Καθώς περίπου ο μισός ενήλικος πληθυσμός του πλανήτη θα προσέλθει στις κάλπες μέσα στο 2024, η ανησυχία για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη διατάραξη των αποτελεσμάτων βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των μεγαλύτερων κινδύνων για το 2024.
Το Global Risks Report 2024 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, κατέταξε την κακή πληροφόρηση και την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την τεχνητή νοημοσύνη μπροστά από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και την οικονομική αδυναμία, όσον αφορά στους 10 κορυφαίους κινδύνους για τα επόμενα δύο χρόνια.
Κοιτάζοντας ακόμη πιο μπροστά, η ισορροπία των κινδύνων για την επόμενη δεκαετία μετατοπίζεται προς τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις κρίσιμες αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική τάξη, με τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί ένας νέος πολυπολικός ή κατακερματισμένος κόσμος.
Η έκθεση του Νταβός βασίζεται σε συμπεράσματα που προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, σε περισσότερους από 1.400 παγκόσμιους experts γύρω από θέματα κινδύνων, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ηγέτες του κλάδου.
Οι συντάκτες της έκθεσης δήλωσαν ότι οι συνδυασμένοι κίνδυνοι «φτάνουν την ικανότητα προσαρμογής του κόσμου στα όριά της», καλώντας τους ηγέτες να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία και στη δημιουργία προστατευτικών γραμμών για τους πιο «disruptive» αναδυόμενους κινδύνους.
«Μια ασταθής παγκόσμια τάξη που χαρακτηρίζεται από πολωτικά αφηγήματα και ανασφάλεια, επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και οικονομική αβεβαιότητα, οδηγεί σε επιτάχυνση της διάδοσης των κινδύνων – συμπεριλαμβανομένης της κακής πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης», δήλωσε η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις, καθώς και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον», πρόσθεσε η ίδια.
Αναλυτικότερα, οι κίνδυνοι που αναφέρθηκαν περισσότερο για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν, κατά σειρά: παραπληροφόρηση και κακή πληροφόρηση, ακραία καιρικά φαινόμενα, κοινωνική πόλωση, ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο και διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις. Στην πρώτη δεκάδα βρέθηκαν, επίσης, η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, ο πληθωρισμός, η ακούσια μετανάστευση, η οικονομική ύφεση και η ρύπανση.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κρίσιμες αλλαγές στα πλανητικά συστήματα, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, η έλλειψη φυσικών πόρων, η κακή πληροφόρηση και η παραπληροφόρηση χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο πιθανοί κίνδυνοι για τα επόμενα 10 χρόνια. Τα δυσμενή αποτελέσματα των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκαν, επίσης, ως μακροπρόθεσμη ανησυχία.