Το επενδυτικό ταμείο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για startups της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισήγαγε νέους κανόνες που του επιτρέπουν να αποκλείει τις συνεπενδύσεις σε ευαίσθητες τεχνολογίες από χώρες όπως η Ρωσία.
«Οι Ρώσοι συνεπενδυτές είναι εντελώς απαγορευμένοι», είπε ο Michiel Scheffer, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλίου που καθοδηγεί το European Innovation Council (EIC), σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια του Web Summit στη Λισσαβόνα.
Σύμφωνα με τους κανόνες του fund, οι startups πρέπει να εξασφαλίσουν έναν συνεπενδυτή, προτού το EIC αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο έως και 15 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο, σε νέες κατευθυντήριες γραμμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το EIC να είναι σε εγρήγορση για ξένους επενδυτές που «βλέπουν» startups με ευαίσθητες τεχνολογίες, όπως τα μικροτσίπ.
Η νέα πολιτική ακολουθεί μια ευρύτερη προσπάθεια της ΕΕ να διατηρήσει τον έλεγχο των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της οικονομίας της. Το ευρωπαϊκό μπλοκ είχε προηγουμένως συντάξει κανόνες που εμποδίζουν την εξαγωγή ευαίσθητης τεχνολογίας σε ορισμένες χώρες, ενώ ο μηχανισμός ελέγχου των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων επιτρέπει στα κράτη μέλη να μπλοκάρουν επενδύσεις σε στρατηγικές εταιρείες.
Η Επίτροπος Καινοτομίας, Iliana Ivanova, υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο να προστατεύσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο επενδύονται τα χρήματα για έρευνα.
Ο Scheffer αναφέρθηκε ξεχωριστά στη Ρωσία, αλλά προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια για να εντοπιστούν οι Ρώσοι επενδυτές, καθώς μπορούν, επίσης, να πραγματοποιήσουν επενδύσεις μέσω άλλων ταμείων ή να λειτουργήσουν εκτός φορολογικών «παραδείσων».
Οι Κινέζοι επενδυτές θα μπορούσαν, επίσης, να βρεθούν αντιμέτωποι με εμπόδια, σύμφωνα με τον Scheffer, με τον ίδιο να προσθέτει ότι η Κίνα βρίσκεται μεταξύ «άλλων χωρών όπου το κράτος δικαίου δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με το δικό μας».
Ο Scheffer ανησυχεί λιγότερο για τις επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι ένα «φιλικό» έθνος, αν και παραδέχτηκε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και εκεί περιορισμοί.
Ο Scheffer δεν ήταν σε θέση να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το εάν το EIC έχει ήδη εμποδίσει σε επενδυτές να συμμετάσχουν σε σχετικά deals.
Το EIC, που αποτελεί μέρος του εμβληματικού Horizon Europe, ξεκίνησε το 2021 για να βοηθήσει στην αποτροπή φυγής ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων προς χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από την έναρξή του, έχει επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε 159 startups.