Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για το «Cyber Solidarity Act», το οποίο στοχεύει στην οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής και συλλογικής ευρωπαϊκής απάντησης κατά του κυβερνοεγκλήματος.
Η συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση επιδιώκει να ενισχύσει την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντοπίζει, να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε απειλές και συμβάντα γύρω από την κυβερνοασφάλεια.
Οι βασικοί στόχοι της πρότασης περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ανίχνευσης και της επίγνωσης της κατάστασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με τις κυβερνοαπειλές, τη βελτίωση της ετοιμότητας και αντίδρασης για σημαντικά περιστατικά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής τεχνολογικής κυριαρχίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι στόχοι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα επιτευχθούν κατά κύριο λόγο μέσω ενός πανευρωπαϊκού δικτύου Επιχειρησιακών Κέντρων Ασφάλειας, με τη θέσπιση ενός Μηχανισμού Έκτακτης Ανάγκης για τον κυβερνοχώρο και ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επισκόπησης Συμβάντων Κυβερνοασφάλειας.
Άλλωστε, μια ενημέρωση από την ερευνητική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αποκάλυψε την έκταση της εξάρτησής του κόσμου από την ψηφιακή τεχνολογία και την «ευθραυστότητα» του ψηφιακού χώρο.
Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει πυροδοτήσει μια έκρηξη κυβερνοεπιθέσεων που ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικές όταν έβαλαν στο στόχαστρο κρίσιμες υποδομές –όπως από την ενέργεια, την υγεία και την οικονομία– λόγω της αυξανόμενης εξάρτησης από την τεχνολογία, καθιστώντας τις ακόμη πιο ευάλωτες.
Στις τροπολογίες που ενέκρινε η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις συχνά στοχεύουν τοπικές, περιφερειακές ή εθνικές δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές.
Υπογραμμίζουν την ανάγκη οικοδόμησης μεγαλύτερης ανθεκτικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις startups. Συνηγορούν, επίσης, υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για διαρκή χρηματοδότηση.
Η έκθεση που εγκρίθηκε περιλαμβάνει προτάσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ και την ενίσχυση της συμμετοχής και της ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν, επίσης, νομοθεσία που να υποστηρίζει τις βιομηχανικές δυνατότητες και το οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, προκειμένου να ενισχύσει την τεχνολογική της κυριαρχία και να οδηγήσει σε στρατηγική αυτονομία. Τέλος, ζητούν συνεργασία με έμπιστους, ομοϊδεάτες διεθνείς εταίρους.
Η νομοθεσία εγκρίθηκε στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας με 43 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 1 αποχή. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν, επίσης, την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, με την ίδια πλειοψηφία. Η απόφαση για την έναρξη των συνομιλιών θα υποβληθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας στις 11-14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.