Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ότι εμπλέκονται σε μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας εναντίον κορυφαίων πολιτικών, δημοσιογράφων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
To βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) βρίσκεται πίσω από «ανεπιτυχείς προσπάθειες παρέμβασης στις πολιτικές διαδικασίες του Ηνωμένου Βασιλείου», τονίζοντας ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο Λονδίνο για το θέμα. Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον δύο Ρώσων υπηκόων, για παραβίαση υπολογιστικών δικτύων στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κυρώσεις και στις δύο χώρες. «Οι προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εντελώς απαράδεκτες και επιδιώκουν να απειλήσουν τις δημοκρατικές μας διαδικασίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Cameron.
«Εφαρμόζοντας κυρώσεις στους υπεύθυνους και καλώντας τον Ρώσο πρεσβευτή, αποκαλύπτουμε τις κακόβουλες απόπειρες επιρροής και ρίχνουμε φως σε ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία επιλέγει να λειτουργεί στην παγκόσμια σκηνή», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Το γραφείο του Cameron υποστήριξε ότι το «Κέντρο 18», μια μονάδα εντός της FSB, είναι υπεύθυνο για «μια σειρά επιχειρήσεων κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο» με στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ένας από τους δύο άνδρες που κατηγορούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αξιωματικός αυτής της μονάδας.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι η FSB είχε στόχο βουλευτές από διάφορα πολιτικά κόμματα, με επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη διαρροή εγγράφων, τουλάχιστον από το 2015 έως το 2023. Ο οργανισμός φέρεται να είχε, επίσης, παραβιάσει έγγραφα εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, που είχαν διαρρεύσει πριν από τις βρετανικές εκλογές του 2019.
Οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ στο Πεντάγωνο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Ενέργειας και αλλού, τουλάχιστον από το 2016 έως το 2022.
«Και οι δύο καταζητούνται αυτήν τη στιγμή από το FBI και πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FBI υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το State Department προσφέρει αμοιβή έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε ανακοίνωση του, αναφέρει πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη καταδικάζουν σθεναρά τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις εκλογικές διαδικασίες. Παρακολουθούμε στενά οποιεσδήποτε απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων στις δημοκρατικές μας διαδικασίες, ειδικά στο πλαίσιο των επερχόμενων ευρωεκλογών. Καθώς αυξάνεται παγκοσμίως η πίεση στη δημοκρατία, συνεχίζουμε να βοηθάμε και να συνεργαζόμαστε με εταίρους ενάντια σε αυτές τις συνεχιζόμενες κυβερνοαπειλές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της συμμερίζονται τη σοβαρή ανησυχία του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων εταίρων, όπως αναφέρεται στις δηλώσεις τους, και εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας. Δραστηριότητες που επιδιώκουν να απειλήσουν την ακεραιότητα και την ασφάλειά μας, τις δημοκρατικές αξίες και αρχές και τον πυρήνα της λειτουργίας των δημοκρατιών, είναι απαράδεκτες.
Αυτές οι δραστηριότητες είναι αντίθετες με τους κανόνες υπεύθυνης κρατικής συμπεριφοράς στον κυβερνοχώρο, όπως έχουν εγκριθεί από όλα τα μέλη του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να προάγουμε τη δέουσα επιμέλεια και την υπεύθυνη συμπεριφορά των κρατών στον κυβερνοχώρο και καλούμε όλα τα κράτη να συμμορφωθούν με αυτούς τους κανόνες και τις αρχές.
Έχουμε καταγγείλει αυτές τις δραστηριότητες στο παρελθόν. Για παράδειγμα, το 2020 επιβάλαμε κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για το χακάρισμα της Bundestag. Το 2021, κάναμε μια δήλωση, καταγγέλλοντας σθεναρά κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, που συλλογικά χαρακτηρίστηκαν ως Ghostwriter, με στόχο πολυάριθμες εκλογικές διαδικασίες σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη και είναι αποφασισμένα να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν τις εκλογικές και πολιτικές διαδικασίες μας. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να αναλάβουμε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται από το Cyber Diplomacy Toolbox της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων για την πρόληψη και την απάντηση σε απαράδεκτες κυβερνοεπιθέσεις» καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.