Στα smartphones, εάν προκληθεί ζηµιά στην οθόνη, το µόνο που µπορεί να κάνει κάποιος είναι να την αντικαταστήσει. Πώς θα σας φαινόταν εάν το κινητό που έχετε στην τσέπη διέθετε οθόνη φτιαγµένη από υλικό που µπορεί να… αυτοϊαθεί; Σύµφωνα µε την CCS Insight, ενδέχεται να δούµε smartphone που θα έρχονται εξοπλισµένα µε αυτές τις καινοτόµες οθόνες ακόµη και µέσα στα επόµενα χρόνια – και µάλιστα, από το 2028.
Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία περιστρέφεται γύρω από την ιδέα µιας «νανοεπικάλυψης» που εφαρµόζεται στην επιφάνεια της οθόνης. Όταν αυτή υποστεί κάποια γρατσουνιά, δηµιουργείται ένα νέο υλικό, το οποίο αντιδρά µε τον αέρα και «γεµίζει» τις ατέλειες που προκάλεσε η ζηµιά. Όπως αναφέρει η CCS Insight, η τεχνολογία δεν αποτελεί προϊόν επιστηµονικής φαντασίας και θα µπορούσε να γίνει πραγµατικότητα στο µέλλον.
Ο δρόµος προς τα smartphones που θα ενσωµατώνουν τέτοιες δυνατότητες «ανοίγει» εδώ και καιρό. Ο νοτιοκορεατικός κολοσσός LG διερευνά αυτό το πεδίο τουλάχιστον από το 2013. Εκείνη τη χρονιά, παρουσίασε το G Flex, το οποίο διέθετε µια επίστρωση αυτού του τύπου στην οπίσθια πλευρά – αν και οι ιδιαιτερότητες της τεχνολογίας δεν είχαν αποκαλυφθεί. Αυτή η πρώιµη εισαγωγή στα υλικά αυτοΐασης αποτέλεσε ένα σηµαντικό βήµα στην εξέλιξη της ανθεκτικότητας των smartphone.
Την ίδια στιγµή και άλλοι σηµαντικοί παίκτες στην αγορά των smartphone, όπως η Motorola και η Apple, έχουν δείξει ενδιαφέρον επί του θέµατος. Μια πατέντα της Motorola από το 2017, στην οποία χρησιµοποιείται «shape memory polymer», έδωσε µια γεύση από ένα µέλλον στο οποίο οι οθόνες θα µπορούν να επιδιορθώσουν τις ρωγµές τους όταν υποβάλλονται σε θερµότητα. Η Apple, από την άλλη, κατέχει µια πατέντα για ένα αυτοεπισκευαζόµενο κάλυµµα οθόνης σε µια foldable συσκευή, γεγονός που δείχνει πως υπάρχει αυξανόµενο ενδιαφέρον για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας.
Ωστόσο, η πραγµατοποίηση του οράµατος για κινητά τηλέφωνα που θα είναι εµπορικά διαθέσιµα και θα προσφέρουν χαρακτηριστικά αυτοΐασης, φέρνει στο προσκήνιο µια σειρά προκλήσεων. Αρχικά, απαιτούνται σηµαντικές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη για την επίτευξη σηµαντικών καινοτοµιών επί του θέµατος. Επιπλέον, η αποτελεσµατική προώθηση αυτών των προηγµένων δυνατοτήτων και η εκπαίδευση του καταναλωτή σχετικά µε την έκταση των δυνατοτήτων αυτοΐασης που θα διαθέτουν αυτά τα τηλέφωνα, θα είναι ζωτικής σηµασίας.
Η έννοια των smartphone που προσφέρουν αυτοΐαση εκτείνεται πέρα από την απλή καινοτοµία. Αντιπροσωπεύει µια πρακτική λύση στην καθηµερινή φθορά µε την οποία έρχονται αντιµέτωπες αυτές οι συσκευές – και που µπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετο άγχος και κόστος για τον καταναλωτή. Όπως επισηµαίνει η CCS Insight, ο στόχος δεν είναι να επισκευάζονται, µε κάποιον µαγικό τρόπο, οι σπασµένες οθόνες, αλλά να αντιµετωπίζονται οι µικρές γρατσουνιές.
Η τεχνολογία προχωρά µε γοργούς ρυθµούς, όπως αποδεικνύεται από την επίδειξη ενός πρωτότυπου rollable smartphone από τη Motorola και την ανάπτυξη των σειρών Galaxy Z Fold και Z Flip από τη Samsung, που µπορούν να αντέξουν εκατοντάδες χιλιάδες «ξεδιπλώµατα» κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτές οι καινοτοµίες αποτελούν απόδειξη του ότι η βιοµηχανία µπορεί να ξεπεράσει τα όρια του εφικτού στο σχεδιασµό και τη λειτουργικότητα των smartphone.
Εν κατακλείδι, τα smartphones µε οθόνες που θα µπορούν να «επισκευαστούν», ως ένα βαθµό, από µόνες τους, αποτελούν µια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική, που θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των συσκευών και θα µειώσει την ανάγκη για συχνές και κοντόθωρες επισκευές. Με τους µεγάλους «παίκτες» να δείχνουν πως κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, τα επόµενα χρόνια µπορεί να δούµε µια σηµαντική αλλαγή στον τρόπο µε τον οποίο αντιλαµβανόµαστε και αλληλεπιδρούµε µε τα κινητά µας τηλέφωνα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Κινητή Τηλεφωνία & Τηλεπικοινωνίες, στη στήλη Future Proof.