Η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τεχνολογικών startup μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ μέσα στο 2023, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερο τη Γηραιά ήπειρο, εν μέσω μιας παγκόσμιας υποχώρησης των venture capital.
Το ποσό που θα «σηκώσουν» οι τεχνολογικές startups της Ευρώπης αναμένεται πως θα φθάσει σε περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που συντάσσει η λονδρέζικη Atomico. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 82 δισ. που συγκεντρώθηκαν την περασμένη χρονιά.
Οι venture capital επενδύσεις παρουσίασαν κάμψη σε όλο τον κόσμο μετά την πανδημία, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια προκάλεσαν πλήγμα στις αποτιμήσεις των τεχνολογικών μετοχών και ώθησαν τους επενδυτές να επικεντρωθούν, ολοένα και περισσότερο, στη δημιουργία κερδών.
Ο partner και head of intelligence της Atomico, Tom Wehmeier, δήλωσε ότι οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες παρέμειναν κατά 18% υψηλότερες από ό,τι το 2020, ενώ άλλες περιοχές βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με την εποχή πριν την πανδημία.
«Το ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα φαίνεται πιο σταθερό τώρα σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο σημείο μετά την πανδημία», τόνισε χαρακτηριστικά. «Βλέπουμε πως αυτό επαναφέρει τη βεβαιότητα, λίγη περισσότερη προβλεψιμότητα και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη».
Ένας λόγος που εντοπίζεται η φετινή μείωση, είναι η μειωμένη χρηματοδότηση από Αμερικανούς επενδυτές. Στις συμφωνίες που αφορούν σε σχετικά προηγμένες startups, που αναζητούν χρηματοδότηση «growth stage», το μερίδιο του κεφαλαίου από αυτούς τους επενδυτές έχει μειωθεί από 39 τοις εκατό το 2021 σε 25 τοις εκατό.
Ένα φωτεινό σημείο είναι ο πολλαπλασιασμός των συμφωνιών για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Ευρωπαϊκές νεοφυείς, όπως η γαλλική Mistral και η γερμανική Aleph Alpha, πραγματοποίησαν σημαντική άντληση κεφαλαίων, συγκεντρώνοντας έως και 400 εκατ. ευρώ και 500 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα, φέτος.
Από τις 36 ευρωπαϊκές συμφωνίες γύρω από την τεχνολογία, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος, οι 11 από αυτές ήταν για εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης. Οι ΗΠΑ είχαν 37 τέτοιες συμφωνίες κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος.
Οι μεγάλοι γύροι συγκέντρωσης κεφαλαίων ήταν ελάχιστοι στην Ευρώπη, αφού οι fintech Revolut και Klarna συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ οι μεγάλες συμφωνίες παρουσίασαν μείωση, τα deals «πρώιμου σταδίου» παρέμειναν σχετικά ενεγά, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται σε μικρότερα «στοιχήματα». Οι εταιρείες αρχικού σταδίου είδαν, επίσης, τις αποτιμήσεις τους να παραμένουν πιο ανθεκτικές από τις πιο «ώριμες» νεοφυείς.