαίας αγοράς με δίκαια ρυθμιστικά πλαίσια, αλλά και προστασία της ψηφιακής υποδομής από αναδυόμενες κυβερνοαπειλές. Ο νόμος στοχεύει στην προώθηση ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος innovators και στον εξορθολογισμό της ανάπτυξης του «networks-as-a-service», για την ενίσχυση των υπηρεσιών που αναπτύσσονται στην Ευρώπη.
Επιπλέον, ο Breton υπογράμμισε την ανάγκη για ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την εξάλειψη του κατακερματισμού της αγοράς και την ενθάρρυνση της διασυνοριακής ενοποίησης. Αυτό περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση των δικτύων χαλκού έως το 2030 υπέρ των οπτικών ινών, διασφαλίζοντας, έτσι, τον ψηφιακό μετασχηματισμό χωρίς αποκλεισμούς σε όλη την Ευρώπη. Οι προτεινόμενες ρυθμιστικές προσαρμογές αναμένεται να διευκολύνουν την ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας και να δημιουργήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης ψηφιακών δικτύων.
Σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, ο Επίτροπος Breton αναφέρθηκε στην επείγουσα ανάγκη μετάβασης σε πρότυπα κρυπτογράφησης που είναι ασφαλή για την κβαντική εποχή και στη διασφάλιση των κρίσιμων υποδομών, όπως τα υποθαλάσσια καλώδια τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάδοση δεδομένων και την οικονομική ανθεκτικότητα.
Τέλος, «θα πρέπει να δώσουμε στην πολιτική του φάσματος μια πραγματική ευρωπαϊκή διάσταση και να πιέσουμε για πιο έγκαιρες και “οικονομικές” δημοπρασίες. Επειδή, στον τεχνολογικό αγώνα δρόμου προς το 6G, δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησης του φάσματος, με τεράστιες διαφορές στο χρονοδιάγραμμα των δημοπρασιών και την ανάπτυξη υποδομής μεταξύ των κρατών μελών: δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά το ίδιο αποτέλεσμα όπως για τις δημοπρασίες 5G, όπου, μετά από 8 χρόνια, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί».