Κατά τη διάρκεια της COP28, που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εταιρείες από την παγκόσμια τεχνολογική αγορά δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη δράση τους, ώστε να βοηθήσουν στην επίλυση της κλιματικής κρίσης.
Οι δεσμεύσεις από τις τεχνολογικές εταιρείες και τις κυβερνήσεις –συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών μετριασμού και προσαρμογής– προέκυψαν μέσω του Green Digital Action και σηματοδοτούν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ITU, την πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στην υποστήριξη της δράσης για το κλίμα.
Μέσω του Green Digital Action, η ITU, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για θέματα τεχνολογίας, στοχεύει να συνασπίσει ολόκληρο τον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, «ώστε να επιταχύνει τη συλλογή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
«Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν βασικό σύμμαχο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Doreen Bogdan-Martin, Γενική Γραμματέας της ITU. «Αυτές οι δεσμεύσεις για την Πράσινη Ψηφιακή Δράση δείχνουν ότι ο ψηφιακός τομέας μπορεί να πρωτοστατήσει στη χρήση της τεχνολογίας για την κλιματική δράση, μειώνοντας, ταυτόχρονα, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον».
Μεταξύ των αποτελεσμάτων που προέκυψαν είναι οι εταιρικές συμφωνίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ακολουθώντας μια στρατηγική που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό, τη δημιουργία σχεδίων μετάβασης καθώς και την αύξηση της διαφάνειας στα δεδομένα εκπομπών για ολόκληρη την τεχνολογική βιομηχανία.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η συνεργασία μεταξύ χωρών για την ανάπτυξη νομοθεσίας σχετικά με τα ηλεκτρονικά απόβλητα, ως βασικό «όχημα» για την προώθηση μιας κυκλικής βιομηχανίας, ενώ προέκυψε και κοινή δήλωση από τους οργανισμούς ανάπτυξης διεθνών προτύπων -ITU, ISO και IEC- για τη σημασία της ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στην ανάπτυξη τεχνικών προτύπων, που θα βοηθήσουν τον κόσμο να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και των χωρών, για την εφαρμογή προτύπων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσω σχεδίου δράσης, ενώ προέκυψε και δέσμευση από τον κλάδο των κινητών και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, ώστε να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία Early Warnings for All, για την προστασία του κόσμου μέσω ειδοποιήσεων έως το 2027.
«Ο τομέας της ψηφιακής τεχνολογίας μας δίνει λόγο για ελπίδα με τις σαφείς δεσμεύσεις του για τη δράση για το κλίμα», δήλωσε ο Tomas Lamanauskas, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ITU, ο οποίος συγκάλεσε το Green Digital Action. «Θα συνεργαστούμε με τους τεχνολογικούς μας εταίρους για να διασφαλίσουμε την τήρηση αυτών των δεσμεύσεων, με στόχο την επέκταση και την ενίσχυσή τους στο μέλλον».
Το Green Digital Action έλαβε χώρα από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου στο COP28. Τα αποτελέσματα έρχονται μετά από μια προσπάθεια σχεδόν ενός έτους στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 40 εταίροι -συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών ενώσεων, οργανισμών του ΟΗΕ, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων- για να «συνασπίσουν» την παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα, να αναπτύξουν συνεργατικές λύσεις και να ενισχύσουν τη δράση για το κλίμα σε ολόκληρο τον κλάδο.
Η βιομηχανία της τεχνολογίας εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 1,5 έως 4 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι αυξανόμενες ανάγκες αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνουν περαιτέρω το αποτύπωμα άνθρακα του κλάδου και απαιτούν σημαντική ποσότητα ενέργειας.
Η τεχνολογία, όπως σημειώνει η ITU, μπορεί να ενισχύσει τη δράση για το κλίμα. Σε τομείς όπως η παρακολούθηση του κλίματος και η έρευνα των μεγάλων δεδομένων, μπορεί να εντοπίσει τις κλιματικές τάσεις και να παρέχει λύσεις. Η τεχνολογία μπορεί να υποστηρίξει την προσαρμογή μέσω συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και προσπάθειες μετριασμού, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση, δημιουργώντας πράσινα δίκτυα και αναπτύσσοντας κυκλικές οικονομίες».
Νωρίτερα φέτος, το SDG Digital Acceleration Agenda -μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε ως μέρος του SDG Digital- ανέφερε ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των στόχων του ΟΗΕ σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η πρόοδος στους μισούς από τους 169 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) είναι είτε ασθενής είτε ανεπαρκής, στα μισά της διαδρομής μέχρι το 2030. Το 30 τοις εκατό των στόχων, είτε έχουν σταματήσει είτε έχουν παρουσιάσει αντίστροφη πορεία.